Apartamentele noi din Bucureşti sunt cu 17% mai scumpe în această primăvară fată de aprilie 2023, pretul mediu la locuintele finalizate în ultimii 5 ani fiind de 1.850 euro/mp util. Capitala este pe locul 4 în topul national, după Cluj-Napoca, Braşov şi Timişoara

Autor: Roxana Rosu Postat la 08 mai 2024 51 afişări

Apartamentele noi din Bucureşti sunt cu 17% mai scumpe în această primăvară fată de aprilie 2023, pretul mediu la locuintele finalizate în ultimii 5 ani fiind de 1.850 euro/mp util. Capitala este pe locul 4 în topul national, după Cluj-Napoca, Braşov şi Timişoara

Apartamentele noi din Bucureşti sunt cu 17% mai scumpe în această primăvară fată de aprilie 2023, pretul mediu la locuintele finalizate în ultimii 5 ani fiind de 1.850 euro/mp util, ceea ce plasează Capitala pe locul 4 în topul national, după Cluj-Napoca, Braşov şi Timişoara, potrivit indicelui Imobiliare.ro.

În cazul cumpărătorilor din Bucureşti care şi-au îndreptat atenţia spre apartamentele aflate în imobile finalizate începând cu 2020, cei mai mulţi dintre ei au fost interesati de oferta disponibilă în arealul Militari-Gorjului-Lujerului-Uverturii. 

Expansiunea puternică pe segmentul rezidenţial nou din sudul oraşului a stârnit, de asemenea, interesul acestora, locul al doilea în clasament fiind ocupat de cartierul Berceni. Acesta a fost urmat îndeaproape de un cartier din vestul oraşului, Drumul Taberei.

Zona Ozana-Theodor Pallady din estul Capitalei, a atras, la rândul său, un număr considerabil de potenţiali cumpărători.

În Bucureşti s-a înregistrat în aprilie o majorare cu 5% a preţului mediu solicitat, ceea ce indică un flux semnificativ de proprietăţi noi intrate în piaţă cu preţuri mai mari.

“Piaţa imobiliară dă semne de revenire încă din toamna anului trecut. Primăvara aceasta surprinde însă în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor, cu creşteri lunare susţinute în majoritatea oraşelor. Preţurile actuale sunt susţinute de o creştere mare a cererii. Ne aflăm aşadar într-un context de piaţă favorabil de achiziţie, cu o prognoza de creştere a interesului şi preţurilor în perioada următoare”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.”

În Bucureşti există, în momentul de faţă, circa 50 de proiecte rezidenţiale de diverse dimensiuni care au un termen de finalizare pe parcursul acestui an, potrivit informaţiilor colectate de Imobiliare.ro. Cele mai multe apartamente noi ar urma să fie date în folosinţă în zona de nord a oraşului, dar şi în sudul şi în vestul Capitalei.

Interesul pentru proprietăţile noi din Capitală, atât apartamente, cât şi case, a crescut în primul trimestru al acestui an cu 22% comparativ cu intervalul similar din 2023, într-un ritm mai alert decât cel aferent locuinţelor vechi. În acelaşi timp, oferta pe segmentul nou este în scădere cu 15%, până la 13.700 de proprietăţi.

Cel mai scump oraş din România rămâne şi în acest an Cluj-Napoca, preţul mediu solicitat pentru apartamentele noi ajungând la sfârşitul lunii trecute la 2.874 euro/mp util. Practic, o persoană care vrea să cumpere o locuinţă nouă plăteşte 164 de euro în plus pe metrul pătrat decât dacă ar opta pentru o proprietate disponibilă  pe piaţa veche.

Totuşi, preturile au crescut în medie cu doar 6% în ultimele 12 luni. Doar în Constanţa preţurile s-au majorat într-un ritm mai lent.

Cumpărătorii interesaţi de achiziţia unui apartament nou în Braşov plătesc acum preţuri cu 12% mai mari decât în perioada similară a anului trecut. În medie, poţi cumpăra un apartament aflat într-un imobil finalizat în ultimii 5 ani cu 2.211 euro/mp util, ceea ce plasează oraşul pe locul 2 la nivel national pe segmentul locuintelor noi.

Chiar dacă apartamentele noi costă mai mult, proprietarii au operat scumpiri mai semnificative şi în cazul locuinţelor vechi. Majorările depăşesc, de această dată, 18%. Cu astfel de preţuri Braşovul îşi păstrează poziţia a treia în clasamentul celor mai scumpe oraşe din ţară pentru cei care îşi doresc să devină proprietari.

Apartamentele noi din Timişoara au ajuns să fie scoase la vânzare la preţuri care le depăşesc pe cele din Capitală, conform Indicelui Imobiliare.ro, după scumpiri cu aproape 15% în 12 luni. Pe piaţa rezidenţială locală a putut fi observat, astfel, al doilea cel mai semnificativ avans la nivelul preţurilor în rândul marilor oraşe din ţară, depăşit doar de cel înregistrat în Bucureşti.

În prezent, un apartament finalizat în oraşul de pe Bega în ultimii 5 ani poate fi cumpărat cu 1.885 euro/mp util.

La Contanta, preţul mediu solicitat pentru apartamentele noi scoase la vânzare în oraşul de pe litoral a înregistrat în ultimele 12 luni cea mai mică variaţie şi a ajuns la 1.733 euro/mp util.

Iaşi rămâne cel mai ieftin dintre marile oraşe, cu un pret mediu de 1.629 euro/mp util, dar s-a confruntat cu creşteri semnificative în ultimele 12 luni, de 12%.  Chiar dacă locuinţele noi se vând în continuare cu preţuri mai mari faţă de cele de pe piaţa veche, ritmul în care au crescut preţurile în cazul acestora din urmă este mai accelerat, fiind un avans de circa 13% până la valoarea de 1.578 euro/mp util.

 

 

 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bucuresti,
apartamente,
crestere,
preturi,
finalizare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.