Cea mai puternică zonă corporate din România este pustie
Ora: 9. Data: 4 ianuarie. Prima zi lucrătoare din 2021, o zi cu ceaţă şi cu alarme regăsite în telefon. Prima zi înapoi la birou. Nu şi pentru câteva mii de corporatişti, care, de aproape un an, îşi încheie şi îşi reiau activitatea de acasă.
♦ În cifre, scăderea traficului este de circa 70% şi este rezultatul aplicării variantei „work from home“, adoptată de numeroase companii de la instalarea pandemiei de COVID-19 în România.
Ora: 9. Data: 4 ianuarie. Prima zi lucrătoare din 2021, o zi cu ceaţă şi cu alarme regăsite în telefon. Prima zi înapoi la birou. Nu şi pentru câteva mii de corporatişti, care, de aproape un an, îşi încheie şi îşi reiau activitatea de acasă. La staţia de metrou Aurel Vlaicu – kilometrul 0 al febrei corporatiste din Bucureşti – miroase a cafea şi covrigi proaspeţi. Cu un an în urmă, chiar şi după cozonacii de Crăciun, la patiserii şi covrigării erau cozi. Pe 4 ianuarie 2021, doar doi-trei cumpărători îşi aşteptau rândul la cappuccino.
„Lucraţi în zonă? Ştiţi cum era înainte... Noi aici suntem deschişi pentru corporatişti, dar din păcate ei acum lucrează de acasă şi nu ştim dacă se vor mai întoarce. Poate acum, cu vaccinul, vor prinde curaj, rămâne să vedem“, spune vânzătorul unei mici cafenele amplasate exact la staţia de metrou Aurel Vlaicu.
La distanţă de câţiva metri, patiseria Vlaicu nu numără nici ea mai mult de doi-trei clienţi. Gol e şi la Pipera, cealaltă staţie de metrou care deserveşte aglomerarea de birouri a Capitalei. Iar scăderea traficului se vede şi în staţia de metrou de la Piaţa Unirii, nodul de pe magistrala care duce către nordul oraşului.
Pe peronul unde altădată nu aveai unde să arunci un ac, abia se mai adună astăzi 10-20 de oameni în aşteptarea metroului către Pipera. În vremuri apuse, treceau la rând două-trei, poate şi mai multe metrouri, până când călătorii îşi găseau locul, înghesuiţi ca sardelele. „Nu am mai mers la birou de anul trecut, iar acum continuăm cu munca de acasă. Nu pot spune totuşi că mi-e dor de aglomeraţia de la metrou, prin care trebuia să trec în fiecare dimineaţă. Poate vom reveni treptat la birou în perioada următoare“, spune Cătălin, un tânăr care lucrează pentru o companie cu sediul în Pipera.
Scăderea traficului în staţiile de metrou Aurel Vlaicu şi Pipera s-a văzut imediat ce companiile au decis să treacă în sistemul „work from home“ (munca de acasă), în martie 2020. Astfel, dacă în martie 2019, prin staţia Aurel Vlaicu trecuseră aproximativ 23.300 de oameni în medie pe zi, un an mai târziu numărul a scăzut la mai puţin de jumătate, mai exact 11.000, potrivit datelor Metrorex. Potrivit consultanţilor imobiliari, deja pe 15 martie doar 20 până la 50% dintre corporatişti au mai venit la birou.
Cele mai recente date furnizate de Metrorex la solicitarea ZF arată că traficul de la Aurel Vlaicu s-a redus de la aproape 1,2 milioane de călători în intervalul 1 octombrie – 15 noiembrie 2019, la doar 360.000 în aceeaşi perioadă a anului 2020. Scăderea este de circa 70% şi este rezultatul aplicării variantei „work from home“, adoptată de numeroase companii de la instalarea pandemiei de COVID-19 în România.
Câteva zeci de mii de corporatişti tranzitau zilnic staţia de metrou Aurel Vlaicu până în martie 2020, pentru a ajunge la birou, în clădiri precum Equilibrium, Floreasca Business Park, Floreasca Tower, Globalworth Plaza, Lakeview, Oregon Park, Sky Tower. Aceeaşi staţie deserveşte şi mallul Promenada. Situaţia este similară şi la Pipera, capătul magistralei 2, în jurul căreia de asemenea s-au dezvoltat mai multe proiecte office în ultimii ani. Hermes Business Campus, Iride Business Park, Novo Park sunt doar câteva dintre ele.
Scăderi s-au înregistrat şi în ceilalţi poli de business ai oraşului, precum Piaţa Victoriei, Timpuri Noi, Politehnica sau Grozăveşti, zone ale oraşului care concentrează fiecare mai multe clădiri de birouri şi, în consecinţă, zeci de mii de oameni care mergeau zi de zi la birou.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro