Cât mai este rata de neperformanţă la creditele retail, de consum şi ipotecare, şi la cât a ajuns rata NPL la IMM-uri şi corporaţii? Rata de neperformanţă la creditele de consum a depăşit 6% şi este de patru ori mai mare faţă de rata NPL la ipotecare, de 1,6%. La nivelul întregului sistem bancar, rata medie NPL este de circa 2%

Autor: Claudia Medrega Postat la 18 iulie 2024 60 afişări

Rata creditelor neperfor­man­te (NPL - non-performing loans) pe segmentul împru­muturilor populaţiei pentru consum oscilează în jurul a 6% şi este de patru ori mai mare compa­rativ cu rata NPL la creditele ipotecare, care a rămas sub 2%, la 1,6%, după cum reiese din datele BNR.

Cât mai este rata de neperformanţă la creditele retail, de consum şi ipotecare, şi la cât a ajuns rata NPL la IMM-uri şi corporaţii? Rata de neperformanţă la creditele de consum a depăşit 6% şi este de patru ori mai mare faţă de rata NPL la ipotecare, de 1,6%. La nivelul întregului sistem bancar, rata medie NPL este de circa 2%

BNR: „Calitatea portofoliului de credite acordate sectorului real (companii nefinanciare şi populaţie) a continuat tendinţa de îmbunătăţire, dar unele evoluţii în structura acestuia arată o deteriorare a capacităţii de plată pentru unii debitori, un factor fiind şi condiţiile financiare restrictive, specifice fazei descendente a ciclului îndatorării“.

Rata creditelor neperfor­man­te (NPL - non-performing loans) pe segmentul împru­muturilor populaţiei pentru consum oscilează în jurul a 6% şi este de patru ori mai mare compa­rativ cu rata NPL la creditele ipotecare, care a rămas sub 2%, la 1,6%, după cum reiese din datele BNR.

Comparativ, în 2015 rata NPL era de circa 10-11% la creditele de consum nega­ran­tate şi de 6 - 6,5% la ipotecare.

La companii, rata NPL este de 3,7-3,8% din credite, fiind mai ridicată decât în cazul NPL la creditele totale ale populaţiei (3,2%). Pe segmentul IMM-urilor, rata de neperformanţă trece de 4% (4,4% în decembrie 2023), fiind aproape dublă faţă de NPL la creditele corporaţiilor (2,3% în decembrie 2023), conform datelor băncii centrale.

La nivelul întregului sistem bancar, rata medie NPL este în continuare sub nivelul de 3% din total împrumuturi.

Rata cre­ditelor neperformante a început anul 2024 la 2,4%, după ce în 2023 a oscilat între 2,3% şi 2,7%. Probleme pot apărea în viitor dacă unii debitori afectaţi de preţurile mari şi dobânzile încă ridicate nu mai reuşesc să plătească ratele la credite.

„Calitatea portofoliului de credite acor­date sectorului real (companii nefinanciare şi populaţie) a continuat tendinţa de îm­bunătăţire, dar unele evoluţii în structura acestuia arată o deteriorare a capacităţii de plată pentru unii debitori, un factor fiind şi condiţiile financiare restrictive, specifice fazei descendente a ciclului îndatorării. Astfel, rata creditelor neperformante s-a diminuat la 2,33% la finalul anului 2023 (-0,32 puncte procentuale faţă de valoarea la decembrie 2022)“, susţine BNR în raportul anual pentru 2023. În cazul portofoliului corporativ, subliniază BNR, rata de neper­formanţă a scăzut la minim istoric de la introducerea noii definiţii de către Auto­ritatea Bancară Europeană, la 3,8% în decembrie 2023, în timp ce în cazul sectorului populaţiei, aceasta a depăşit uşor pragul de 3%.

„În structură, se observă o deteriorare a calităţii creditelor în cazul creditelor cu garanţie de stat acordate companiilor şi a celor aferente firmelor din sectorul serviciilor, dar valorile se menţin la un nivel gestionabil (2,5% în cazul creditelor cu garanţie de stat şi 4,8% în cazul creditelor acordate companiilor din sectorul serviciilor)“, mai arată banca centrală.

În primul trimestru din anul 2024, BNR susţine că, în funcţie de tipul creditului, riscul de credit aferent împrumuturilor imobiliare se situează în continuare la niveluri scăzute (1,7% rata creditelor neperformante, Ă0,1 puncte procentuale în termeni anuali în martie 2024), în timp ce creditele de consum (inclusiv carduri de credit şi descoperit de cont) au asociată o rată de neperformanţă de 3,5 ori mai mare (5,7%).

Pe de altă parte, banca centrală atenţionează că împrumuturile ipotecare au asociat un risc de rată a dobânzii mai ridicat, o proporţie importantă din totalul creditelor destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri fiind acordate cu rată variabilă de dobândă de la acordare până la scadenţă (68% versus 28% în cazul creditelor de consum, martie 2024). Totuşi, în perioada recentă, pe fondul dobânzilor mari proporţia creditelor ipotecare acordate integral cu dobândă variabilă s-a situat pe un trend descendent (68% în martie 2024 versus 82% în mai 2022).

Capacitatea sectorului populaţiei de onorare a serviciului datoriei bancare s-a deteriorat uşor pe parcursul anului 2023 şi a continuat această tendinţă şi la începutul anului 2024, conform BNR. Astfel, rata creditelor neperformante a înregistrat valoarea de 3,3% în martie 2024, în creştere cu 0,1 puncte procentuale în termeni anuali, însă se situează sub nivelul prepandemic (-1,2 puncte procentuale faţă de martie 2019). Creditele denominate în monedă străină comportă, pe lângă riscul valutar şi un risc de credit mai ridicat, rata creditelor neperformante în acest caz fiind de 2,4 ori mai mare faţă de cea aferentă creditelor acordate în lei (6,7% versus 2,8% în martie 2024).

Condiţiile financiare restrictive afectează într-o mai mare măsură firmele şi persoanele cu un grad mare de îndatorare, atât prin plăţi mai mari aferente creditelor contractate, cât şi prin reducerea accesului la soluţii de refinanţare, la costuri favorabile, a datoriilor, atenţionează BNR.

„Estimările instituţiilor de credit arată o reducere marginală a riscului de credit pentru majoritatea companiilor din portofoliu, respectiv o creştere în cazul celor mai riscante. Astfel, probabilitatea de nerambursare la finalul anului 2023, conform IFRS 9, a scăzut cu 0,4 puncte procentuale pentru debitorii cu grad mai scăzut de risc (valoare a indicatorului datorii/capital sub 2), dar a crescut cu 0,3 puncte procentuale pentru cei cu grad mare de risc (valoare a indicatorului datorii/capital peste 2)“.

În cazul portofoliului de credite acordate populaţiei, instituţiile de credit au consemnat, de asemenea, o creştere a probabilităţii de nerambursare pentru creditele ipotecare. „Astfel, pentru creditele ipotecare standard, probabilitatea medie s-a majorat cu 0,3 puncte procentuale în intervalul decembrie 2022 – decembrie 2023. Activitatea din piaţa imobiliară a încetinit în anul 2023, atât pe segmentul rezidenţial, cât şi pe cel comercial, pe fondul condiţiilor macroeconomice şi financiare mai puţin favorabile, dar şi al modificărilor repetate ale cadrului fiscal privind achiziţia de locuinţe. Preţurile imobiliare rezidenţiale au înregistrat o temperare importantă în primele trei trimestre din anul 2023“.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.