Cine spunea că învăţământul românesc e prost? România are cei mai mulţi elevi de liceu din UE care studiază două sau mai multe limbi străine

Autor: Ramona Cornea Postat la 27 septembrie 2020 325 afişări

România a avut cel mai mare procent al elevilor de liceu (ISCED nivel 3) care studiază mai mult de două limbi străine dintre statele membre ale Uniunii Europene, conform statisticilor Eurostat.

Cine spunea că învăţământul românesc e prost? România are cei mai mulţi elevi de liceu din UE care studiază două sau mai multe limbi străine

România a avut cel mai mare procent al elevilor de liceu (ISCED nivel 3) care studiază mai mult de două limbi străine dintre statele membre ale Uniunii Europene, conform statisticilor Eurostat. Astfel, în 2018, circa 98% dintre elevii din învăţământul secundar superior din România studiau mai mult de două limbi străine, conform sursei citate.

La nivelul UE, media elevilor de liceu care au studiat mai mult de două limbi străine în 2018 a fost de 48%. Această pondere a fost mai mare de 80% în România (98%), Finlanda (94%) şi Luxemburg (82%). La celălalt capăt al clasamentului, în Grecia, doar 1% dintre elevii din învăţământul secundar superior au studiat mai mult de două limbi în 2018, în Portugalia procentul a fost de 6%, iar în Spania a fost de 21%.

Engleza este, de departe, cel mai frecvent studiată limbă străină în învăţământul secundar superior din UE. Peste 87% dintre elevii de liceu au învăţat engleza în 2018. Engleza a fost urmată de franceză (19%), germană şi spaniolă (ambele în jur de 18%). Ramona Cornea

În 2018, în toate statele membre ale UE, peste 65% dintre studenţii înscrişi în învăţământul secundar superior învăţau limba engleză ca limbă străină, cu excepţia Danemarcei (57%). Rusa a fost cea mai frecventă limbă extracomunitară învăţată în 2018 (2%), în special în Letonia (48%), Estonia (44%), Bulgaria şi Lituania (ambele în jur de 26%).

„Cunoaşterea limbilor străine este un instrument esenţial pentru schimburile culturale. Este cunoscut cât de mult sunt necesare şi încurajate competenţele lingvistice în multe locuri de muncă şi cum pot facilita comunicarea în alte contexte. În acest sens, statisticile administrative ale Eurostat privind educaţia oferă o imagine cuprinzătoare asupra învăţării limbilor străine în şcolile primare şi secundare ale statelor membre ale Uniunii Europene (UE), ale AELS (Asociaţia Europeană a Liberului Schimb) şi ale ţărilor candidate“, scrie Eurostat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
elevi,
limbi straine,
invatamant,
liceu

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.