CGMB a alocat 2,7 milioane de lei din fondul de rezervă pentru monumentul "Aripi" din Piaţa Presei - FOTO
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a alocat, în şedinţa de joi, peste 2,7 milioane de lei, din fondul de rezervă bugetară, pentru finalizarea şi amplasarea monumentului "Aripi" în Piaţa Presei.
Proiectul aprobat de CGMB prevede suplimentarea bugetului Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic cu suma de 2.740.000 de lei din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia autorităţilor locale.
În document se arată că suma a fost alocată pentru continuarea şi finalizarea monumentului "Aripi", fiind necesari încă 740.000 de lei, dar şi pentru lucrări de amplasare a monumentului, costurile ridicându-se la 2.000.000 de lei.
În expunerea de motive se arată că, anterior, pentru acest proiect s-au mai alocat 16.671.000 de lei din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia CGMB, iar în luna mai, Admnistraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic a trimis o scrisoare prin care a solicitat alocarea de urgenţă a încă 2.740.000 de lei.
Iniţial, consilierii grupului PNL au susţinut că fondul de rezervă are destinaţie specială şi nu a fost creat pentru a rezolva probleme care nu au fost tratate cum trebuie în buget, arătând că aceşti bani ar trebui utilizaţi în caz de calamităţi sau alte situaţii de urgenţă. Ulterior, aceştia au spus că, în mod exceptional, monumentul ar trebui finalizat, din respect pentru eroii Revoluţiei din 1989.
"Aripi", un monument dedicat rezistenţei anticomuniste realizat de artistul Mihai Buculei şi care cântăreşte 130 de tone, va fi instalat, în toamnă, în Piaţa Presei Libere, pe locul fostei statui a lui Lenin, declara, în 9 iulie, pentru MEDIAFAX, Traian Radu Negrei, directorul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic din Primăria Municipiului Bucureşti.
Proiectul monumentului "Aripi" a fost demarat în anul 2003, printr-o Hotărâre de Guvern. Realizarea lui a durat foarte mult atât din raţiuni financiare, cât mai ales din cauza aspectelor tehnice implicate de un proiect de o asemenea anvergură, a spus atunci Traian Radu Negrei.
Potrivit acestuia, macheta pe care a făcut-o artistul Mihai Buculei pentru monumentul "Aripi" a fost transpusă nu prin mărire, ci făcâdu-i-se "pas cu pas calcul de rezistenţă şi stabilitate".
În ceea ce priveşte partea financiară a acestui proiect, Traian Radu Negrei a spus că "bugetul total pentru monument este de 9 milioane de lei, plus TVA", precizând că acesta este întregul buget de când a pornit proiectul în 2003, printr-o Hotărâre de Guvern. Totodată, pentru lucrările de amplasare, transport şi montare în Piaţa Presei Libere, bugetul este de 4,2 milioane de lei, cu TVA inclus.
Aripile monumentului dedicat rezistenţei anticomuniste cântăresc 130 de tone, au o înălţime de 28 de metri şi se vor înălţa simbolic în Piaţa Presei Libere, în locul unde a fost amplasată în timpul dictaturii comuniste statuia lui Vladimir Ilici Lenin.
Sculptorul Mihai Buculei, al cărui tată a fost deţinut politic la Aiud, spune că impresia lăsată de acest monument va fi aceea că ariplile se desprind de pământ. "Imaginaţi-vă un tumul de granit, cu iarbă în jur, tăiat la 45 de grade. Impresia este că aripile se desprind de pământ", a explicat Buculei.
Dimensiunile şi greutatea monumentului au obligat echipa de arhitecţi coordonată de Alexandru Beldiman să recurgă la soluţii ingenioase şi cele mai moderne tehnologii în domeniu. Proiectul de amplasare a "Aripilor" prevede executarea unei platforme sinusoidale, în spatele căreia se înalţă tumulul de granit, iar în faţa acesteia este prevăzut un spaţiu pietonal acoperit de granitul roşu, care, ca o ironie a istoriei, a fost recuperat din soclul statuii lui Lenin.
Executantul a estimat că cele trei aripi vor fi recepţionate la 15 august, urmând a fi transportate pe un dispozitiv în jurul datei de 10 septembrie (perioada estimată pentru obţinerea aprobărilor de transport). Din cauza dimensiunilor agabaritice (lăţimea unei aripi este de 9 metri), pe traseul de la Ploieşti până la montajul in situ, este necesar a se demonta opt obstacole. Transportul se va efectua pe trailere, în coloană şi va fi asigurat de către SC Felbermayr SRL.
Iniţiativa construirii unui monument închinat rezistenţei anticomuniste a aparţinut Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, care a solicitat în 1997 sprijinul preşedintelui României. În cei 18 ani scurşi de la demararea acestui proiect grandios, Fundaţia Română pentru Democraţie, condusă de Emil Constantinescu, a susţinut fiecare demers şi fiecare etapă legată de finalizarea monumentului.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro