Comisia Europeană lansează o consultare online privind protecţia consumatorilor. Vezi cum poţi participa
Comisia Europeană a iniţiat o consultare cu consumatorii, organizaţiile de protecţie a consumatorilor şi mediul de afaceri, pentru a revizui legislaţia privind consolidarea protecţiei consumatorilor la nivel transfrontalier şi a îmbunătăţi reţeaua paneuropeană a autorităţilor de protecţie a consumatorilor.
Consultarea este deschisă pentru agenţii şi funcţionari ai statului cu atribuţii de protecţie a consumatorilor, consumatori şi organizaţii de protecţie a consumatorilor, companii şi asociaţii de business, cercetători.
Consultarea durează până la 31 ianuarie 2014 şi este accesibilă aici.
De asemenea, chestionarul poate fi descărcat de aici pentru a fi consultat offline.
"Pentru noi, întreaga Europă reprezintă un centru de cumpărături. Doresc să aflu de la consumatori, de la proprietarii de magazine, de la întreprinderi în ce mod putem consolida protecţia consumatorilor, în special la nivel transfrontalier, fără a spori birocraţia", a declarat Neven Mimica, comisarul european pentru protecţia consumatorilor.
Consultarea urmăreşte obţinerea de opinii cu privire la aspecte precum: De ce mijloace de investigaţie şi de intervenţie au nevoie autorităţile naţionale însărcinate cu aplicarea legislaţiei pentru a coopera mai bine în lupta împotriva încălcărilor legislaţiei în materie de protecţie a consumatorilor care sunt constatate în mai multe ţări? Ce sancţiuni sunt necesare pentru a lupta mai bine împotriva practicilor ilicite? Cum pot autorităţile însărcinate cu aplicarea legislaţiei să acţioneze mai eficient şi să combată mai bine practicile frauduloase care sunt foarte răspândite în UE sau care sunt săvârşite de acelaşi operator în mai multe state membre?
Având în vedere constrângerile actuale privind finanţarea publică, o problemă fundamentală abordată în această consultare este dacă - şi în ce mod - o eventuală abordare mai coordonată la nivelul UE ar putea contribui la punerea în comun a resurselor şi la găsirea de răspunsuri comune eficiente în materie de aplicare a legislaţiei, care să combată practicile ilicite ce aduc prejudicii consumatorilor şi întreprinderilor din UE.
La nivel practic, revizuirea ar trebui să contribuie la dezvoltarea de indicatori mai buni şi la identificarea oportunităţilor de punere în comun a datelor, ducând la ameliorarea metodologiilor de aplicare a legislaţiei.
Regulamentul UE privind cooperarea în materie de protecţie a consumatorului pune în legătură autorităţile naţionale pentru protecţia consumatorilor prin intermediul unei reţele paneuropene de asigurare a respectării legislaţiei. Această reţea abordează încălcări ale legislaţiei UE care implică cel puţin două ţări din UE. Un exemplu concret este cel al comercianţilor care desfăşoară activităţi de vânzare la distanţă într-o anumită ţară, dar care abordează în mod ilegal consumatorii din alte ţări, folosind practici comerciale agresive.
De la intrarea în vigoare în 2007 a Regulamentului CPC, o autoritate naţională din ţara UE în care se aduce atingere intereselor consumatorului poate apela la omologul său din statul membru în care se află sediul comerciantului, solicitând măsuri care să pună capăt încălcării. Autorităţile de aplicare a legislaţiei pot, de asemenea, să se alerteze reciproc în privinţa practicilor frauduloase pe care le-au identificat şi care sunt susceptibile să afecteze şi alte ţări.
CE a constatat că, din ce în ce mai mult, operatorii aflaţi în concurenţă într-un anumit sector adoptă tehnici de marketing similare, astfel încât practicile frauduloase asociate se răspândesc pe scară largă în întreaga UE. În plus, eventualele practici frauduloase pot să se răspândească mai repede şi să afecteze un număr mare de consumatori în UE ca urmare a dezvoltării noilor canale comerciale online şi mobile (peste 50% dintre consumatori afirmă că este cel mai probabil să întâlnească practici comerciale ilegale pe internet).
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro