AVAS: Viata-i grea? Indulceste-o cu Biborteni! Produsul cel mai vandut al Bibco este apa minerala Biborteni, mentionata pentru prima data in documentele Curtii imperial de la Viena in 1897

Postat la 16 martie 2006 2 afişări

Euro Group, actionarul majoritar al Murfatlar, a preluat discret Bibco-Biborteni, dar preluarea mai trebuie avizata de AVAS. Afacerea e insa incurcata, la mijloc fiind o datorie de 26 de milioane de dolari pe care statul trebuie sa o recupereze de la Bibco. Si alti potentiali cumparatori.

Euro Group, actionarul majoritar al Murfatlar, a preluat discret Bibco-Biborteni, dar preluarea mai trebuie avizata de AVAS. Afacerea e insa incurcata, la mijloc fiind o datorie de 26 de milioane de dolari pe care statul trebuie sa o recupereze de la Bibco. Si alti potentiali cumparatori.

Preluarea Bibco s-a facut pe fondul predarii de stafeta de la AVAS, care detine la compania de ape minerale o creanta de 26 de milioane de dolari si trebuie, implicit, sa-si dea acordul pentru o eventuala vanzare. Iar schimbarea conducerii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a insemnat nu doar numirea in functia de presedinte a unui avocat - Gabriel Zbarcea - dar si incetinirea activitatii institutiei. Chestiune normala, dat fiind faptul ca noua echipa a fost nevoita sa preia mii de dosare, incepand de la privatizari, litigii si terminand cu recuperarea unor creante de zeci de milioane de dolari. 

In tot acest timp, dosarele "pe rol", negocierile cu investitori interesati de activele statului au continuat - cu pauzele de rigoare - fiind preluate din mers de noii sefi, cei care au fost deja numiti. Iar statul s-a trezit ca a reusit sa-si mai recupereze din creante, aparent fara prea multe batai de cap. Cum?

De exemplu, actiunile societatii de ape minerale si bauturi racoritoare Bibco-Biborteni au fost preluate de compania Signus Distributions Romania SA, parte a grupului Eurocafe, detinuta la randul sau de cativa oameni de afaceri romani. 

Signus a preluat Bibco de la compania Contransimex, fostul actionar majoritar. Nimic neobisnuit pana aici, insa Bibco are datorii de 26 de milioane de dolari catre AVAS.  Datoriile Bibco erau "mostenite" de AVAS de la fosta Autoritate pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB). Bibco a fost co-debitor la un credit de 97 de milioane de dolari, luat, in perioada 1992-1994, de compania Contransimex, cu garantia statului. Cum Contransimex nu si-a platit ratele, Ministerul Finantelor a preluat creanta, care, apoi, a ajuns la AVAB. Bibco avea de returnat circa 26 de milioane de dolari, bani utilizati pentru achizitionarea unor echipamente. 

De ce a fost nevoie ca societatea de comert exterior Contransimex sa ia credite pentru alte firme?

AVAB explica, anul trecut, aceasta decizie. "Pentru ca societatea Contransimex S.A. avea un bun renume pe piata internationala si putea beneficia de facilitati financiare pe aceasta piata, a fost nominalizata si imputernicita de guvernul Romaniei sa contracteze credite externe cu garantia statului pentru tehnologizarea unor agenti economici." Destinatarii creditelor (noua la numar, printre care si Bibco) au fost nominalizati prin hotarari de guvern. 

Aceasta este istoria indatorarii societatii de ape minerale Bibco-Biborteni. Ce putea face AVAB si, acum AVAS, cu datoriile societatii? Existau doua variante: fie executarea silita, tradusa prin vanzarea activelor, fie esalonarea. "AVAS este interesata de recuperarea intregii creante. 

De aceea s-a acceptat va-rianta esalonarii la plata a datoriilor pe care Contransimex le avea la stat", explica Mioara Iordache, directorul Directiei Informare si Relatii Publice al AVAS. Iar compania Signus Distributions Romania a avut un asemenea plan de esalonare a datoriilor Bibco, o data cu pre-luarea companiei de la Contransimex. Care a fost acesta si in ce a constat esalonarea? 

Aici lucrurile se complica. AVAS, prin Mioara Iordache, neaga ca institutia ar fi implicata in vanzarea actiunilor Bibco, spunand ca "pachetul majoritar de actiuni la SC Bibco SA este detinut de SC Contransimex SA" si ca informatiile privind "cesiunea actiunilor detinute de SC Contransimex SA la SC Bibco SA, alte oferte de preluare a pachetului majoritar de actiuni si sumele oferite pentru acesta sunt detinute de SC Contransimex SA". Asa suna raspunsul oficial al AVAS. 

Este adevarat, Bibco este doar co-debitor alaturi de SC Contransimex SA pentru creanta preluata de AVAS de la Ministerul Finantelor. Si la fel de adevarat este si faptul ca societatea Contransimex a incheiat cu AVAS un acord de esalonare a datoriilor.  Atunci, de ce s-a implicat AVAS in negocierile pentru vanzarea Bibco, cata vreme nu avea control asupra actiunilor firmei? Conform informatiilor de pe piata, la AVAS au venit o serie de investitori interesati de preluarea producatorului de ape minerale. Ba mai mult, AVAS a purtat o corespondenta indelungata cu acestia si si-a dat "acordul de principiu" pentru vanzarea activelor - adica a bunurilor Bibco, cu scopul de a recupera cele 26 de milioane de dolari. AVAS a ajuns chiar, potrivit unor surse, sa redacteze drafturi de contract cu unii dintre investitori. 

In fata argumentelor BUSINESS Magazin, pozitia AVAS s-a nuantat. AVAS a recunoscut ca "au existat mai multi investitori interesati de Bibco, dar nu ca afacere, ci doar pentru active", a precizat Mioara Iordache. Asa se face ca acesti potentiali investitori au fost refuzati, pentru ca, motiveaza Mioara Iordache, oferta lor nu ar fi acoperit datoria pe care Bibco o avea la stat. "Au fost discutii, dar investitorii au semnat acte de confidentialitate", mai spune Iordache. Iar aceste discutii s-au purtat pe parcursul intregului an 2004. Prin urmare, AVAS a negociat vanzarea Bibco, desi, conform declaratiilor oficiale, nu era rolul institutiei sa faca acest lucru, agentia nefiind actionar al companiei. Daca societatea Contransimex se ocupa de o eventuala vanzare de active sau societati "codebitoare", atunci ce rol a mai avut AVAS? 

Un raspuns clar la aceste intrebari este greu de dat. Cert este ca investitorul care a preluat Bibco este agreat de AVAS. "AVAS este de acord cu vanzarea de catre Contransimex a actiunilor Bibco, in conditiile in care cel care a preluat cunoaste situatia societatii si accepta sa faca platile. Iar planul de esalonare este bunicel, suma de returnat fiind foarte mare", spune Mioara Iordache.

Dar ce plan de esalonare a propus Signus Distributions? Societatea refuza sa dea detalii despre aceasta afacere. "Pachetul majoritar de actiuni a fost achizitionat, insa suntem in asteptarea avizului Consiliului Concurentei. Abia dupa primirea acestui aviz vom putea da publicitatii aceasta informatie si atunci va voi putea da toate detaliile de care aveti nevoie", a declarat, pentru BUSINESS Magazin, Gabriela Darie, reprezentant al departamentului de relatii publice al grupului Euro, companie din care face parte societatea Signus Distributions. 

Euro Group este format din societatile Euro Trade Invest SA, Euroavipo si Signus Distributions Romania SA. Euroavipo este parte a Eurocafe Group, actionarul principal al Murfatlar Romania. 

Potrivit unor surse apropiate tranzactiei, planul de esalonare propus de Signus Distributions ar consta in plata a 125.000 de dolari, intr-o prima etapa. Apoi, sumele ar urma sa fie esalonate astfel: cate 500.000 de dolari, in rate anuale, in primii doi ani, iar in al treilea, opt milioane de dolari. In al patrulea an, ar urma sa fie achitat restul datoriei pe care Bibco o are la stat.

Ce urmeaza?

Potrivit AVAS, dupa ce Consiliul de Supraveghere al institutiei accepta planul de esalonare propus de Signus Distributions, societatea va putea prelua Bibco si va urma sa achite si sumele de bani aferente. 

"Pana nu se indeplinesc aceste proceduri, noii proprietari nu au cum sa-si inceapa activitatea la Biborteni", explica Mioara Iordache. Surse apropiate companiei spun insa ca reprezentantii Signus sunt deja "la lucru".  Radu Preda, directorul general al Bibco, nu a dorit sa comenteze situatia. "Domnul director este in discutii cu noii proprietari", ne-a spus asistenta lui Preda. In 2003 (ultimul an cu date disponibile), Bibco a avut o cifra de afaceri de circa 6 milioane de euro si un profit net de 35.800 de euro.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/avas-viata-i-grea-indulceste-o-cu-biborteni-produsul-cel-mai-vandut-al-bibco-este-apa-minerala-biborteni-mentionata-pentru-prima-data-in-documentele-curtii-imperial-de-la-viena-in-1897-978052
978052
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.