Cel mai bine păstrat secret din lumea investiţiilor: Biserica Mormonă din SUA are un fond de investiţii în valoare de 100 de miliarde de dolari, cât Vision Fund al Soft Bank. ”A fost ţinut secret pentru că ne bazăm pe donaţii de la enoriaşi”

Autor: Ştefan Stan Postat la 09 februarie 2020 509 afişări

Cel mai bine păstrat secret din lumea investiţiilor: Biserica Mormonă din SUA are un fond de investiţii în valoare de 100 de miliarde de dolari, cât Vision Fund al Soft Bank. ”A fost ţinut secret pentru că ne bazăm pe donaţii de la enoriaşi”

Pe parcursul ultimilor 50 de ani, Biserica Mormonă şi-a construit unul dintre cele mai mari fonduri de investiţii din lume. Aproape nimeni din afara bisericii nu a ştiut de existenţa acestuia, fiind unul dintre cele mai bine păstrate secrete din lumea investiţiilor. Valoarea reală a fondului a fost dezvăluită anul trecut, când un fost angajat a furnizat date secrete către Fisc, prin care atesta că Fondul, numit Ensign Peak Advisors, ar fi strâns 100 de miliarde de dolari. El susţine şi că administratorii fondului ar fi folosit o parte din bani în mod ilegal. Biserica Mormonă a respins aceste acuzaţii. 

Valorea de 100 de miliarde de dolari a fondului este de două ori cât fondurile Harvard, şi aproape la fel de mare ca Vision Fund al Soft Bank, cel mai mare fond de investiţii din tech din lume. Potrivit raportelor, fondul ar include participaţii în valoare de 40 de miliarde de dolari sub formă de acţiuni în SUA, precum şi investiţii în fonduri precum Bridgewater. Oficialii bisericii au recunoscut că valoarea reală a fondului a fost secretă, pentru că acesta depinde de donaţiile pe care le fac cei 16 milioane de membri la nivel global. Biserica nu are obligaţia legală să facă publice rapoartele. 

Biserica Mormonă face tot posibilul să păstreze toate cifrele secrete. Nu spune nici măcar partenerilor de afaceri ce fonduri au în gestiune, iar angajaţii semnează acorduri de confidenţialitate pe viaţă. Majoritatea angajaţilor din prezent al fondului nici măcar nu ştiu valoarea totală a fondului, şi puţin cunosc scopurile din spatele tranzacţiilor, de unde vin şi unde se duc banii. 

În timpul ultimei crize financiare, Biserica Mormonă nu s-a atins de fondurile Ensign, ci a decis să reducă bugetele şi să taie costurile. ”Nu ştim când se va întâmpla următoarea criză precum cea din 2008. Dacă ceva asemănător va veni, nu va trebui să ne oprim activitatea misionară”, susţine Christopher Wadden, un membru al fondului de investiţii. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
biserica,
miliarde,
investitii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.