Bursele din întreaga lume, cu ochii pe alegerile din SUA. Milan Pruşan, Goldman Sachs AM: Este greu de estimat rezultatul, însă profiturile companiilor şi evoluţia şomajului vor conta foarte mult în trimestrele următoare
Săptămâna viitoare, pieţele financiare din toată lumea îşi vor îndrepta atenţia asupra alegerilor prezidenţiale din Statele Unite, prefigurându-se o cursă extrem de strânsă între Kamala Harris şi Donald Trump, actualmente favorit.
Publicaţiile internaţionale de business scriu că, dacă va reveni la Casa Albă, candidatul Partidului Republican ar putea creşte deficitele fiscale deja uriaşe ale SUA şi ar putea face presiuni asupra Rezervei Federale pentru a menţine ratele dobânzilor la un nivel scăzut, ceea ce s-ar putea reflecta asupra pieţei americane de capital, prima la nivel global. Însă în trimestrele următoare, investitorii îşi vor baza deciziile inclusiv pe profitabilitatea companiilor listate şi datele privind piaţa muncii, spune Milan Pruşan, country head, Goldman Sachs Asset Management.
„Este foarte greu de estimat (rezultatul alegerilor – n.r.), dar cred că vor conta foarte mult în trimestrele următoare nivelul de profitabilitate al companiilor mari şi evoluţia şomajului – indicatorii macroeconomici la care ne uităm cu toţii şi care ne definesc traiectoria pe termen mediu şi lung”, susţine el.
Produsul intern brut din SUA a urcat cu 2,8% în T3/2024 faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, susţinut de consum şi cheltuielile guvernamentale, însă ritmul de creştere s-a redus faţă de T2, când avansul a fost de 3%.
În altă ordine de idei, în octombrie au fost create 233.00 de locuri de muncă în sectorul privat, peste prognozele pieţei.
„Volatilitatea continuă cu un cumul de ştiri de multe ori controversate. Noi, ca investitor instituţional, nu ne uităm foarte mult la acest zgomot pe termen scurt şi încercăm să ne dăm cu doi paşi în spate şi să urmărim evoluţia de ansamblu”, afirmă şeful administratorului de fonduri mutuale, invitat la emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi.
Zilele trecute, bursa Nasdaq a marcat un nou maxim istoric pe fondul rezultatelor solide afişate în T3 de Alphabet (Google) şi în anticiparea rapoartelor financiare ale celorlalte companii din grupul celor „Şapte Fantastici” (Amazon, Nvidia, Microsoft, Meta Platforms, Apple şi Tesla).
Investitorii americani anticipează acum câteva săptămâni cu potenţiale noi fluctuaţii, marcate de rezultatele companiilor de pe Wall Street, tensiunile din Orientul Mijlociu, alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie şi următoarea şedinţă de politică monetară a Fed.
„Cred că piaţa de capital, în general, nu numai din Statele Unite, apreciază predictibilitatea şi, în contextul acesta, sperăm ca ultimele luni din 2024 să aibă o volatilitate mai scăzută. Spun asta în interesul investitorilor de retail, care de multe ori tranzacţionează emoţional”, adaugă Milan Pruşan.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro