Cât de scumpă va fi masa de Paşte în regiune?
În Cehia, costul ingredientelor de bază pentru prăjituri a crescut cu 13% în acest an, atingând o medie de 175,2 coroane (6,98 euro), potrivit Czech Radio.
În Cehia, costul ingredientelor de bază pentru prăjituri a crescut cu 13% în acest an, atingând o medie de 175,2 coroane (6,98 euro), potrivit Czech Radio.
O analiză a companiei Ceská distribucni relevă că ouăle şi zahărul vanilinat au consemnat cele mai mari scumpiri, preţul ouălor urcând cu 57% şi cele ale zahărului vanilinat cu 66%. Zece ouă de dimensiune medie costă acum în jur de 45,18 coroane, în timp ce zahărul vanilinat costă 4,36 coroane.
Migdalele şi stafidele s-au scumpit de asemenea, în timp ce zahărul granulat, laptele semidegresat şi praful de copt au înregistrat o uşoară ieftinire faţă de anul trecut.
În medie, prepararea unei beranek, o prăjitură tradiţională din Cehia sub formă de miel, costă acum 57,66 de coroane (2,30 euro), iar un Mazanec tradiţional costă aproximativ 81,27 coroane.
În Polonia, preţul unui coş tradiţional de Paşte este în acest an cu aproximativ 6% mai mare faţă de anul trecut, scrie Warsaw Business Journal.
Ouăle s-au scumpit cel mai mult, cu 15-17%, din cauza focarelor de gripă aviară şi ofertei reduse. Preţurile produselor din carne de pasăre şi ale cârnaţilor au crescut cu 9-10%, în timp ce carnea de porc rămâne cea mai ieftină în formă neprelucrată, dar mai scumpă sub formă de produse prelucrate.
Şi pâinea s-a scumpit uşor din cauza costurilor mai mari cu forţa de muncă şi energia. Untul este cu 21% mai scump, în pofida ieftinirilor anterioare.
Pe de altă parte, laptele, brânza şi în special zahărul sunt mai ieftine.
În Ungaria, comparativ cu Paştele din 2024, preţul ouălor a crescut cu 49,2%, sucul de portocale s-a scumpit cu 48,7%, făina cu 38%, brânza cu 22,1%, orezul cu 21,9%, uleiul de gătit cu 21,2%, pieptul de pui cu 18,9%, iar cartofii cu 13.9%.
În acelaşi timp, s-au înregistrat scăderi semnificative de preţuri într-un an: smântâna s-a ieftinit cu 41,3%, iaurtul cu 36,9%, margarina şi merele cu 14,9% fiecare şi zahărul cu 10,6%.
Penzcentrum scrie că experţii sunt împărţiţi dacă şunca de Paşte va fi mai scumpă în acest an decât anul trecut, dar sunt de acord că sectorul se confruntă cu probleme foarte grave.
În ceea ce priveşte ciocolata de Paşte, se preconizează o creştere a preţului cuprinsă între 10 şi 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Pentru pensionarii maghiari, Paştele va fi dureros de scump, notează startlap.hu.
Pe bază anuală, ritmul creşterii preţurilor depăşeşte în continuare semnificativ creşterea pensiilor de la începutul anului.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro