Povestea satului bijuterie aflat la doar 3 ore de Bucureşti ce reuşeşte să facă ce nu izbutesc marile oraşe şi atrage turşti din lumea largă
Satul Văleni din regiunea Cahul din Republica Moldova este acasă pentru bunica, din “Bunica bate toba”. Localitatea de peste Prut mizează de 17 ani pe cartea turismului, iar în proces s-au implicat toate categoriile de actori, deopotrivă din partea autorităţilor, afaceri private, localnici. „Împreună” este cel mai important factor al succesului lor. Vălenaşii promovează frumuseţile locului şi tradiţii, iar localitatea este singura din Moldova care a dezvoltat un brand. Acum ademenesc turşti din lumea largă dar mai cu seamă din partea astălaltă a Prutului cu merindele lor tradiţionale, lunca Prutului, care adăposteşte păsări migratoare.
Portul popular, graiul moldovenesc, ateliere de gătit cuşcuţi şi câte şi mai câte delicatese puse pe mese, vinul aromat şi plachia la cuptor sunt tot atâtea argumente să-şi îmbie oaspeţii să petreacă timp pe meleagurile lor.
„Sunt din Văleni, o vatră strămoşească cu atestare de la 1436. Suntem doar la 1 m dincolo de Prut. Când vorbeam în 2007 despre turism, la Văleni, oamenii se uitau la mine sceptic. Dar am parcurs paşi concreţi, avântându-ne şi aventurându-ne în toate proiectele - fie televizate, fie ale guvernelor pe dezvoltarea turismului, pentru promovarea republicii noastre, în special a localităţii pe care o reprezint.
Pas cu pas, am ajuns să fim o destinaţie, să ne cunoască lumea ca un sat ospitalier şi avem un parteneriat foarte frumos cu localităţile din preajmă, organizând un grup de acţiune locală (GAL), a cărui prioritate este turismul”, declară Silvia Stirbeţ, primar din Văleni, în Republica Moldova. Ea adaugă că satul Văleni se află într-un loc binecuvântat Rezervaţia Biosferică Prutul de Jos, care include Lacul Beleu, cel mai vechi lac natural din Republica Moldova cu biosferă la fel ca şi Delta Dunării. Aici există „coridorul verde al păsărilor migratoare”, care atrage tot mai mulţi turişti.
În satul Văleni sunt 3.100 de locuitori, a cător principală preocupare este agricultura. Dar în ultimii au s-au orientat spre turism, ajungând la 70 de locuri de cazare, în opt pensiuni. În zonă sunt nouă localităţi, cu un total de 100-120 de locuri de cazare, iar în timp s-a realizat un parteneriat între proprietarii de pensiuni, muzee, meşteri populare din din toată această zonă, producătorii locali.
Localitatea Văleni este unica localitate rurală din Republica Moldova care are un brand, o identitate turistică înregistrată, realizată în colaborare cu companie care a creat brandul de ţară al Republicii Moldova. În proces au fost implicaţi nu doar agenţii economici, ci toată localitatea, începând cu concursuri de desene, la şcoală, un sondaj pe paginile de socializare ale localnicilor. „Cel mai important lucru, care ar putea fi replicat de alţii, este că am muncit împreună, de de la administraţia locală, cu cei din privat, cu cei din organizaţiile nonguvernamentale. Doar muncind împreună am reuşit să îndârjim oamenii, să-i facem să fie mândri că sunt vălenaşi”, susţine Silvia Stirbeţ, primar din Văleni, în Republica Moldova.
Urmărește Business Magazin
![](https://cnt.m.ro/c.gif?id=22690248&pid=341)
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro