Cea mai lungă domnie din istorie a ajuns la final. Regina Elisabeta a Marii Britanii a murit joi
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord a murit, joi, 8 septembrie, la Castelul Balmoral, reşedinţa sa din Scoţia, unde Regina s-a retras în ultima perioadă. Regina avea 96 de ani şi se afla pe tron de 70 de ani, având cea mai îndelungată domnie din istorie.
Prinţul Charles, dar şi fiii lui, William şi Harry, au mers azi la castelul Balmoral, imediat ce s-a aflat de starea Reginei. Regina a avut patru copii. Toţi i-au fost alături la Castelul Balmoral, reşedinţa sa din Scoţia, unde Regina s-a retras în ultima perioadă.
Protocolul regal este clar în astfel de cazuri : Lansarea „Operaţiunii London Bridge” înseamnă automat că Regina a murit şi în aceeaşi zi Charles devine Rege.
Dar durerea britanicilor nu ţine de protocol. Mii de oameni s-au adunat pentru a se ruga şi pentru a-şi îşi iau rămas bun de la cea mai iubită regină.
Regina Elisabeta este singurul suveran care a ajuns la 70 de ani de domnie.
Britanicii o cunosc, practic, pe Elisabeta a II-a încă de când s-au născut. A fost o regină a istoriei, a trecutului şi a prezentului, cel mai longeviv monarh, cu cea mai lungă domnie din istoria Regatului Unit.
Elizabeth Alexandra Mary s-a născut în 21 aprilie 1926, fiind primul copil al viitorului rege George al VI-lea. Mama ei făcea parte dintr-o familie străveche nobiliară, care deţinea cele mai întinse domenii din Scoţia. Şi iată cum Regina azi a murit la Balmoral, în Scoţia.
Prinţesa Elisabeta a II-a a venit la tron într-o perioadă dificilă a Marii Britanii.
Unchiul ei, regele Edward al VIII-lea, a abdicat, în 11 decembrie 1936, pentru a se putea căsători cu femeia pe care o iubea, o americancă, pe nume Wallis Simpson. Coroana a revenit automat lui George al VI-lea, tatălui fetei care avea atunci 10 ani.
Elisabeta a devenit atunci moştenitoarea tronului şi viaţa i s-a schimbat imediat.
Ca adolescentă, Elisabeta nu a stat deoparte când ţara a avut nevoie de ea în Primul Război Mondial. A fost şofer pe ambulanţă.
În 1947, când avea 21 de ani, a susţinut primul său discurs către Commonwealth: „Declar solemn în faţa tuturor că întreaga mea viaţă, fie lungă sau scurtă, va fi dedicată slujirii voastre şi marii noastre familii imperiale căreia îi aparţinem cu toţii”.
În acelaşi an, 1947, Elisabeta s-a căsătorit cu Philip, prinţ de Grecia şi Danemarca. La cununie au participat zeci de capete încoronate din Europa, printre care şi vărul ei, Regele Mihai al României, cu care a păstrat o relaţie foarte apropiată.
Elisabeta şi Philip au avut patru copii. Primul a fost moştenitorul tronului, prinţul Charles, născut la un an după nuntă. Au urmat Anne, Andrew şi Edward. Regina are 8 nepoţi şi 12 strănepoţi.
A trăit o viaţă pentru monarhie şi pentru britanici, dar şi stropită cu scandalurile. Dar cel mai controversat a fost cel legat de moartea prinţesei Diana, un eveniment care a lăsat urme adânci în familai reglă britanică şi a zdruncinat serios monarhia. Tăcerea Palatului Buckingham nu a fost niciodată uitată.
Nu doar Charles a divorţat, ci şi alţi doi copii reginei. Practic, astăzi doar mezinul Edward nu este divorţat.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro