Banca Transilvania vrea să facă o nouă achiziţie în Republica Moldova şi să preia Microinvest, o companie specializată pe finanţarea microîntreprinderilor

Autor: Roxana Rosu Postat la 14 ianuarie 2020 115 afişări

Banca Transilvania vrea să facă o nouă achiziţie în Republica Moldova şi să preia integral Microinvest, o companie specializată pe finanţarea microîntreprinderilor, liderul pieţei financiare non-bancare din ţara vecină.

Banca Transilvania vrea să facă o nouă achiziţie în Republica Moldova şi să preia Microinvest, o companie specializată pe finanţarea microîntreprinderilor

Banca Transilvania vrea să facă o nouă achiziţie în Republica Moldova şi să preia integral Microinvest, o companie specializată pe finanţarea microîntreprinderilor, liderul pieţei financiare non-bancare din ţara vecină.

În prezent, BT se află în etapa de solicitare a aprobării achiziţiei de către autorităţile de supraveghere din România şi de către alte autorităţi relevante.

“Pasul pe care îl facem prin această nouă achiziţie arată angajamentul BT de a susţine cât mai mulţi antreprenori prin dezvoltarea activităţii de microfinanţare a Grupului Financiar Banca Transilvania. Este oportunitatea pe care dorim să o valorificăm în favoarea clienţilor aflaţi la început de drum. Vom face acest lucru prin combinarea modelului de business pe care îl avem în România la BT Mic, cu cel al Microinvest, precum şi prin creşterea sinergiilor cu alte companii ale Grupului Financiar Banca Transilvania din Republica Moldova - BT Leasing şi Victoriabank”, declară Ömer Tetik, Director General, Banca Transilvania.

Microinvest are peste 25.000 de clienţi, aproape 200 de angajaţi, 13 sucursale şi a acordat până acum peste 30.000 de finanţări.

Potrivit datelor Microinvest, principalul acţionar al firmei, cu 54,9%, Balkan Financial Sector Equity Fund Olanda, urmat de Fundaţia Soroş-Moldova, cu 24,4%, Oikocredit din Olanda, cu 12,8%, Driehaus Richard din SUA, cu 4,8% şi SIDI Franţa, cu 3,1%.

În evaluarea şi pregătirea acestei tranzacţii, Banca Transilvania a colaborat cu case de avocatură şi consultanţi juridici din România şi Republica Moldova, echipa de proiect fiind formată în principal din Filip & Company şi Vernon Î David si asociatii. KPMG şi EY au fost, de asemenea, parteneri în proiect.

Grupul Financiar Banca Transilvania a intrat pe piaţa din Republica Moldova în 2008, mai întâi prin BT Leasing Moldova şi din 2018 prin Victoriabank. Din acţionariatul Victoriabank mai face parte  şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cele două instituţii deţinând peste 70% din capitalul social al băncii.

Banca Transilvania, cea mai mare instituţie de credit după active de pe piaţa bancară româ­neas­că, a obţinut după primele nouă luni din 2019 un profit net de 1,38 mld. lei, în creştere cu 41,5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Câştigul a fost influenţat de ascensiunea ve­niturilor în condiţiile majorării creditării cu circa 6,5% faţă de perioada ianuarie - septembrie 2018, într-un context caracterizat de reluarea trendului de creştere a dobânzilor.

La nivelul întregului grup Banca Transilvania, profitul net a urcat după pri­mele nouă luni din 2019 până la 1,57 mld. lei, ponderea profitului băncii în pro­fitul grupului fiind de circa 90%. Subsi­diarele şi participaţiile de capital au contribuit cu peste 183 mil. lei la profitabilitatea grupului BT.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banca transilvania,
transilvania

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.