Ceva la care stam bine in UE: ponderea femeilor in conducerea marilor companii
Proportia intre genuri in consiliile de administratie ale marilor companii din Romania cotate la bursa este de 21% femei la 79% barbati, comparativ cu media europeana de 12% la 88%, releva Comisia Europeana.
La nivel european, cel mai bine la promovarea femeilor la nivelul cel mai inalt de conducere a companiilor stau Finlanda si Suedia, fiecare cu cate 26% femei si 74% barbati, urmate de Letonia, cu 23% si 77%, respectiv Slovacia, cu 22% femei si 78% barbati. Cel mai prost stau Malta, cu 2% femei si 98% barbati, respectiv Luxemburg si Cipru, cu 4% si 96% barbati.
Datele, valabile pentru octombrie 2010 si bazate pe componenta indicelui celor mai bine cotate actiuni de la bursa in fiecare tara, au fost invocate la discutiile de marti de la Bruxelles despre cum poate creste ponderea femeilor in conducerea marilor corporatii. Intalnirea a fost prezidata de vicepresedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, si de Gertrude Tumpel-Gugerell, singura femeie membru al Comitetului executiv al Bancii Centrale Europene. Corporatiile europene au fost reprezentate de presedintii consiliilor directoare sau de administratie de la firme ca OMV, Statoil, Dexia, Strabag, BASF sau Delhaize.
Mediul de afaceri european continua sa fie dominat de barbati: numai unul din 10 membri ai consiliilor de administratie ale celor mai mari societati din Europa sunt femei si in 97% din cazuri presedintele consiliului de administratie este un barbat.
Pe de alta parte, studiile invocate de Reding spun ca societatile in care numarul femeilor care au functii superioare de conducere este mai mare au performante mai bune decat cele a caror conducere este exclusiv masculina. Veniturile din exploatare ale acestor companii sunt mai mari si stiu mai bine sa atraga talentele si sa ii inteleaga pe clienti.
Care ar fi solutia vazuta de Bruxelles? "Consider ca autoreglementarea ar putea aduce o schimbare pozitiva daca este credibila si eficace in intreaga Europa", a declarat Viviane Reding. "Cu toate acestea, voi reveni asupra acestei chestiuni peste un an. Daca autoreglementarea nu da rezultate, sunt pregatita sa intreprind actiuni suplimentare la nivelul UE", a continuat comisarul european, fara a spune insa concret daca exista intentia de a institui un anumit sistem de stimulente sau, dimpotriva, de cote obligatorii pentru promovarea femeilor.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro