BlackRock şi Microsoft îşi unesc forţele pentru a crea un fond revoluţionar de 30 de miliarde de dolari, destinat dezvoltării infrastructurii globale pentru inteligenţa artificială

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 18 septembrie 2024 30 afişări

BlackRock şi Microsoft îşi unesc forţele pentru a crea un fond revoluţionar de 30 de miliarde de dolari, destinat dezvoltării infrastructurii globale pentru inteligenţa artificială

BlackRock se pregăteşte să lanseze un fond de investiţii dedicat inteligenţei artificiale, cu o valoare de peste 30 de miliarde de dolari, în colaborare cu gigantul tehnologic Microsoft. Scopul acestui parteneriat este să construiască centre de date şi proiecte energetice care să răspundă cererii tot mai mari generate de tehnologiile AI, informează Financial Times.

Parteneriatul financiar, lansat de BlackRock prin noua sa unitate de investiţii în infrastructură, Global Infrastructure Partners, ar putea deveni unul dintre cele mai mari vehicule de investiţii strânse vreodată pe Wall Street. Fondul va avea ca parteneri generali Microsoft şi MGX, o companie de investiţii susţinută de Abu Dhabi. Nvidia, producătorul de cipuri aflat în plină expansiune, va oferi consultanţă pentru proiectarea şi integrarea fabricii.

Acest fond de investiţii îşi propune să acopere cererea tot mai mare de putere şi infrastructură digitală necesare pentru dezvoltarea produselor bazate pe inteligenţa artificială. Se preconizează că aceste produse vor întâmpina dificultăţi semnificative în ceea ce priveşte capacitatea infrastructurii în următorii ani. Inteligenţa artificială consumă mult mai multă energie decât tehnologiile anterioare, punând presiune pe infrastructura energetică existentă.

Denumit Global AI Investment Partnership, acest proiect are ca obiectiv atragerea a până la 30 de miliarde de dolari în capitaluri proprii şi mobilizarea unor fonduri suplimentare de până la 70 de miliarde de dolari prin credite.

Acesta va fi primul fond major al Global Infrastructure Partners de la momentul în care BlackRock a convenit să achiziţioneze grupul de investiţii în infrastructură pentru 12,5 miliarde de dolari, tranzacţie ce urmează să se finalizeze în luna octombrie.

BlackRock, cel mai mare administrator de fonduri din lume, a identificat sectorul energetic ca fiind una dintre principalele sale oportunităţi de creştere. Larry Fink, directorul executiv al BlackRock, a declarat că „mobilizarea capitalului privat pentru a construi infrastructura necesară AI, cum ar fi centrele de date şi sursele de energie, va crea o oportunitate de investiţie pe termen lung, evaluată la mai multe trilioane de dolari."

Fondul care urmează să fie lansat este cel mai recent vehicul de investiţii creat de un important administrator de active pentru a răspunde creşterii cererii de energie, necesară pentru tehnologia AI generativă şi cloud computing. La începutul acestui an, Microsoft a decis să susţină proiecte de energie regenerabilă în valoare de 10 miliarde de dolari, dezvoltate de Brookfield Asset Management din Canada. Microsoft s-a angajat ca, până în 2030, să asigure că 100% din consumul său de energie va fi compensat prin achiziţii de energie fără emisii de carbon.

„Atât ţara, cât şi întreaga lume vor avea nevoie de mai multe investiţii pentru a accelera dezvoltarea infrastructurii AI necesare. Acest efort reprezintă un pas important în acea direcţie", a declarat Brad Smith, preşedintele Microsoft.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.