Ce scrie prestigioasa publicaţie Politico despre Nicuşor Dan: Matematicianul român care încearcă să-i oprească pe Trump şi Putin din a deraia occidentul
Nicuşor Dan îşi timp atunci când vorbeşte, cântărind fiecare cuvânt de parcă viitorul civilizaţiei ar putea depinde de el. Dar s-ar putea, de asemenea, să fie cea mai bună speranţă a Occidentului de a păstra România, scrie Politico.
Primarul în vârstă de 55 de ani al Bucureştiului, cunoscut pentru lupta sa împotriva corupţiei, candidează pentru funcţia de preşedinte a celei de-a şasea ţări ca populaţie din Uniunea Europeană, o competiţie care a declanşat deja o criză constituţională şi a stârnit indignare din partea unor figuri de prim rang din administraţia preşedintelui american Donald Trump.
Alegerile prezidenţiale din România din decembrie trecut au fost anulate pe fondul acuzaţiilor de interferenţă rusă, finanţare dubioasă şi o campanie extrem de suspectă pe TikTok, care l-a propulsat pe neaşteptate pe un outsider de extremă dreaptă, puţin cunoscut, simpatizant al Moscovei, Călin Georgescu, pe primul loc.
Cu toate că existau acuzaţii de interferenţă, Georgescu a rămas popular, potrivit sondajelor, şi se îndrepta spre victorie la reluarea alegerilor din mai, până când autorităţile electorale au mers şi mai departe şi l-au interzis complet.
Vicepreşedintele SUA, JD Vance, şi aliatul lui Trump, Elon Musk, au luat România ca exemplu al relelor din politica europeană, denunţând suprimarea lui Georgescu drept o parodie a democraţiei.
Într-un interviu pentru POLITICO, Dan alege să nu riposteze dur împotriva intervenţiilor americane, pe care le pune pe seama ignoranţei. Vance şi Musk, spune el, pur şi simplu nu au suficiente informaţii despre ce s-a întâmplat pentru a putea judeca corect, şi asta nu este în totalitate vina lor.
Ei au fost influenţaţi de campania mediatică zgomotoasă a lui Georgescu, care a protestat împotriva deciziei de anulare a alegerilor şi a interzicerii sale – în parte pentru că autorităţile române nu au oferit suficiente dovezi publice pentru a explica ce a mers prost, afirmă Dan.
„Nu dă bine pentru imaginea României şi cred că trebuie să clarificăm totul”, spune Dan, întrebat dacă criticile americane sunt dăunătoare. „Ei sunt liberi să îşi exprime opiniile. Cred că românii sunt mult mai interesaţi de ceea ce spun candidaţii despre viitorul României”.
În joc este direcţia viitoare a unei ţări de 19 milioane de locuitori, situată la graniţa Ucrainei, pe flancul estic al UE, unde se află o bază NATO esenţială, într-un moment delicat pentru alianţa occidentală.
„Statele Unite şi Europa fac parte din acelaşi model de civilizaţie, care este în contradicţie cu alte modele de civilizaţie”, spune el. „Aşa că trebuie să fim împreună în acest conflict al civilizaţiilor”.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro
-
Ce mai face George Soros la 94 de ani, „inamicul public" numărul 1 din România. Cine este Alexander Soros, urmașul lui, care a fost decorat de fostul președinte american Joe Biden în locul tatălui său. Scott Bessent, mâna dreaptă a lui Soros, alături de care a prăbușit lira sterlină, e acum ministru de Finanțe în SUA