Cod Roşu de inundaţii, viituri şi scurgeri pe versanţi, torenţi şi pâraie în Vaslui şi Galaţi / Mai multe drumuri din Galaţi, închise / Alte şapte localităţi din judeţul Vaslui, sub cod roşu de ploi / Patru victime în Galaţi în urma inundaţiilor / Alte judeţe vizate de avertizări meteo

Autor: Rafael Hekman, Gabriel Pecheanu Postat la 14 septembrie 2024 42 afişări

UPDATE 15:30 În Galaţi sunt 5.000 de gospodării distruse de ape

În continuare se acţionează pentru salvarea persoanelor, limitarea şi înlăturarea efectelor în judeţele Galaţi, Vaslui şi Bacău.

Situaţia cea mai dificilă se înregistrează la nivelul judeţului Galaţi, în 12 localităţi (Pechea, Drăguşeni, Griviţa, Costache Negri, Bereşti, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Cudalbi, Corod, Tudor Vladimirescu, Băneasa şi Vameş), unde sunt înregistrate pagube semnificative, fiind afectate mai mult de 5.000 gospodării.

De asemenea, în judeţul Vaslui manifestarea fenomenelor prognozate a produs efecte în 5 localităţi, unde 40 de persoane sunt evacuate şi mai multe gospodării sunt afectate.

Totodată, în judeţele Galaţi şi Vaslui traficul rutier este afectat pe 3 drumuri naţionale (DN 24D, DN 25 şi DN 26) şi 10 drumuri judeţene (DJ 242, DJ 242B, DJ 242D, DJ 251, DJ 251A, DJ 251G, DJ 251H, DJ 253, DJ 254, DJ 255).

În sprijinul comunităţilor afectate, acţionează în teren, strict pentru gestionarea acestor misiuni, peste 700 cadre ale MAI, pompieri, poliţişti, jandarmi şi IGAv, precum şi 217 mijloace de intervenţie.

De asemenea, în sprijinul forţelor de la faţa locului, MAPN acţionează cu personal şi mijloace din judeţele Galaţi şi Vaslui, precum şi personal din cadrul autorităţilor administraţiei locale şi structurilor locale ale instituţiilor şi autorităţilor cu atribuţii în asigurarea răspunsului.

UPDATE 15:00 Ciolacu, în zonele inundate din Galaţi: Dislocăm alimente, pături, containere pentru casele distruse

Premierul Marcel Ciolacu, împreună cu miniştrii Apărării, de Interne şi Mediului sunt la Slobozia Conachi, localitate din Galaţi grav afectată de inundaţii.

Premierul a spus că a avut loc o celulă de criză la Consiliul Judeţan Galaţi, unde s-au luat mai multe decizii.

„Prioritatea este salvarea de vieţi omeneşti. În acest moment avem toată logistica necesară pentru a interveni rapid, au venit şi cu elicopterele de la Situaţii de Urgenţă, MAI este pregătit pentru price intervenţie. Mai mult, în zonele sinistrate, unde s-au rupt legăturile şi nu se poate ajunge, Ministerul Apărării se implică direct, sub o coordonare a Situaţiilor de Urgenţă. În acest moment am hotărât dislocare - şi este în votul interministerial - tot ce înseamnă alimente, pături, containere de dormit pentru casele distruse. Domnul ministru de Interne, împreună cu domnul Raed Arafat au venit şi cu Jandarmeria. Vor amplasa două tabere apropiate zonelor sinistrate pentru cazuri de urgenţă. Domnul primar deja s-a gospodărit cu locuri în şcoală”, a spus Marcel Ciolacu, la Slobozia Conachi.

UPDATE Cod roşu de averse pentru trei localităţi din judeţul Iaşi

UPDATE 13.00: Judeţele Neamţ şi Bacău intră sub Cod portocaliu de averse torenţiale

În zonele de munte ale judeţelor Bacău şi Neamţ vor fi averse torenţiale care vor acumula 25...40 l/mp, descărcări electrice şi intensificări ale vântului.

Avertizarea Cod portocaliu este valabilă sâmbătă, până la ora 14:00.

UPDATE 11.00: Un elicopter Black Hawk al IGAv va survola judeţul Galaţi

Un elicopter Black Hawk al IGAv a fost direcţionat spre Galaţi. Acesta urmează să efectueze atât misiuni de survol, cât şi misiuni de căutare-salvare.

UPDATE 10.00: Galaţi: Bilanţul creşte la patru victime din cauza viiturilor 

Sunt patru persoane decedate, respectiv un bărbat în localitatea Pechea, unul în localitatea Draguşeni, o femeie de 86 ani în Costache Negrii şi o femeie de 75 ani în Corod, potrivit ISU Galaţi.

UPDATE 9.00: Codul roşu de ploi abundente se extinde în judeţul Vaslui: Alte şapte localităţi sunt vizate

UPDATE 8.30: Intervenţie cu bărci pneumatice

Pompierii intervin cu bărcile pneumatice pentru evacuarea mai multor persoane surprinse ca urmare a inundaţiilor produse în judeţul Galaţi, anunţă IGSU.

„În urma cantităţilor mari de precipitaţii căzute, în localităţile Pechea şi Griviţa s-a produs o viitură şi s-a intervenit pentru salvarea şi evacuarea a peste 40 persoane din locuinţe, surprinse de volumul mare de apă. Din nefericire, în urma acţiunilor de căutare, două persoane au fost găsite decedate, în localităţile Pechea şi Drăguşeni. Circulaţia rutieră a fost temporar blocată din cauza aluviunilor şi a copacilor căzuţi pe carosabil pe un drum naţional (DN 7/VL) şi pe un drum judeţean (DJ 203C/BZ) şi este blocată pe un drum judeţean (DJ 159/NT) din cauza aluviunilor de pe carosabil. Pentru gestionarea acestor efecte produse din cauza precipitaţiilor abundente, la nivel national sunt pregătiţi să intervină pompieri, poliţişti, jandarmi, dar şi autorităţile publice din zonele afectate”, se menţionează în comunicat.

IGSU precizează că, în prezent, se intervine în localităţi din judeţul Galaţi cu bărcile pneumatice pentru evacuarea mai multor persoane surprinse ca urmare a inundaţiilor produse.

Foto: ISU Galaţi

Foto: ISU Galaţi

Acţiune de evacuare a persoanelor surprinse de volumul mare de apă / Foto: ISU Galaţi

UPDATE 8.00: Mai multe drumuri din Galaţi, închise

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi informează că, în urma precipitaţiilor abundente din noaptea precedentă, judeţul Galaţi se confruntă cu viituri care au afectat grav mai multe localităţi şi au dus la blocarea temporară a unor drumuri judeţene şi naţionale.

În acest moment, următoarele porţiuni de drumuri sunt închise traficului:

• DN 25 între localităţile Vameş şi Tudor Vladimirescu

• DJ 251 între Cuza Vodă şi Costache Negri

• DJ 251A între Drăguşeni şi Corod

• DJ 242B între Suceveni şi Drăguşeni

• DN 24D între Vârlezi şi Crăieşti

• DJ 251 în zona Cudalbi, unde apa atinge o înălţime de aproximativ 1,5 metri

• DJ 253 între Băleni şi Umbrăreşti

• DJ 242 între Umbrăreşti şi Târgu Bujor

• DJ 242B între Băneasa şi Moscu

• DJ 251A între Nicopole şi Brătuleşti

• DJ 251 între Suceveni şi Rogojeni

• DJ 251 între Valea Mărului şi Măcişeni

• DJ 251 între Corod şi Valea Mărului

UPDATE Codul roşu de ploi a fost extins până la ora 10:00

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, precum şi a celor prognozate, există pericolul de producere de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale, creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice Prut şi Bârlad.

Avertizarea de Cod Roşu este valabilă pentru următoarele bazine hidrografice:

- Râul Prut - afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Drânceni – amonte S.H Fălciu, judeţul Vaslui

- Râul Bârlad – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Crasna – amonte S.H. Tecuci, judeţele Vaslui şi Galaţi

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor recomandă autorităţilor locale să ia măsurile necesare pentru prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, în conformitate cu planurile de apărare. De asemenea, se impune urmărirea atentă a evoluţiei fenomenelor hidrometeorologice periculoase.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis sâmbătă dimineaţă o avertizare de Cod Roşu valabilă până la ora 08:00 pentru mai multe localităţi din cele două judeţe.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.