Creştere pe piaţa asigurărilor de viaţă: creştere de 3,6 miliarde lei. De ce sunt românii tot mai interesaţi de protecţie şi investiţii

Autor: Mircea Nica Postat la 19 aprilie 2025 49 afişări

Asigurările de viaţă au început să prindă o tracţiune tot mai mare în ultimul an, iar acest lucru se poate observa prin cea mai mare creştere de până acum a volumului de prime subscrise de asigurători, care se traduce într-un avans de aproape 21% la finalul anului 2024, până la 3,6 mld. lei. Ce atrage cel mai mult la aceste asigurări? 

Piaţa asigurărilor de viaţă, o zonă care până de curând nu a primit o atenţie prea mare din partea populaţiei, a început să-şi arate spaţiul de dezvoltare şi potenţialul cu creşteri consistente în ultimul an. Deşi asigurările de viaţă sunt de ani de zile disponibile pentru oricine îşi doreşte o protecţie în cazul unui eveniment neprevăzut, asigurătorii au conceput între timp produse care să joace un rol mai important pe partea de economisire şi investiţie. Promovarea a fost una destul de pronunţată în rândul companiilor de asigurări, dar tracţiunea a fost mai greoaie, principalul motiv pentru care acest segment a fost lăsat deoparte fiind haosul asigurărilor RCA, dar şi nivelul de educaţie financiară. 

După falimentul celor mai mari asigurători RCA, City Insurance şi Euroins, piaţa de profil a intrat într-o perioadă de plafonare a tarifelor, care a oferit ocazia asigurătorilor să se uite şi pe alte segmente.

Astfel, strategiile pe zona asigurărilor de viaţă s-au intensificat. 

Benjamin Turquin, CEO al BRD Asigurări de Viaţă, spune că poliţele de tip unit-linked sunt tot mai căutate, în special zona investiţională din cadrul produsului de asigurare. „Poliţele de tip unit-linked sunt tot mai căutate. Unul din motive este faptul că acest produs vine cu avantaje diferite faţă de investiţiile propriu-zise. Cel mai important beneficiu este protecţia investiţiei în cazul apariţiei evenimentului neprevăzut şi asigurat, precum şi faptul că oferă diversitate şi flexibilitate pentru opţiunile de investiţii. Astfel, oricare ar fi profilul investiţional al clientului, acesta are o paletă largă de opţiuni din care poate alege structura investiţională a produsului de tip unit-linked. Şi nu în ultimul rând, avantajul fiscal reprezintă un beneficiu important”, afirmă Benjamin Turquin.

El a mai explicat că asigurările de viaţă cu componentă investiţională, de tip unit-linked, au menţinut o pondere substanţială în categoria asigurărilor de viaţă. „Această evoluţie arată că interesul pentru acest tip de produs şi oferta de produse au continuat să crească şi să se îmbunătăţească, răspunzând astfel exigenţelor clienţilor. Piaţa a susţinut eforturile de subscriere în acest tip de produse, majoritatea produselor de investiţii suport evoluând pozitiv”, adaugă Benjamin Turquin.

Din perspectiva pieţei, Benjamin Turquin consideră că asigurările de viaţă ataşate creditelor au marcat o evoluţie bună anul trecut, iar aşteptarea este că, împreună cu produsele de asigurări de viaţă cu componentă investiţională, să înregistreze şi în 2025 un ritm de creştere bun. „Interesul pentru astfel de produse este în creştere de la an la an, deoarece beneficiul este reprezentat de randamente atractive într-un context securizat (asigurări de viaţă etc.). Iar BRD Asigurări şi-a diversificat în mod constant oferta, încercând permanent să ofere produse care să corespundă aşteptărilor şi nevoilor pieţei.”

Pe această zonă a asigurărilor de viaţă ataşate creditelor, CEO-ul companiei arată că ratele ridicate ale dobânzilor au condus la intensificarea concurenţei pe piaţa creditelor, ceea ce a făcut ca asigurările ataşate creditelor, cum ar fi asigurările de viaţă şi de locinţă, să aducă un plus. „Strategia noastră de bancassurance ne-a permis anul trecut să oferim PAD gratuit pentru primul an clienţilor de credite ipotecare BRD şi condiţii favorabile pentru creditele de consum online de la BRD. Asigurarea de viaţă cu componentă investiţională a continuat să ofere randamente puternice, susţinute de ratele de dobândă favorabile. De asemenea, perspectivele fiscale pe termen lung pot favoriza produsele de asigurări de viaţă cu componentă investiţională şi datorită cadrului fiscal pozitiv pe care îl oferă România.” 

Piaţa asigurărilor de viaţă a ajuns la finalul anului 2024 la un volum al primelor brute subscrise de 3,6 mld. lei, înregistrând cel mai mare avans de până acum, respectiv 20,5%, faţă de anul 2023. Comparativ cu anii anteriori, ponderea asigurărilor de viaţă în totalul subscrierilor din piaţa asigurărilor a început să-şi recapete semnificaţia, ajungând la 19% faţă de 17% în 2023. La finalul anului 2024, asigurările de viaţă, anuităţi şi asigurările de viaţă suplimentare reprezentau 58% din totalul subscrierilor pentru asigurări de viaţă şi au înregistrat un avans de 23% faţă de 2023, până la aproape 2,1 mld. lei. Din perspectiva asigurărilor de viaţă legte de fonduri de investiţii, nivelul a ajuns la puţin peste 1,1 mld. lei la finalul anului trecut, în creştere cu 17%, comparativ cu anul 2023 şi reprezenta 31% din totalul subscrierilor pentru asigurări de viaţă.  

Urmărește Business Magazin

0 seconds of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:07
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce preţ ar putea ajunge un iPhone dacă tarifele rămân în picioare? Costurile urcă de până la 10 ori