Cine sunt oamenii care profită cel mai mult de pe urma pendemiei de COVID-19

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 14 aprilie 2021 109 afişări

Cine sunt oamenii care profită cel mai mult de pe urma pendemiei de COVID-19

Recesiunea care va lovi Europa după pandemie va ajuta grupurile de crimă organizată să se infiltreze în sectorul de business şi să recruteze specialişti rămaşi fără un loc de muncă, avertizează Europol, agenţia UE de cooperare în materie de aplicare a legii, potrivit EUobserver.

„Companiile care îşi desfăşoară ac­tivitatea în sectoare care resimt pre­­­siuni economice puternic ne­ga­ti­ve, cum ar fi cel al ospitalităţii, de ca­te­ring şi turism, devin mai vulnerabile în faţa infiltrării grupurilor de crimă organizată“, se arată într-un raport recent al instituţiei.

Presiunile crescute asupra băncilor ar putea duce la un due-diligence mai slab le­gat de delictele financiare, în timp ce firmele sărăcite şi chiar şi au­to­ri­tă­ţile locale vor deveni probabil mai dis­puse să treacă cu vederea practici cum ar fi serviciile ilegale de eli­mi­nare a deşeurilor. În acelaşi timp, specialiştii din domeniul financiar şi juridic, cât şi tinerii cu aptitudini IT care nu găsesc de lucru vor fi mai vulnerabili în faţa recrutării de către astfel de grupuri, avertizează Eu­ro­pol.

Raportul Euro­pol, cel mai am­plu de acest fel din is­to­ria agenţiei, arată că pandemia a creat deja noi oportunităţi pentru delincvenţi. Pan­demia de coronavi­rus a constituit un catalizator pentru apa­riţia de noi scheme online de fra­u­dă; trecerea bruscă la munca de la distanţă a făcut multe reţele corpo­rate vulnerabile în faţa atacurilor cibernetice; copiii petrec mai mult timp online nesupravegheaţi, devenind mai vulnerabili la exploatare.

Sche­me de genul celor care implică echi­pa­­mente de pro­tec­ţie false, servicii me­­dicale false me­ni­te să-i ajute pe de­lincvenţi să pă­trun­dă în casele oame­nilor, cât şi vân­zările de vaccinuri con­­­­trafăcute sunt în creştere, mai aver­­tizează Europol în ultimul ra­port. Acesta conţine puţine veşti bune, atrăgând atenţia că vânzările de droguri ilegale şi utilizarea vio­len­ţei de către grupurile de crimă organiza­tă au atins niveluri mai ridicate decât oricând.

„Suntem într-un moment crucial. Impactul crimei organizate asupra vieţilor cetăţenilor, asupra economiei, asupra statului de drept este prea mare“, arată Catherine De Bolle, director Europol.

În acelaşi timp, din cauza regimurilor deficitare de recuperare a activelor din Europa, „peste 98% din sumele obţinute prin acţiuni ilegale rămân în mâinile grupurilor criminale“, se arată în raportul Europol, care face apel pentru reformă în acest domeniu, cnform ZF.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crimă organizată,
pandemie,
europa

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.