Cea mai importantă calitate a unui lider este integritatea. Faţă de cei din regiune, liderii români sunt mai descurcăreţi, mai rezistenţi, au o anduranţă mai mare la perioade lungi de muncă
♦ „Antreprenorii români au curaj, au o capacitate de a se descurca. România este o ţară care are undeva trans-generaţional transmisă capacitatea aceasta de a se descurca, de a se încrede şi de a găsi soluţii. De aceea antreprenorii români sunt foarte creativi şi curajoşi în a face, a avea demersuri, iniţiative, în a încerca.”
Cea mai importantă calitate a unui lider este integritatea, susţine Cristina Predoiu, systemic leadership coach. Despre liderii români, ea crede că sunt mai descurcăreţi, mai rezistenţi la stres şi la muncă faţă cei din ţările din regiune.
„Persoana care vine în faţa ta ca lider trebuie să fie o persoană integră, o persoană care are valori morale, care are valori etice, care este fidelă adevărului. Eu cred foarte tare că oamenii pot să conducă mase de alţi oameni dacă ei sunt loiali unui adevăr şi dacă intenţiile lor sunt bune. Acei lideri care vor cu adevărat să fie oameni şi să conducă oameni în fiecare demers pe care îl au şi în fiecare acţiune trebuie să se întrebe ce intenţii au acolo, pe cine ajută ceea ce fac”, a spus ea în cadrul emisiunii de business ZF Live.
O altă calitate necesară liderilor este curajul, susţine ea.
„Eu cred că avem nevoie de lideri curajoşi, cu adevărat curajoşi. Liderii din ziua de astăzi trebuie să fie curajoşi, să-şi cultive curajul din ei pentru că ei trebuie să gestioneze situaţii imprevizibile, de foarte multe ori haotice, cu care nu s-au mai întâlnit, situaţii care se întâmplă foarte rapid. Astfel, ei trebuie să aibă încredere în forţele şi în puterea lor şi să transforme capacitatea lor de a rezista acestor situaţii în un mod de viaţă fără să consume multă energie, fără să se ardă.”
Antreprenorii români au curaj, au o capacitate de a se descurca, crede Cristina Predoiu.
„Este un aspect pe care eu l-am observat şi în momentul în care lucram în organizaţie şi mă ocupam de ţări din regiune şi astfel am putut să văd nu ştiu aspectele culturale ale Europei Centrale şi de Est. Când eram la Microsoft am ocupat o poziţie regională şi am interacţionat cu foarte multe culturi şi ţări. România este o ţară care are undeva trans-generaţional transmisă capacitatea aceasta de a se descurca, de a se încrede şi de a găsi soluţii. De aceea antreprenorii români sunt foarte creativi şi curajoşi în a face, a avea demersuri, iniţiative, în a încerca.”
În comparaţie cu cei din regiune, liderii români sunt mai rezistenţi, tranşanţi şi oneşti în discuţie.
„Românii în poziţiile acestea sunt mai rezistenţi, au o anduranţă mai mare la perioade lungi de muncă. Perspectiva negativă este că nu se respectă suficient, nu-şi respectă programul, nu respectă timpul lor şi, implici, asta se traduce apoi în a nu respecta timpul altora, al persoanelor pe care le conduc. Şi asta aduce oboseală, nu ştiu să spună nu şi au această teamă de a pierde ceva. O altă calitate a liderilor din România, cel puţin aşa cum am observat-o eu, este capacitatea lor de a vedea amplu problemele. În plus, o altă calitate a lor este că uneori reuşesc să fie foarte tranşanţi şi oneşti în discuţie”, a detaliat Cristina Predoiu.
Minusurile liderilor români ţin de lipsa de încredere în oamenii cu care lucrează şi de faptul că nu delegă mai multe activităţi din organizaţiile lor.
„La încredere cred că avem mai avem mult de lucru, la încrederea în parteneri, în oameni, în delegare. Ştiu o grămadă de antreprenori care îşi aduc oameni foarte buni, de multe ori iau chiar din corporaţii şi ei pleacă pentru că nu sunt lăsaţi să facă mare lucru. Adică ei conştientizează la un anumit nivel că au nevoie de resurse, au nevoie de materie cenuşie sau de oameni foarte bine pregătiţi, după care îi restricţionează foarte mult”, a concluzionat Cristina Predoiu.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro