Consiliul Investitorilor Străini: Companiile sunt reticiente în privinţa noilor investiţii. Principala cauză este incertitudinea legislativă şi fiscală

Autor: Valeriu Dănilă Postat la 24 octombrie 2024 19 afişări

Consiliul Investitorilor Străini: Companiile sunt reticiente în privinţa noilor investiţii. Principala cauză este incertitudinea legislativă şi fiscală

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) arată că firmele sunt reticiente cu privire la investiţii în perioadă, „doar 36% dintre respondenţi, au planificate majorări de investiţii pentru următoarele 12 luni în timp ce 43% dintre companii vor menţine investiţiile la fel ca în anul precedent, iar 22% le vor reduce. Totodată, 71% dintre companii vor continua reducerea costurilor pentru perioada următoare”, transmite instituţia într-un comunicat de presă.

Principala cauza pentru care investiţiile sunt amânate este incertidudinea legislativă (80%), precum şi fiscalitatea (70%).

Totuşi, cei mai mulţi dintre respondeţi (65%) prognonezează că veniturile din afacerile desfăşurate în România vor creşte în acest an.

Companiile respondente fac parte din diferite sectoare de activitate definite în sens larg - producţie, comerţ, servicii şi construcţii. Totodată, 55% au înregistrat o cifră de afaceri de peste 1 miliard de lei şi 59% au un număr total de angajaţi ce depăşeşte 1000 de persoane. Cifra de afaceri a tuturor companiilor membre FIC a reprezentat aproximativ 22% din PIB-ul nominal în 2023, respectiv aproape 348 miliarde lei.

Dezvoltarea pe termen lung nu se va putea baza doar pe surse publice, ci va depinde semnificativ de atragerea de noi investiţii străine directe şi de menţinerea şi stimularea celor deja prezente în ţară. FIC atrage atenţia că este nevoie de o viziune pe termen lung pentru a asigura o dezvoltare constantă şi sustenabilă a economiei. De asemenea, în perioada următoare România trebuie să contureze un plan de ajustare al deficitului bugetar cu principii clare şi sănătoase pentru a reduce presiunea deficitelor gemene, dar şi pentru a asigura predictibilitatea necesară investiţiilor private mari.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.