Antreprenori locali. Producătorul de detergent Misavan a investit 10 mil. euro într-o fabrică nouă. „Suntem o companie dedicată pieţei locale, însă investiţia ne va deschide şi oportunităţi de export“

Autor: Cristina Roşca Postat la 01 iulie 2024 136 afişări

Producătorul de detergent şi arti­cole de curăţenie Misavan din Iaşi, controlat de an­tre­pre­norul Ci­prian Otea, a finalizat lucră­rile la noua fabrică. E vorba o inves­tiţie de peste 10 mil. euro, con­form declaraţiilor anteri­oa­re ale proprietarului com­paniei.

Antreprenori locali. Producătorul de detergent Misavan a investit 10 mil. euro într-o fabrică nouă. „Suntem o companie dedicată pieţei locale, însă investiţia ne va deschide şi oportunităţi de export“

Pe piaţa locală de detergent mai există o singură fabrică majoră - cea a P&G de lângă Ploieşti În ultimii doi ani, atât Unilever, cât şi nemţii de la Dalli au anunţat că închid unităţile de producţie de pe plan autohton Astfel, investiţia Misavan e cu atât mai importantă.

Producătorul de detergent şi arti­cole de curăţenie Misavan din Iaşi, controlat de an­tre­pre­norul Ci­prian Otea, a finalizat lucră­rile la noua fabrică. E vorba o inves­tiţie de peste 10 mil. euro, con­form declaraţiilor anteri­oa­re ale proprietarului com­paniei. El afirma recent că toate operaţiunile de fabri­ca­ţie vor fi mutate în această nouă unitate. „Cel mai impor­tant proiect de investiţii pen­tru anul 2024 este noua fabrică de deter­genţi de la Iaşi, care îşi deschide porţile“, spun repre­zentanţii companiei.

Pe piaţa locală de detergent mai există o singură fabrică majoră - cea a P&G de lângă Ploieşti. În ultimii doi ani, atât Unilever, cât şi nemţii de la Dalli au anunţat că închid unităţile de producţie de pe plan autohton.

Nici pe piaţa bunurilor de curăţenie şi în­grijire a locuinţei România nu stă mai bine, consumul fiind susţinut în bună parte de importurile făcute de multinaţionalele care au fabrici în alte ţări. Astfel, investiţia Misavan e cu atât mai importantă.

Forţa de muncă, principala provocare

Planul de investiţie în această fabrică a fost creionat în 2021, moment în care esti­mă­rile costurilor se situau la 5-6 mil. euro. Între timp, preţurile mate­ria­lelor de construcţii şi ale echipamentelor necesare în fabrică au crescut semnificativ. Astfel, in­vestiţiile se vor face treptat. Antreprenorul spunea recent că, după demararea activităţii, vor mai fi necesare investiţii pentru atinge­rea capacităţii maxime de producţie.

„Principalele provocări ale acestui an sunt legate de adaptarea la noile modificări fiscal-bugetare, de recrutarea de specialişti la nivel local şi de dezvoltarea sustenabilă. Probabil, mulţi ani de aici încolo, capitalul uman va fi cea mai mare provocare pentru companii. Iar noi ne mândrim că am reuşit să avem o echipă închegată, cu oameni cu vechime şi sperăm ca noile oportunităţi de locuri de muncă pe care le creăm la nivel local să ajute la creşterea economică a zonei.“

Compania Misavan Trading a raportat anul trecut la Ministerul de Finanţe aproape 320 de salariaţi, cu 25 mai mulţi decât anterior. Aceştia lucrează atât în producţie, cât şi în distribuţie şi vânzări.

De ce o nouă fabrică?

Grupul administrează deja o fabrică, în judeţul Iaşi. Ciprian Otea spunea recent că nu va renunţa la actualul spaţiu, urmând găsi alternative pentru hala respectivă. Însă el a mai precizat că modernizarea acesteia în vederea continuării producţiei nu ar fi fost posibilă pentru că nu ar fi îndeplinit anumite standarde dorite. Noua fabrică este împăr­ţită în mai multe clădiri şi are o suprafaţă totală de 7.200 de metri pătraţi.

Grupul Misavan, fondat în anul 2000 de antreprenorul Ciprian Otea, a distribuit iniţial produse de menaj către consumatorii care fac shopping în retail.

Ulterior, cu echipa proprie de vânzări, cu flota proprie de distribuţie, compania a mers către alte segmente precum HoReCa, birouri, industrie şi sectorul medical.

Astăzi, Misavan are acoperire naţională şi un portofoliu de peste 13.000 de clienţi, dintre care mare parte sunt clienţi instituţionali, companii care folosesc produsele de curăţenie.

Grupul a închis anul trecut cu afaceri de 156 mil. lei, cu 9% mai mari decât în 2022. Profitul a scăzut însă de la 10 la 7,5 mil. lei.

Mizează pe creştere

„Noi ne-am propus să continuăm trendul ascendent al vânzărilor companiei. În ultimii ani, Misavan a crescut de la an la an cu circa 10% sau chiar mai mult. Totuşi, 2024 este un an foarte provocator din perspectiva creşterii grupului datorită investiţiei în fabrica de detergenţi care îşi deschide porţile.“

Această investiţie deschide însă şi o serie de noi porţi pentru grup.

„Suntem o companie dedicată pieţei locale, însă considerăm că noua fabrică ne va deschide şi noi oportunităţi de export.“

Antreprenorul Ciprian Otea, absolvent de Teologie, a realizat această fabrică în pofida inflaţiei şi a contracţiei consumului în ultimii ani. Acum, el se arată din nou optimist.

„Economia României a evoluat bine în vremuri şi mai grele, de aceea credem în evoluţia pozitivă, peste estimările făcute. Este şi anul în care se vor accelera investiţiile cu bani europeni, iar măsurile fiscale vor întreţine consumul. Inflaţia este şi ea pe trend descrescător, deci cel puţin pentru anul 2024, economia va fi pe creştere.“

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.