Cât costă să faci un cozonac acasă: Institutul National de Statistică a pregătit o listă de ingrediente pentru Crăciunul 2024
Cozonacul este cu sigurantă unul dintre alimentele care nu lipsesc de pe masa de Crăciun, fie că este copt în casă, fie că e cumpărat de la magazin, fie că este varianta traditională, cu nucă şi cacao, fie că împrumută din trendurile zilei şi contine cremă de fistic sau fructe de pădure.
În magazine, pretul unui cozonac porneşte de la 30-40 de lei şi poate depăşi 100-150 de lei, în functie de preferintele fiecărui client.
Sunt însă multe familii în care pregătirea cozonacului este un moment de traditie, repetat înainte de fiecare Crăciun, şi pentru ele Institutul National de Statistică a pregătit o listă de ingrediente şi de preturi.
În noiembrie, preturile alimentelor erau în medie cu 5,1% mai mari fată de perioada similară din 2023. Dar, în cazul ingredientelor pentru cozonac, diferentele fată de anul trecut variază semnificativ, de la o scădere de 10% la pretul untului până la o creştere de 27% la lămâi.
Astfel, potrivit INS, zahărul s-a ieftinit cu 8%, făina cu aproape 7%, iar uleiul cu circa 3%.
În schimb, gospodinele trebuie să plătească în acest final de an cu 13% mai mult pe rahat, cu 10% mai mult pe drojdie şi cu 5-6% mai mult pe cacao şi stafide.
Din fericire, ouălele, ingredient de bază la cozonac, au rămas cam la acelaşi pret cu iarna trecută.
În final, rezultatul depinde în mare măsură de creativitatea fiecărui bucătar, în alegerea şi combinarea ingredientelor, mai scumpe sau mai ieftine.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro