Cât plătesc studenţii pentru chirie în noul an universitar 2022-2023. Evoluţia preţurilor în cele mai mari oraşe universitare
În pragul unui nou an universitar, platforma de anunţuri imobiliare Storia.ro a comunicat preţurile medii actuale de închiriere pentru una, două şi trei camere şi evoluţia lor faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, împreună cu o analiză a preferinţelor şi aşteptărilor studenţilor de la viitorii proprietari şi locuinţa închiriată.
Uitându-ne la Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Sibiu, Braşov şi Timişoara, se remarcă o efervescenţă a categoriei de închirieri - oferta arată o creştere de 9% a numărului de anunţuri nou listate, dar şi o epuizare mai rapidă a acestora, timpul de închiriere fiind cu 25% mai mic faţă de anul trecut.
Astfel, la nivel naţional, în luna iulie a acestui an, numărul de anunţuri cu proprietăţi de închiriat rămase active pe platforma Storia.ro este cu 6% mai mic decât anul trecut. Ca urmare, şi preţurile sunt în creştere – de la majorări moderate în Iaşi (+4%) la cele semnificative, în Cluj-Napoca (+20%).
Oferta ca număr de anunţuri active
Anunţurile active la garsoniere, care sunt cele mai căutate de către studenţi, se aflau în scădere cu 18% în marile centre universitare din ţară şi cu 11% la nivel naţional, tocmai datorită faptului că se închiriază într-un timp scurt, în ciuda numărului mare de anunţuri publicate.
Cele mai mari scăderi s-au observat în Cluj-Napoca, unde, ca efect al dinamismului segmentului, găsim cu 34% mai puţine anunţuri active în iulie 2022 comparativ cu iulie 2021, cea mai mare scădere fiind la garsoniere. Cu mai mult de un sfert a scăzut şi numărul anunţurilor active din Sibiu, aici oferta fiind diminuată în special la apartamentele de două camere (-37%) şi la cele de trei camere (-36%).
Conform datelor disponibile pe platforma de anunţuri imobiliare Storia.ro, în cele mai importante şase oraşe universitare de la noi din ţară, singurele creşteri de anul acesta ca număr al anunţurilor active cu locuinţe scoase spre închiriere s-au înregistrat la apartamentele de două camere situate în Timişoara (+16%), Iaşi (+8%), Bucureşti (+7%) şi la apartamentele de trei camere din Timişoara (+13%) şi Bucureşti (+9%).
Cele mai accesibile garsoniere şi apartamente, dintre oraşele analizate, sunt scoase la închiriere în Sibiu şi Timişoara (de la 200-210 eur/lună pentru o garsonieră la 400 eur/lună pentru un apartament de trei camere).
Cele mai mari preţuri sunt solicitate pentru închirierile în Bucureşti şi Cluj-Napoca (de la 290-300 eur/lună pentru o garsonieră la 550 eur/lună pentru un apartament de trei camere).
O garsonieră începe de la 200 de euro în Sibiu şi ajunge la 300 de euro în Cluj-Napoca sau Bucureşti. Spre comparaţie, la costul închirierii unui apartament de două camere din Cluj-Napoca poti închiria trei camere în Sibiu, Timişoara sau Iaşi.
După Sibiu, Timişoara şi Iaşiul sunt cele mai accesibile oraşe pentru închiriere, iar la polul opus, cele mai scumpe sunt Cluj-Napoca, Bucureştiul şi Braşovul.
Cea mai mare evoluţie a preţurilor din iulie 2021 până în iulie 2022 a fost înregistrată în Cluj-Napoca, unde preţurile la garsoniere de închiriat au crescut cu 20%, la apartamentele de două camere cu 13%, iar la cele de trei camere cu 15%. Cluj-Napoca rămâne, ca şi în cazul achiziţiilor, cea mai scumpă piaţă imobiliară, în ciuda faptului că cel mai mare oraş universitar este Bucureştiul.
Pe locul al doilea la creşterile medii ale preţurilor de închiriere (garsoniere şi apartamente) s-au situat Bucureştiul şi Braşovul – 11%, urmate de Timişoara, cu 10%. În Bucureşti, creşterile au fost relativ temperate, iar preţurile la garsoniere au stagnat în Braşov, creşterea fiind dată mai degrabă de preţurile mai mari la apartamente de trei camere (+22%) şi la cele de două camere (+11%).
Iaşi, al treilea cel mai important centru universtar după numărul de studenţi, a înregistrat cea mai moderată creştere dintre toate cele şase orase universitare analizate şi rămâne cea mai ieftină piaţă de închirieri, cu o evoluţie medie a preţurilor de doar +4%.
Pe lângă cele două mari creşteri care se detaşează de media evoluţiilor preţurilor de închiriere (garsonierele din Cluj-Napoca - pentru care proprietarii solicită cu 20% mai mult faţă de anul trecut - şi apartamentele de trei camere din Braşov - +22%), analiza Storia.ro a revelat o a treia mare creştere în Timişoara, unde închirierea apartamentelor de două camere costă cu 17% mai mult faţă de anul trecut. Cu toate acestea, în Timişoara preţul de închiriere a garsonierelor a crescut cel mai puţin, cu doar 5% faţă de anul trecut.
Un sondaj recent realizat de Storia.ro în rândul a peste 5.000 de respondenţi studenţi din întreaga ţară arată că 44% dintre aceştia sunt interesaţi de garsoniere de închiriat, 38% de apartamente de două camere şi doar 8% de apartamente mai spaţioase, de trei camere. Factorii care determină această distribuţie sunt în ordinea importanţei: bugetul disponibil, apropierea de facultate, nevoia de intimitate, nevoia de socializare, accesul la transport în comun, confortul, utilităţile şi curăţenia.
Conform sondajului menţionat anterior, studenţii care încep să îşi caute locuri de închiriat declară că nu au avut opţiunea unui loc la cămin – 16%, iar 81% aleg această opţiune pentru mai mult confort locativ.
Ca sursă de acoperire a cheltuielilor legate de locuinţa închiriată sau a costurilor percepute de cazare la cămin, 71% dintre studenţii respondenţi sunt ajutaţi de părinţi integral, în timp ce 21% au ca sursă salariul propriu şi doar 6% bursa oferită de facultate.
Aproape 41% dintre respondenţi sunt dispuşi să ofere până la 200 de euro lunar pentru plata chiriei, 34% pot dispune de un buget cuprins între 200 şi 300 de euro lunar şi doar 10% îşi permit o chirie mai mare de 300 de euro pe lună.
În privinţa aşteptărilor pe care le au de la proprietari, cele mai importante fac referire la oferta unui preţ corect, la comportamente neintruzive din partea proprietarilor, receptivitatea acestora la îmbunătăţirile care ar trebui aduse spaţiului, dar şi la încheierea contractelor de închiriere. 40% consideră, de asemenea, important şi foarte important ca proprietarul să accepte plata chiriei online.
Când vine vorba de locuinţă, aşteptările studenţilor sunt modeste - aceasta trebuie să fie în primul rând curată, să fie situată într-o clădire cu vecini rezonabili, să fie perfect funcţională, dar mai contează şi dotările cu mobilier şi electrocasnice şi costurile mici de întreţinere (în ordinea importanţei).
În privinţa confortului oferit de locuinţă, pentru 76% dintre respondenţi este important ca aceasta să nu necesite renovări, să aibă centrală termică proprie (61%), să aibă o compartimentare eficientă (54%), cu un mobilier modern şi de calitate (51%), dar şi să aibă o bucătărie închisă (48%), lumină naturală (45%) şi un spaţiu deschis tip balcon, terasă sau grădină (34%) sau un balcon închis (20%).
Majoritatea studenţilor preferă să închirieze locuinţa pe o perioadă nedeterminată (45%), în timp ce un procent de 22% preferă perioadele contractuale fixe de peste 12 luni şi 19% perioadele fixe de până la 12 luni.
Storia.ro e platforma de imobiliare cu cele mai multe anunţuri din piaţă – peste 200.000. Lansată de OLX, aceasta primeşte peste 5 milioane de vizite lunar, putând fi accesată atât de pe desktop, cât şi prin aplicaţiile de iOS şi Android. Prin adăugarea KIWI Finance în portofoliul OLX Group, utilizatorii Storia.ro pot beneficia gratuit de serviciile profesioniştilor pentru a identifica cea mai bună soluţie de creditare.
Sursa: Storia.ro
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro