Banca Românească reduce dobânda la creditele în franci elveţieni cu 0,8 puncte

Autor: Raluca Ghinea Postat la 26 ianuarie 2015 145 afişări

Banca Românească a decis să scadă dobânda pentru creditele în franci elveţieni cu circa 0,8 puncte, prin aplicarea indicelui LIBOR la 3 luni valabil luni, 26 ianuarie, absorbind o parte din impactul negativ al aprecierii francului, reducerea aplicându-se până la următoarea actualizare a dobânzilor.

Indicele LIBOR, luat în calcul la stabilirea dobânzii pentru creditele în franci elveţieni, alături de marja băncii, se plasează luni la -0,954% la termen de 3 luni. LIBOR (London Interbank Offered Rate) este rata de referinţă la calcularea dobânzilor interbancare pe piaţa londoneză.

"Decizia a fost luată în vederea sprijinirii clienţilor băncii în această perioadă dificilă şi constituie un instrument suplimentar de protecţie a acestora. Măsura vine în continuarea politicii constante a băncii care oferă, încă din 2010, clienţilor cu dificultăţi în achitarea ratelor, soluţii de restructurare aplicate în funcţie de particularităţile fiecărei situaţii", au declarat reprezentanţii Băncii Româneşti într-un comunicat.

Reducerea se va aplica până la următoarea dată de actualizare a dobânzilor pe baza indicelui LIBOR, conform condiţiilor contractuale.

Banca Românească este a şasea instituţie de credit care anunţă măsuri de contracarare a aprecierii francului în raport cu leul pentru clienţii cu credite în franci elveţieni.

Astfel, OTP şi Millennium Bank au redus marja de dobândă cu 1,5 puncte procentuale pentru o perioadă de trei luni, iar Raiffeisen Bank a scăzut de vineri dobânda cu cinci luni înainte de termenele contractuale.

Totodată, Volksbank Romania va menţine până la 17 aprilie cursul de schimb franc/leu folosit de bancă la 31 decembrie, de 3,8035 lei, iar Piraeus Bank va propune soluţii individuale pentru clienţii cu împrumuturi în franci.

Cursul pentru francul elveţian anunţat luni de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut cu 2,1%, la 4,484 lei/franc.

Paritatea francului a coborât de la recordul de 4,5817 lei/franc atins vineri la 4,484 lei/franc, după ce moneda elveţiană s-a depreciat cu 1,2% în raport cu euro pe pieţele externe, iar leul s-a întărit faţă de euro.

Cursul pentru francul elveţian anunţat de BNR a înregistrat recorduri succesive în aproape toate şedinţele începând de joi, 15 ianuarie, ca urmare a eliminării a plafonului minim de 1,2 franci/euro impus de Banca Elveţiei pentru cursul franc/euro.

Peste 75.000 de persoane fizice au credite în franci elveţieni, iar 95% din împrumuturi sunt concentrate la şase bănci. În total, 14 instituţii de credit au acordat finanţări în franci elveţieni.

Din totalul celor 75.000 de persoane care figurează cu credite în franci elveţieni înregistrate în bilanţurile băncilor, aproape o treime (32%) se regăsesc la Bancpost, 24% la Volksbank, 20% la Pireus Bank, 11% la Raiffeisen, 7% la Banca Românească şi 2% la OTP Bank.

BNR a estimat o pierdere contabilă de aproape 4,3 miliarde lei (950 milioane de euro) pentru cele 11 bănci, dacă s-ar aplica la portofoliul existent conversia în lei la cursul de la momentul acordării împrumutului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BANCA ROMÂNEASCĂ,
CREDITE CHF,
DOBÂNDĂ
/actualitate/banca-romaneasca-reduce-dobanda-la-creditele-in-franci-elvetieni-cu-0-8-puncte-13786806
13786806
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.