LIVE: ZF Real Estate by Storia.ro - De ce aleg mulţi dintre români locuinţe vechi şi plătesc cash în 2024?

Cele mai responsabile companii din România: Flanco/Fundaţia eMAG - Nouă ne pasă

Autor: Andra Stroe Postat la 11 aprilie 2019 275 afişări

Motivaţie

În 2015, Flanco a decis să sponsorizeze unul dintre proiectele de CSR derulate de Fundaţia eMAG, alegând să susţină un proiect social dedicat educaţiei de nivel primar şi gimnazial. Astfel, Nouă Ne Pasă a devenit primul proiect de CSR de anvergură din istoria companiei, ajuns, în 2019, în cel de-al patrulea an de desfăşurare.

Misiunea programului este de a asigura condiţiile necesare pentru ca tinerii şi copiii din comunităţile defavorizate să-şi continue studiile – mai exact, să parcurgă complet anii de educaţie gimnazială şi să promoveze examenul de evaluare naţională, iar ulterior să se poată perfecţiona în domeniul ales.

Prin acest proiect, Flanco a ales să susţină elevii din ciclul gimnazial care provin din comunităţi defavorizate, cu situaţii materiale dificile. Motivele pentru care sprijinul acordat acestor elevi reprezintă o necesitate sunt, potrivit reprezentanţilor companiei, multiple: potrivit datelor furnizate în luna mai 2018 de organizaţia Salvaţi Copiii, rata abandonului şcolar este de 26,6% în mediul rural, 17,4% în oraşele mici şi 6,2% în municipii, iar rata de părăsire timpurie a şcolii se află în continuă creştere, din cauza nivelului tot mai scăzut de trai, din cauza imposibilităţii familiei de a investi în educaţia copiilor şi, prin urmare, din cauza rezultatelor şcolare foarte slabe ale elevilor. Alte motive au fost: modelul educaţional oferit de familie, dezorganizarea familiei, implicarea în activităţi aflate la limita legii, intrarea prematură pe piaţa muncii, încrederea scăzută în educaţie, calitatea relaţiilor cu profesorii şi cu colegii.

De asemenea, potrivit aceleiaşi surse, în România aproape 38% dintre copiii care învaţă la sat nu promovează examenele naţionale, cifra fiind cu atât mai relevantă cu cât aproape jumătate din populaţia şcolară a României, 45%, studiază în zonele rurale, spun reprezentanţii companiei. Din cauza situaţiei materiale precare, pentru familiile elevilor din program şcoala nu reprezintă o prioritate, astfel că elevii primesc puţină susţinere în ceea ce priveşte continuarea studiilor şi necesitatea obţinerii unor rezultate bune la învăţătură.

Descrierea proiectului

Nouă Ne Pasă este un program derulat de Fundaţia eMAG, cu sprijinul Flanco, care implementează centre after-school cu activităţi de educaţie remedială pentru copiii din mediul rural care se află în pericol de abandon şcolar. 

În anul şcolar 2018-2019, în programul Nouă Ne Pasă sunt implicaţi peste 600 de elevi şi 63 de cadre didactice, din 14 centre afterschool, localizate în opt judeţe: Măgura (Buzău), Ceraşu şi Slon (Prahova), Vaduri, Gâdinţi şi Bistriţa (Neamţ), Limanu şi Negru Vodă (Constanţa), Putineiu (Teleorman), Cernica şi Clinceni (Ilfov), Jacodu (Mureş), Moldoviţa şi Argel (Suceava).

La nivel de organizare internă, echipa Flanco, atât colegii din magazine, cât şi cei din sediul central, prezintă proiectul şi invită clienţii şi cunoscuţii să doneze pentru susţinerea centrelor afterschool din program. Compania adaugă o sponsorizare proprie, din impozitul pe profit, apoi trimite banii colectaţi către Fundaţia eMAG, care se ocupă, mai departe, de implementarea propriu-zisă a programului. De asemenea, începând cu 2016, Flanco a făcut un apel către clienţii săi pentru a sprijini prin donaţii programul Nouă Ne Pasă şi a amenajat la casele de marcat ale tuturor magazinelor din reţea puncte de donaţie. Astfel, în 2018, aproximativ 100.000 de clienţi ai Flanco (mai mult cu 15% faţă de anul anterior) au donat peste 1,1 milioane de lei (mai mult cu 10% faţă de anul precedent).

Elevii primesc o masă caldă în fiecare zi – pentru mulţi părinţi, acesta fiind principalul motiv pentru care le permit copiilor să meargă ore suplimentare la şcoală. De asemenea, elevii primesc consiliere psihologică şi vocaţională, dar şi rechizite, iar profesorii au la dispoziţie materiale didactice pentru predare.

Rezultate

Potrivit ultimei evaluări semestriale, elevii au reuşit să obţină note de trecere în proporţie de 80% la limba română şi în proporţie de 73% la matematică. De asemenea, pentru anul şcolar 2017-2018 a existat, în medie, o creştere de 1,20 puncte la limba română şi de aproximativ 1,52 puncte la matematică, iar în primul semestru al anului şcolar 2017-2018, absenteismul în rândul elevilor care au frecventat centrele afterschool a scăzut în peste 70% dintre cazuri.


Cifră de afaceri netă în anul 2017

983 mil. lei

Număr de angajaţi

>1.500

Valoarea investiţiei (2018)

1.1 mil. lei

Intervalul de implementare a proiectului 2016 – prezent

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.