Cine este Pete Hegseth, veteranul şi prezentatorul TV de la Fox News nominalizat de Trump ca şeful apărării. Cum ar putea schimba politicile de apărare ale SUA
Pete Hegseth, cunoscut pentru rolul său de prezentator la emisiunea matinală Fox News şi susţinător fervent al agendei lui Donald Trump, ar putea prelua conducerea Departamentului Apărării al SUA. Preşedintele ales l-a nominalizat pentru funcţia de secretar al apărării, o poziţie ocupată de obicei de oficiali publici experimentaţi, politicieni sau lideri de rang înalt. Dacă va fi confirmat de Senat, Hegseth, în vârstă de 44 de ani, ar deveni unul dintre cei mai tineri ocupanţi ai acestui post şi ar avea ca scop o schimbare radicală a politicilor Pentagonului, scrie BBC.
Hegseth, veteran al războaielor din Afganistan şi Irak, nu are experienţa tradiţională aşteptată pentru această poziţie, dar s-a remarcat prin opiniile sale ferme şi conservatoare. Recent, într-un podcast, el a sugerat concedierea oricărui lider militar implicat în iniţiative legate de diversitate, echitate şi incluziune (DEI), considerând aceste politici dăunătoare pentru eficienţa armatei.
De asemenea, el a criticat participarea femeilor în roluri de luptă, afirmând că aceasta nu îmbunătăţeşte capacitatea de luptă a armatei. „Bărbaţii sunt mai potriviţi pentru astfel de roluri, din punct de vedere istoric şi biologic”, a declarat Hegseth. Printre propunerile sale mai controversate se numără redenumirea Departamentului Apărării în Departamentul de Război şi interzicerea generalilor retraşi de a lucra în industria apărării timp de 10 ani.
Nominalizarea lui Hegseth a fost primită cu entuziasm de susţinătorii conservatori, însă a ridicat o serie de întrebări cu privire la capacitatea sa de a conduce una dintre cele mai mari birocraţii din lume, cu un buget anual de aproape 900 de miliarde de dolari. Criticii subliniază lipsa sa de experienţă politică semnificativă, cu excepţia unei încercări nereuşite în 2012 de a obţine nominalizarea republicană pentru Senatul SUA din Minnesota.
În activitatea sa politică, Hegseth a promovat idei controversate, inclusiv privatizarea agenţiei guvernamentale pentru veterani. Totuşi, cea mai notabilă realizare a sa rămâne convingerea preşedintelui Trump, în timpul primului său mandat, să graţieze mai mulţi militari americani acuzaţi de crime de război, printre care şi un ofiţer condamnat pentru ordinul de a deschide focul asupra unor civili afgani.
Nominalizarea lui Hegseth marchează o ruptură semnificativă de la tradiţia administraţiilor anterioare, atât republicane, cât şi democrate. Predecesori precum Leon Panetta, sub Barack Obama, sau Robert Gates, numit atât de George W. Bush, cât şi de Obama, aveau experienţă vastă în domeniul securităţii naţionale şi al informaţiilor. În primul său mandat, Trump a optat pentru lideri experimentaţi precum Jim Mattis şi Mark Esper, care au avut cariere militare îndelungate şi o reputaţie solidă în comunitatea de apărare.
Nominalizarea lui Pete Hegseth, un outsider al cercurilor tradiţionale de apărare, promite să transforme Pentagonul, însă rămâne de văzut dacă Senatul va aproba această alegere controversată.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană