BREAKING. O nouă emisiune Fidelis, un nou record: 26.000 de români au investit 3,5 miliarde de lei în titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor. Românii au adus în fiecare zi 430 mil. lei în titluri de stat pentru care sunt remuneraţi cu dobânzi de până la 7% în lei şi 5% în euro. Cât au investit donatorii de sânge
Circa 26.000 de români au subscris titluri de stat Fidelis, ediţia toamnă 2024, de aproximativ 3,5 miliarde de lei, adică au investit în titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor pentru care vor primi dobânzi neimpozabile de până la 7% în lei şi 5% în euro, arată calculele realizate de Ziarul Financiar.
Atât numărul celor care au subscris cât şi valoarea celei mai recente emisiuni sunt la valori record, potrivit datelor ZF. Spre comparaţie la precedenta emisiune, din august 2024, numărul de ordine a fost de circa 20.300 iar valoarea subscrierilor de 3,2 mld. lei. Dobânzile de acum au fost relativ asemănătoare cu cele de atunci. Deci, ce s-a schimbat?
“Este posibil ca acest record să fie determinat de indecizia unor investitori de a direcţiona cash-ul către acţiuni, în această perioadă. Totodată, având în vedere datele statistice care arată că inflaţia a scăzut luna trecută, investitorii ar putea să ia în calcul şi posibilitatea ca BNR să reducă dobânda de politică monetară”, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare Estinvest.
Astfel, din 2 octombrie până pe 11 octombrie, adică pe parcursul a opt zile lucrătoare în care s-a derulat Fidelis, ediţia cu numărul 19, subscrierile au fost următoarele: 254 mil. lei pentru tranşa pe un an la o dobândă de 6,85% pe an (pentru donatorii de sânge), 678 mil. lei pentru cea pe un an la o dobândă de 5,85% pe an, 604 mil. lei pentru cea pe cinci ani şi cu o dobândă de 7% pe an.
Pe de altă parte la euro situaţia era în felul următor: 216 mil. euro pentru tranşa în euro pe un an la o dobândă de 3,94% pe an şi 171 mil. euro pentru cea pe cinci ani la o dobândă de 5% pe an.
Aceasta a fost a cincea emisiune Fidelis pe anul 2024. De la începutul acestui an statul a atras suma record de 14 mld. lei de la investitorii persoane fizice. Subscrierile sunt următoarele: martie (1,8 mld. lei dată prin 844 mil. lei plus 190 mil. euro), 3,2 mld. lei în aprilie (1,27 mld. lei plus 383 mil. euro), 2,1 mld. lei (942 mil. lei plus 246 mil. euro), 3,4 mld. lei în august.
Titlurile de stat urmează să fie listate la Bursa de Valori, acolo unde preţul va fluctua în funcţie de raportul dintre cerere şi ofertă. Prin emisiuni de titluri de stat Fidelis, statul român a atras 36 mld. lei de la populaţie.
Informaţii utile despre titlurile de stat Fidelis – întrebări şi răspunsuri. Sursa BVB.ro
Unde găsesc titlurile pe care le-am cumpărat în oferta?
Dacă au fost subscrise printr-o bancă sau societate de brokeraj, fară a semna un contract de prestări servicii de investiţii financiare, titlurile de stat sunt înregistrate în evidenţele Depozitarului Central în numele deţinătorului. În cazul în care titlurile de stat au fost cumpărate în baza unui contract de prestări servicii de investiţii financiare, printr-o bancă sau societate de brokeraj autorizată să tranzacţioneze la Bursa de Valori Bucureşti, titlurile de stat sunt în contul de tranzacţionare al deţinătorului.
Ce fac cu titlurile de stat?
Acestea pot fi păstrate până la maturitate sau deţinătorii le pot vinde sau pot să cumpere şi altele în orice şedinţă de tranzacţionare la BVB, printr-unul dintre intermediarii autorizaţi (banca sau societate de brokeraj) să tranzacţioneze la BVB.
Daca deţinătorii doresc să păstreze titlurile de stat, aceştia au doua opţiuni:
- Vor primi dobândă anual, iar la maturitate li se va returna principalul într-un cont bancar transmis Depozitarului Central, în cazul în care subscrierea a fost făcută printr-o banca sau societate de brokeraj, fară a semna un contract de prestări servicii de investiţii financiare.
- Pot deschide un cont de tranzacţionare la o banca sau societate de brokeraj, prin semnarea unui contract de prestări servicii de investiţii financiare şi pot transfera titlurile de stat de la Depozitarul Central în acest cont de tranzacţionare. În acest caz deţinătorii vor avea titlurile de stat în contul de investiţii în care vor primi cuponul anual, iar la maturitate li se va returna principalul.
Cum pot să vând sau să mai cumpăr titluri de stat după ce oferta s-a încheiat?
Tranzacţiile la BVB au loc între cumpărători şi vânzători prin intermediul platformei de tranzacţionare. Pentru a putea cumpără sau vinde, investitorii trebuie să aibă un cont de tranzacţionare la o banca sau societate de brokeraj.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro