Cea mai mare întrerupere IT din istorie, care a date peste cap mii de companii din lume, de la aeroporturi, bănci, farmacii, asigurători, lanţuri de magazine, la Jocurile Olimpice de la Paris care încep în doar o săptămână, face ravagii pe burse: acţiunile scad accelerat. Unda de şoc ajunge şi la Bucureşti, Bursa fiind în scădere

Autor: Liviu Popescu Postat la 19 iulie 2024 101 afişări

Cea mai mare întrerupere IT din istorie, care a date peste cap mii de companii din lume, de la aeroporturi, bănci, farmacii, asigurători, lanţuri de magazine, la Jocurile Olimpice de la Paris care încep în doar o săptămână, face ravagii pe burse: acţiunile scad accelerat. Unda de şoc ajunge şi la Bucureşti, Bursa fiind în scădere

Cea mai mare întrerupere IT din istorie, care a paralizat traficul din marile aeroporturi din lume, de la Franţa, Japonia, Australia, a blocat sistemele de plăţi pentru unele bănci şi giganţi din tranzacţionare, precum JP Morgan, iar la unul din cele mai mari spitale din Germania i-a forţat pe doctori să anuleze operaţiile, are inevitabil consecinţe negative pe piaţa de capital. “Este un dezastru”.

Astfel la ora redactării acesti ştiri marile burse europene sunt pe minus, precum 0,5% pentru FTSE 100, 0,6% pentru DAX, 0,6% pentru Paris, 0,6% la Bucureşti – acolo unde acţiunile Băncii Transilvania scad 2,2%.

Peste Ocean, şedinţa se pregăteşte să fie pe minus în contextul în care contractele futures anunţă o nouă zi dificilă pe fondul întreruperilor generalizate ale funcţionării computerelor, care se adaugă zvonurilor că preşedintele Biden s-ar retrage din cursa pentru prezidenţiale. Pe de altă parte acţiunile CrowStrike pierd 12% în pre-market iar Microsoft scade cu 1,4%.

Financial Times, prin reporterii săi, a adunat reacţii din mai multe locuri ale lumii, ca urmare a ceea ce publicaţia britanică defineşte ca fiind cea mai mare întrerupere IT din istorie.

De la Tokyo la Londra

Astfel, mii de lucrători din oraşe de la Tokyo la Londra nu au putut să se conecteze la computerele lor vineri, afectând întreprinderile şi serviciile publice, precum transportul şi serviciile de urgenţă.

Germania

În Germania, spitalul universitar Schleswig-Holstein, unul dintre cele mai mari din Europa, a fost nevoit să anuleze toate operaţiile elective şi să îşi închidă clinicile fără programare din cauza întreruperii globale a serviciilor informatice.

Întreruperea a fost pusă pe seama unei actualizări de securitate a grupului american CrowdStrike, care a provocat o problemă cu Windows al Microsoft. Sunt afectate PC-uri şi servere, ceea ce sugerează că este posibil ca milioane de calculatoare să trebuiască să fie reparate pentru ca problema să fie rezolvată.

„Nu cred că este prea devreme să o spunem: aceasta va fi cea mai mare întrerupere IT din istorie”, a spus Troy Hunt, un consultant proeminent în domeniul securităţii, într-o postare pe reţelele sociale. „Este practic ceea ce ne îngrijora pe toţi cu privire la Y2K, cu excepţia faptului că de data aceasta chiar s-a întâmplat”.

Reacţia lui Elon Musk

Elon Musk, directorul executiv al Tesla, a scris pe social media: „Cel mai mare eşec IT din istorie”, urmat de «Microsoft», alături de o faţă emoji furioasă.

JP Morgan, căzut. “„Este un dezastru”

Tranzacţionarea la unele bănci şi brokeri, inclusiv JPMorgan şi CMC Markets, a fost afectată de întrerupere, deoarece traderii s-au grăbit să vadă dacă pot finaliza tranzacţiile.

Sistemele de executare a tranzacţiilor ale JPMorgan au fost afectate, iar grupul de tranzacţionare ION se confrunta cu probleme vineri dimineaţa, potrivit unor persoane familiarizate cu problema. Brokerul CMC Markets a declarat că se confruntă cu probleme care „afectează în prezent accesul la platformele noastre de tranzacţionare”. JPMorgan şi ION au refuzat să comenteze

„Este un dezastru”, a declarat un trader senior. „Aceasta este cea mai mare supărare din ultimii ani.

„Oamenii pot tranzacţiona, dar există o creştere limitată, cu excepţia cazului în care este vital”, a adăugat acesta. „Comercianţii trebuie să fie siguri că datele pe baza cărora tranzacţionează sunt exacte”.

London Stock Exchange Group a declarat că tranzacţionarea nu a fost afectată, dar serviciul său de ştiri s-a confruntat cu probleme, doar câteva comunicate de presă fiind publicate vineri dimineaţă. LSEG a declarat că se confruntă cu „o problemă tehnică a unei terţe părţi care afectează unele dintre serviciile noastre”.

Grupurile bursiere europene Euronext, Deutsche Börse şi CBOE au declarat că locurile lor de tranzacţionare funcţionau normal.

Mulţumiri din China

În China, unii angajaţi au salutat un început de weekend mai devreme, după ce angajatorii le-au spus să meargă acasă. „Mulţumesc Microsoft pentru o vacanţă timpurie” a fost pentru scurt timp cel mai căutat termen pe site-ul de microblogging Weibo vineri după-amiază, utilizatorii postând imagini cu ecrane albastre de eroare.

Australia

Întreprinderile australiene au fost primele care au avertizat cu privire la probleme, fiind afectate operaţiunile unor retaileri precum Woolworths şi 7-Eleven. Aeroportul din Sydney a declarat că „o întrerupere tehnică globală” i-a afectat operaţiunile.

Africa de Sud

Capitec, cea mai mare bancă din Africa de Sud după numărul de clienţi, a declarat vineri că a înregistrat „întreruperi ale serviciilor la nivel naţional” ca urmare a întreruperii globale.

Plăţile cu cardul şi bancomatele băncii nu au fost afectate, iar serviciile erau în curs de restabilire, însă Capitec s-a confruntat cu „o problemă neaşteptată cu un furnizor internaţional de servicii”, a precizat aceasta într-o postare pe X.

La începutul zilei de vineri, clienţii Capitec au raportat probleme legate de serviciile bancare mobile şi de efectuarea de tranzacţii.

Banca este unul dintre creditorii cu cea mai rapidă creştere din cea mai industrializată economie a Africii, concentrându-se pe sud-africanii cu venituri reduse care îşi găsesc un loc de muncă stabil.

Aeroporturile din Franţa şi Japonia raportează întârzieri ale serviciilor

ADP, operatorul aeroporturilor din Paris, a declarat că propriile sale sisteme IT nu au fost afectate de întreruperea globală a Microsoft IT, dar a avertizat că impactul asupra operaţiunilor companiilor aeriene din întreaga lume va afecta serviciile acestora în aeroporturile Charles de Gaulle şi Orly.

ADP a declarat că problemele informatice ale companiilor aeriene au dus la „check-in-uri mai lente, întârzieri şi suspendarea temporară a anumitor programe de zbor ... . Echipele noastre sunt mobilizate pentru a ghida şi asista pasagerii la faţa locului”.

În Japonia, Aeroportul Internaţional Narita din Tokyo a raportat perturbări ale sistemelor de check-in pentru companiile aeriene low-cost Jetstar, Hong Kong Express şi Jeju Air, precum şi ale sistemului automat de bagaje de la aeroport, a declarat un purtător de cuvânt, adăugând că aeroportul încă investighează dacă perturbările au fost rezultatul întreruperii Microsoft.

Accesul la medicamente în Regatul Unit este perturbat de întreruperile informatice ale farmaciilor

Capacitatea farmaciilor din Regatul Unit de a elibera medicamente vitale a fost afectată de întreruperea internaţională.

Asociaţia Naţională a Farmaciilor a declarat: „Suntem conştienţi de faptul că, din cauza întreruperilor IT globale, serviciile din unele farmacii comunitare, inclusiv accesarea reţetelor de la medicii de familie şi livrările de medicamente, sunt întrerupte astăzi.” Acesta a îndemnat oamenii să fie răbdători în timp ce vizitează farmacia lor şi a declarat că a fost „ridica urgent această problemă cu NHS England”.

Jocurile Olimpice de la Paris

Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Paris au anunţat că întreruperea IT globală a afectat activităţile lor IT, cu doar o săptămână înainte ca oraşul să primească milioane de vizitatori pentru ceremonia de deschidere.

„Echipele tehnice ale Paris 2024 sunt pe deplin mobilizate pentru a limita impactul şi am activat planurile noastre de urgenţă pentru a asigura continuarea operaţiunilor noastre”, a declarat Comitetul Olimpic de la Paris.

Mai devreme în această dimineaţă, ADP, operatorul aeroporturilor din Paris, a declarat că, deşi propriile sale sisteme informatice nu au fost afectate, problemele companiilor aeriene din întreaga lume au dus la întârzieri ale unora dintre serviciile sale

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bucuresti,
scadere,
crestere,
intrerupere,
actiuni

Citeşte pe prosport.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.