Bugetul de stat a ajuns cea mai mare vulnerabilitate macroeconomică a României. Cum va fi corectat deficitul?
Cheltuielile guvernului cresc mult sub programare, iar veniturile nu se ridică la nivelul estimat. În aceste condiţii, deficitul bugetar, şi aşa mare, creşte, în loc să scadă.
Cheltuielile guvernului cresc mult sub programare, iar veniturile nu se ridică la nivelul estimat. În aceste condiţii, deficitul bugetar, şi aşa mare, creşte, în loc să scadă. La aproape toate capitolele, indiferent că e vorba de încasări din TVA sau contribuţii sociale sau de cheltuieli cu pensiile, salariile sau cu subvenţiile, guvernul a ratat ţintele de la început de an.
„E ca şi cum cineva ar fi încurcat cifrele de la cheltuieli cu cele de la venituri. „De remarcat că la cheltuieli toate sunt peste ritmul prognozat pe întregul an, iar la venituri cele mai multe sunt mai mici decât cele prognozate“, comentează datele Bogdan Glăvan, profesor universitar de economie.
Una dintre cele mai importante misiuni ale noului ministru de finanţe Marcel Boloş va fi să facă o primă rectificare bugetară, care să acordeze realitatea bugetară la ţinta de deficit bugetar. Cifrele de la cinci luni, cele mai recente, arată că veniturile din TVA, cea mai importantă taxă, au crescut cu 6%, când ar fi trebuit să crească cu 19%, iar cheltuielile cu subvenţiile au crescut cu 84%, în loc să scadă cu 26%, aşa cum şi-a planificat guvernul.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro