Craciun fericit!

BREAKING ASF schimbă frecvenţa de raportare a investiţiilor Pilon II din trimestrial în lunar şi solicită administratorilor să publice şi remuneraţiile personalului, inclusiv bonusuri

Autor: Liviu Popescu Postat la 23 mai 2022 109 afişări

BREAKING ASF schimbă frecvenţa de raportare a investiţiilor Pilon II din trimestrial în lunar şi solicită administratorilor să publice şi remuneraţiile personalului, inclusiv bonusuri

Cei mai mari investitori ai Bursei de la Bucureşti, respectiv cele şapte fonduri de pensii private Pilon II, alimentate lunar în medie cu circa 850 mil. lei din contribuţiile ale câtorva milioane de salariaţii români, ar putea ca în curând să publice lunar structura detaliată a investiţiilor, şi nu trimestrial aşa cum o fac din decembrie 2020 încoace, potrivit unei norme a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) consultată de ZF.

Totodată ASF vrea ca administratorii acestor fonduri de pensii private Pilon II, adică NN Pensii, Allianz Ţiriac Pensii Private, Metropolitan Life Pensii, Aegon, Generali Pensii Private, BCR Pensii şi BRD Pensii să publice “valoarea totală a remuneraţiei, defalcată pe remuneraţii fixe şi remuneraţii variabile plătite de administrator personalului său, numărul persoanelor care au beneficiat de respectivele remuneraţii, inclusiv orice comisioane de performanţă”.

“Pentru creşterea transparenţei în ceea ce priveşte modul de investire a activelor fondurilor de pensii private se impune modificarea frecvenţei de publicare pe pagina de internet a administratorilor a anexei nr. 12, detaliată pentru fiecare instrument financiar şi pentru fiecare emitent. De asemenea, pentru transparentizarea modului de remunerare a personalului administratorilor de fonduri de pensii private, prin proiectul de normă se instituie obligaţia publicării informaţiilor relevante din cadrul politicii de remunerare pe site-ul propriu de internet al entităţilor reglementate”, este motivarea ASF care poate fi consultatăaici

Cu alte cuvinte, pentru prima oară de la înfiinaţrea sistemului de pensii private Pilon II în România, adică din 2008 încoace, cei care au circa 90 de miliarde de lei pe mână vor publica remuneraţiile, inclusiv bonusuri, într-o mişcare de solicitare de transparenţă din partea ASF.

Şi companiile listate la Bursa de la Bucureşti, precum Petrom, BRD, Chimcomplex, chiar şi SIF-uri, au început ca din 2022 să publice remuneraţiile conducerii ca parte a unei directive europene implementată anul acesta în legislaţia locală.

“Informaţii referitoare la publicarea politicii de remunerare nu se regăsesc în prezent în cadrul prevederilor normei, însă administratorii au obligaţia să transmită anual către A.S.F. raportul comitetului de remunerare, obligaţie stabilită prin prevederile art. 49 alin. (2) din Regulamentul A.S.F. nr. 2/2016 Pag. 2 din 2 privind aplicarea principiilor de guvernanţă corporativă de către entităţile autorizate, reglementate şi supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, cu modificările şi completările ulterioare. De asemenea, în prezent, obligaţiile de transparenţă instituite prin Regulamentul (UE) 2019/2088 sunt reflectate doar în Norma nr. 35/2020 privind obligaţiile de raportare şi transparenţă în sistemul pensiilor ocupaţionale”.

Propunerile pentru aceaste norme au putut fi trimise din 12 mai şi până pe 21 mai. Odată ce Norma va fi publicată în Monitorul Oficial aceasta va intra în vigoare. Sunt rare cazurile când astfel de norme au modificări în Monitor faţă de ce propune Consiliul ASF.

Pe de altă parte, ASF vrea ca prin aceste modificări de norme, care pot fi consultate aic , ca fondurile de pensii să publice lunar structura detaliată a investiţiilor. În decembrie 2020, la câteva luni de la colapsul Wirecard, ASF – sub conducerea preşedintelui Nicu Marcu, a decis ca fondurile P2 să schimbe frecvenţa de raportări detaliate din semestrial în trimestrial.

Cele mai recente statistici ale ASF, cele de la aprilie 2022, arată active de 88,4 miliarde de lei pentru fondurile P2, în scădere cu 1 mld. lei faţă de luna precedentă. 60% din investiţii sunt în titluri de stat, 25% în acţiuni iar restul în alte instrumente financiare.

 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
publicare,
administratori,
investitii,
frecventa

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.