Cinci din 100 de pensiuni s-au închis definitiv anul trecut. „Cei care nu aveau un grad de ocupare de peste 90% au preferat să închidă. Nu mai era rentabil“
Creşterea costurilor cu utilităţile conturată încă de anul trecut a dus la închideri ale unităţilor de cazare din ţară, care nu au mai reuşit să facă faţă costurilor în creştere, dar şi unui număr mai mic de turişti.
♦ Pentru micii proprietari de pensiuni, care administrează doar câteva camere, orice cost în creştere reprezintă o presiune foarte mare pe bugetele lor.
Creşterea costurilor cu utilităţile conturată încă de anul trecut a dus la închideri ale unităţilor de cazare din ţară, care nu au mai reuşit să facă faţă costurilor în creştere, dar şi unui număr mai mic de turişti. Conform datelor Ministerului Turismului, peste 450 de cazări au fost radiate în 2022, multe dintre ele fiind cazări cu doar câteva camere. Ele reprezintă în jur de 5% din total.
Creşterea preţului la facturi, lipsa zăpezii din acest sezon de iarnă şi numărul mai mic de turişti au contribuit la închiderea definitivă a unor spaţii de cazare.
„În sezonul de iarnă, creşterea costurilor cu utilităţile a pus o mare presiune pe micii proprietari de pensiuni. Dacă nu aveau un grad de ocupare de peste 90-95%, nu mai primeau turişti, nu mai e rentabil. Dacă astfel de perioade erau tot mai frecvente, în care gradul de ocupare era mic, au luat decizia de a închide.“
„Sunt multe pensiuni care nu mai primeau turişti“, spune Maria Stoian, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC).
Pentru micii proprietari de pensiuni, care administrează doar câteva camere, orice cost în creştere reprezintă o presiune foarte mare pe bugetele lor.
Ridicarea restricţiilor din 2022, fiind primul an în care oamenii au putut călători fără restricţii de la izbucnriea pandemiei, a adus şi un număr mai mic de turişti pentru cazările din zonele rurale.
Anii 2020 şi 2021 au fost cei în care românii şi-au redescoperit ţara, iar posibilitatea de a lucra remote le-a dat şansa de a merge în locuri nedescoperite şi de a lucra de la distanţă. Odată cu acest trend, multe cazări inedite, cu concepte diferite, au apărut în multe locuri din ţară. Micile cazări din ţară au fost şi cele mai căutate de turişti în aceşti ani.
Odată cu ridicarea restricţiilor, micile pensiuni au avut de suferit, însă hotelurile din marile oraşe au fost cele câştigătoare, mai ales că pe lângă componenta de cazare, aceste unităţi au şi săli unde se pot organiza diferite evenimente.
Cu toate că au existat pensiuni care s-au închis, micii antreprenori au deschis altele. Conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică, numărul unităţilor de cazare a scăzut în 2022 faţă de anul anterior, de la 9.146 cazări la 9.120. În timp ce unele categorii de cazări au fost într-un număr mai mic, vilele turistice şi pensiunile agroturistice au fost mai multe decât în 2021.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro