Bursa a pierdut 7 mld. lei în capitalizare în septembrie. Indicele BET, pe minus cu 2,9%

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 30 septembrie 2024 27 afişări

Indicele BET, de referinţă pentru Bursa de la Bucureşti, a scăzut luni, 30 septembrie cu 0,4% şi a ajuns astfel la 17.617 puncte. Benchmarkul încheie astfel primele nouă luni din an cu un avans de 14,6%, în contextul în care a coborât cu 2,9% în septembrie.

Bursa a pierdut 7 mld. lei în capitalizare în septembrie. Indicele BET, pe minus cu 2,9%

Cu tranzacţii de 1,2 mld. lei pe segmentul de acţiuni, septembrie a fost a treia cea mai slabă lună de anul acesta  BET-TR, creştere de 22% în primele nouă luni din an.

Indicele BET, de referinţă pentru Bursa de la Bucureşti, a scăzut luni, 30 septembrie cu 0,4% şi a ajuns astfel la 17.617 puncte. Benchmarkul încheie astfel primele nouă luni din an cu un avans de 14,6%, în contextul în care a coborât cu 2,9% în septembrie.

Valoarea de piaţă a tuturor companiilor româneşti de la BVB a pierdut 6,8 mld. lei luna trecută, de la 363 mld. lei la finele lui august la 356 mld. lei pe 30 septembrie. De la maximul istoric consemnat pe 18 iu­lie, BET a pierdut peste 1.000 de puncte sau 6%. Printre cele mai accentuate scăderi de luni din structura indicelui BET, de notat Digi Communications (-2%), Antibiotice Iaşi (-1,5%), Aquila Part Prod (-1,4%) şi Electrica (-1,3%). Purcari a crescut cu 1,9%, Transgaz cu 1,6%, iar TTS cu 0,9%.

Din cele 21 de şedinţe de tran­zacţio­nare din septembrie, 12 au fost de scădere, opt de creştere, iar una de stagnare, în contextul în care fluctuaţiile din august s-au extins şi către prima lună de toamnă.

Luna trecută, investitorii de pe pieţele internaţionale de capital au urmărit îndeaproape deciziile ma­rilor bănci centrale, precum Rezerva Federală din SUA şi Banca Centrală Europeană, care au redus ratele dobânzilor conform estimărilor ana­liştilor. Cu toate acestea, creşterea economică a SUA nu reuşeşte să se încadreze în aşteptări, iar în România aproape stagnează.

În aceste condiţii, există brokeri de acţiuni care susţin că investitorii de la BVB s-au aflat mai degrabă într-o stare de expectativă în ultimul timp, anticipând noile date economice şi rezultatele alegerilor prezidenţiale şi parlamentare.

Lichiditatea segmentului de acţiuni – piaţa principală şi AeRO – a fost de circa 1,2 miliarde de lei în septembrie, al treilea cel mai scăzut nivel de anul acesta, după august (1,02 miliarde) şi februarie (1,06 miliarde). Totuşi, în septembrie au fost tranzacţionate peste 900 de milioane de acţiuni listate pe piaţa locală, cel mai ridicat nivel din 2024.

După primele nouă luni din an, BETAeRO – indice consultativ pentru pepiniera pieţei principale de acţiuni – este singurul indice de la BVB aflat în teritoriu negativ, cu un minus de 1,1%. BET-FI, unde sunt incluse fostele SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a urcat cu 4,4%, iar indicele companiilor din energie şi utilităţi BET-NG s-a apreciat cu 10,4%. Indicele dividendelor BET-TR este pe plus cu 22,3%.

BET-TR a scăzut cu 1,8% în august şi a pus capăt unei serii de 16 creşteri lunare consecutive. În septembrie, deprecierea a fost de circa 3%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bursa,
indicele bet,
bet,
capitalizare,
bucuresti,
actiuni

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.