Bucuresti, orasul cu cei mai slabi si ieftini angajati

Postat la 06 octombrie 2009 62 afişări

Bucurestiul se plaseaza pe prima pozitie in Europa in ceea ce priveste cele mai avantajoase conditii oferite companiilor pentru costul cu angajatii. Capitala mai are insa mult de lucrat mai ales la pregatirea si calitatea vietii angajatilor, dar si la infrastructura.

Acestea sunt principalele concluzii dintr-un raport intocmit la nivel european de catre compania de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield.

Bile albe

Fata de clasamentul anului trecut, capitala Romaniei urca o pozitie, ajungand de pe locul al doilea in fruntea clasamentului. Companiile chestionate despre care ar fi cele mai bune trei orase in materie de cheltuieli cu personalul au ales, dupa Bucuresti, Istanbul si Budapesta, in timp ce liderul de anul trecut, Varsovia, a cazut pe pozitia a patra, alaturi de capitala Portugaliei, Lisabona. Oricum, cele mai bine cinci clasate se afla la o distanta apreciabila fata de urmaritoarele lor.

Bucurestiul sta bine si in segmentul atragerii de investitori. Studiul C&W precizeaza ca 30 de companii intentioneaza sa isi localizeze activitatea in urmatorii cinci ani in Capitala. Orasele din centrul si estul Europei asista in continuare la expansiunea companiilor, in ciuda dificultatilor financiare cu care se confrunta in aceasta perioada. In fata Romaniei, pe primele doua locuri, se afla Varsovia si Moscova cu 36 si, respectiv, 35 de companii. Printre destinatiile vestice luate in vizor de marile companii se numara Paris, Londra si Bruxelles.

O crestere semnificativa, de sase locuri, se inregistreaza si in clasamentul celor mai bune orase in ceea ce priveste climatul pe care il creeaza guvernul prin politicile fiscale adoptate. Orasul de pe Dambovita urca pe locul 5 din 34. Aici Dublin ramane pe primul loc, situat foarte aproape de Geneva. Londra si Varsovia sunt in fata Bucurestiului, pe locurile trei si patru. In plus, capitala Romaniei si afla pe locul 9 in topul celor mai bune orase privind costurile cu spatiile de birouri, in urcare patru locuri fata de 2008.

Click pe poza pentru clasamente detaliate privind salariile, pregatirea profesionala a fosrtei de munca si conditiile de viata si munca din principalele orase din Europa.

Bile negre

Pe de alta parte, Bucurestiul este se afla in coada clasamentului daca ne uitam la pregatirea fortei de munca. Capitala ocupa locul 31 din 34, in urcare o pozitie fata de anul trecut. Mai rau stau doar Atena, Istanbul si Moscova, in timp ce lideri sunt Londra, Paris si Frankfurt.

Studiul anual European Cities Monitor arata ca metropola romaneasca sta foarte prost la multe capitole in clasamentele la care participa 34 de capitale: calitatea vietii angajatilor (locul 30), infrastructura de legatura cu alte capitale (27), transportul din Capitala (29), calitatea sistemului de telecomunicatii (29), usurinta de a accesa pietele (25), limbi vorbite (29), masuri anti-poluare (30). La intrebarea "Ce orase au facut cele mai multe eforturi pentru a se dezvolta?", doar 4% dintre companii au raspuns Bucuresti. Cel mai bine sta Barcelona, 17% dintre respondenti alegand orasul spaniol. In topul celor mai cunoscute orase europene, capitala Romaniei se afla pe locul 30 din 34, ceea ce subliniaza necesitatea orasului de a se promova pe plan extern, mai ales in conditiile crizei economice actuale.

Varsovia a fost desemnata in cea de-a XX-a editie a studiului anual European Cities Monitor drept orasul cu perspectiva celui mai mare aflux de companii in urmatorii cinci ani, inlocuind Moscova care a trecut pe locul al doilea in ceea ce priveste popularitatea. Concluziile studiului realizat de Cushman & Wakefield pe un esantion de 500 dintre cele mai mari companii europene au desemnat si Birmingham, Marea Britanie ca fiind orasul cu cea mai buna performanta in acest an, urcand astfel sapte locuri si ocupand pozitia 14 in clasamentul oraselor europene care sunt cele mai propice pentru afaceri.

Cushman&Wakefield este cea mai mare companie cu capital privat din lume in domeniul imobiliar. Compania functioneaza in 58 de tari si reprezinta clienti care sunt mici intreprinzatori sau mari companii prezente in topul "Fortune 500 companies".

Urmărește Business Magazin

/actualitate/bucuresti-orasul-cu-cei-mai-slabi-si-ieftini-angajati-4965372
4965372
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.