Aurescu: Scutul de la Deveselu va fi operaţional în 2015. Sunt asigurate sursele de finanţare
Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu a declarat, joi, la Bratislava, că nu există întârzieri în ceea ce priveşte amplasarea scutului de la Deveselu, prevăzut a deveni operaţional în 2015, fiind asigurate, totodată, sursele de finanţare necesare, se arată într-un comunicat MAE.
Declaraţia a fost făcută la Conferinţa Internaţională de Securitate GLOBSEC 2014, care are loc, la Bratislava, în perioada 14 – 16 mai 2014.
Secretarul de stat în MAE s-a referit la evoluţiile de securitate din imediata vecinătate a României, subliniind importanţa care trebuie acordată în acest context misiunii principale a NATO de asigurare a apărării colective.
Bogdan Aurescu a evocat demersurile de operaţionalizare a sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice, precum şi "contribuţia semnificativă" a României în acest sens, prin intermediul bazei Deveselu. Astfel, Aurescu a precizat că acest proiect este unul dintre cele mai importante în cadrul dimensiunii politico-militare şi de securitate a Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, care se află în centrul politicii externe a României, alături de participarea la UE şi NATO.
Potrivit MAE, oficialul român a prezentat stadiul aplicării Acordului româno-american din 2011 privind apărarea antirachetă, "accentuând că termenul de operaţionalizare a sistemului de la Deveselu se menţine la orizontul anului 2015, fără niciun fel de întârzieri de la calendarul agreat cu SUA, fiind asigurate, totodată, sursele de finanţare necesare". În acest context, el a subliniat "determinarea aliaţilor de a edifica sistemul antirachetă al NATO, evidenţiind că semnificaţia acestuia depăşeşte componenta strict militară şi reprezintă, în acelaşi timp, o expresie a solidarităţii aliate pentru apărarea spaţiului euro-atlantic".
Referindu-se la capabilităţile Alianţei Nord-Atlantice în materie de apărare, inclusiv din perspectiva apărării antirachetă, Bogdan Aurescu a arătat că evoluţiile îngrijorătoare din Ucraina confirmă necesitatea unei prezenţe sporite a SUA şi a NATO pe teritoriul statelor membre din flancul estic al Alianţei, inclusiv în România.
"Din această perspectivă, prezenţa permanentă a SUA pe teritoriul României, prin facilitatea antirachetă de la Deveselu, are şi semnificaţia politică a unui angajament ferm pentru securitatea României", a declarat Bogdan Aurescu.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro