Care ar fi primul semnal care ar indica apropierea unor scăderi semnificative pe pieţele de capital? Răspund administratori de investiţii cu active de 24 mld. lei

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 25 septembrie 2024 23 afişări

Cu acţiunile europene şi americane aproape de maxime istorice, după multiple recorduri marcate de la începutul anului încoace, la care se adaugă caracterul imprevizibil al alegerilor prezidenţiale din Statele Unite şi recentele decizii ale marilor bănci centrale de reducere a ratelor dobânzilor, atenţia unor participanţi la pieţele de capital se îndreaptă acum către ultimele luni din 2024 şi către potenţialele scăderi care mai pot apărea pe Burse.

De altfel, investitorii au mai avut parte de un episod de corecţie în august, când pieţele au reacţionat negativ la datele economice slabe din SUA, corecţiile din industria tech, aprecierile înregistrate de yenul japonez şi potenţiala escaladare a conflictelor din Orientul Mijlociu.

Când ar mai putea trece pieţele prin episoade similare?

La întrebare răspund reprezentanţi ai celor mai mari administratori de fonduri mutuale din România, cât şi şeful principalului manager independent de investiţii din Croaţia, invitaţi la conferinţa ZF Piaţa de Capital, ediţia din septembrie 2024.  

Cu active cumulate de 24 de miliarde de lei sub gestiune, ei argumentează că unul dintre riscuri este de natură geopolitică, având în vedere că războiul ruso-ucrainean nu pare să înceteze în viitorul apropiat. Totuşi, în cazul unei corecţii mai ample, fondurile de pensii private rămân cei mai mari investitori de la Bursa de Valori Bucureşti, iar deprecierile din ultimii ani, de la Covid-19 la declanşarea războiului din estul Europei, au demonstrat că investitorii nu mai reacţionează atât de emoţional ca în alte perioade şi vor căuta constant noi oportunităţi de intrare în piaţă sau de acumulare pe emitenţii pe care îi au deja în portofolii. Mai mult, şansele ca portofoliile să înregistreze pierderi majore se reduc pe măsură ce creşte orizontul investiţional.

Alexandru Combei, director de investiţii, BRD AM:

În cazuri de stres nu trebuie să uităm că avem nişte cumpărători naturali la Bursa noastră – fondurile de pensii, care au tendinţa de a intra şi atunci când preţurile devin foarte atractive. De obicei, scăderile vin din factori la care lumea nu se aşteaptă. Ce mă îngrijorează mai mult este riscul geopolitic pe care nu prea l-am trăit. Am avut un episod în 2022, dar pare că devine din ce în ce mai important şi pare că se extinde.

Horia Braun, CEO, Erste AM:

Experienţa ultimilor ani în care pieţele au fost inundate cu lichiditate de către băncile centrale ne face să fim foarte atenţi la acest aspect. Am avut tot felul de episoade, inclusiv scăderile de la începutul lunii august şi începutul lui septembrie, însă iată că lichiditatea din piaţă a făcut să existe cumpărători şi să se recupereze scăderile.

Acum suntem într-o perioadă în care băncile centrale ne spun că vor să meargă în acelaşi sens cu piaţa, adică vor ca economia să crească. Din perspectiva lor, asta înseamnă că pieţele ar trebui să o ducă bine pentru că, altfel, consumatorul ar avea de suferit şi ar duce la o restrângere a creşterii economice.  

Ivan Kurtovic, CEO, InterCapital AM:

Cred că este foarte greu să te sincronizezi cu piaţa. Pe de altă parte, trebuie să vorbim despre diversificare: dacă ai un portofoliu concentrat, ai putea câştiga mai mult, dar ai putea pierde la fel de mult. Un portofoliu diversificat este unul robust şi aş spune chiar independent de ciclurile prin care trece piaţa.

Din punct de vedere macro, regiunea n-a stat niciodată mai bine decât în ultimii câţiva ani. Bineînţeles, fiecare ţară se confruntă cu propriile ei provocări, însă cu toţi aceşti bani de la UE îndreptaţi către investiţii şi consumul privat, care este destul de robust, cât şi datorită investiţiilor private, nu ne aşteptăm la o recesiune sau o încetinire la nivel macro, care s-ar reflecta apoi asupra pieţei. Asta nu înseamnă că nu vom vedea încetiniri sau corecţii.

Dan Dascăl, CEO, BT AMt:

Nu pornesc de la premisa că o să avem o scădere bruscă pe Bursă. Toată lumea urmăreşte să facă investiţii pe termen lung, ne promovăm produsele investitorilor pentru un orizont cât mai lung. Dacă ei pot face investiţii recurente, cu atât mai bine. Astfel, ar prinde toate perioadele mai bune sau mai puţin bune prin care Bursa trece.

Adrian Negru, CEO, Raiffeisen AM:

Nu cred că poţi să anticipezi evoluţia pieţelor, cel puţin nu pe termen scurt, cred că este mult mai uşor să anticipezi ce se va întâmpla pe termen de 3-5 ani. În general, dacă ne uităm în istoricul aproape oricărei pieţe de acţiuni, vedem că performanţa este semnificativ mai bună decât pe orice altă clasă de active.

Sunt bucuros că inclusiv la ultimele episoade de volatilitate se confirmă ceea ce am văzut de nişte ani buni în piaţa locală, care se ţine mai bine decât multe alte pieţe internaţionale dezvoltate, atât prin amplitudinea scăderilor, cât şi în termeni de revenire.

Dan Popovici, CEO, OTP AM:

Personal, nu mă aştept să avem o corecţie puternică în viitorul apropiat (...) Economia merge bine în Statele Unite, vorbim de scăderi de dobândă şi este un moment în care pieţele ar trebui să funcţioneze şi să meargă în sus. Atât timp cât pieţele internaţionale cresc, este greu de crezut să nu urmăm şi noi trendul.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.