Continuă suferinţele economice ale Germaniei: Şeful Bundesbank cere deschiderea robinetului de cheltuieli pe fondul ameninţărilor lui Trump şi stagnării economice

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 04 decembrie 2024 10 afişări

Continuă suferinţele economice ale Germaniei: Şeful Bundesbank cere deschiderea robinetului de cheltuieli pe fondul ameninţărilor lui Trump şi stagnării economice

Şeful Bundesbank din Germania a cerut guvernului de la Berlin să relaxeze regulile stricte privind cheltuielile publice, avertizând că economia germană, cea mai mare din Europa, se confruntă cu o perspectivă economică „dificilă” şi „slabă”, potrivit The Irish Times.

Germanii vor merge la urne în februarie, iar stagnarea post-pandemică a economiei alimentează nemulţumirea alegătorilor faţă de coaliţia de guvernare condusă de cancelarul Olaf Scholz.

Joachim Nagel, preşedintele Bundesbank, a declarat pentru Financial Times că viitorul guvern trebuie să reformeze frâna datoriei, o măsură legislativă care limitează împrumuturile publice la 0,35% din PIB în fiecare an fiscal. Această schimbare este necesară, în opinia sa, pentru a permite Germaniei să răspundă riscurilor economice pe termen lung.

Nagel a argumentat că o flexibilizare a regulilor fiscale ar crea mai mult spaţiu pentru investiţii în domenii critice, cum ar fi creşterea cheltuielilor de apărare şi modernizarea infrastructurii naţionale. Aceste măsuri ar reprezenta o „abordare foarte inteligentă” pentru a face faţă provocărilor structurale.

Declaraţiile lui Nagel sunt cele mai clare de până acum în ceea ce priveşte modul în care consideră că viitorul cancelar al Germaniei ar trebui să gestioneze constrângerile bugetare.

Fostul cancelar Angela Merkel, în cartea sa de memorii Freedom, publicată săptămâna trecută, a subliniat importanţa păstrării frânei datoriei pentru a proteja generaţiile viitoare de acumularea datoriilor. Totuşi, ea a recunoscut că regula trebuie reformată pentru a permite asumarea unor datorii mai mari în scopul realizării de investiţii strategice.

Nagel a atras atenţia că situaţia economică actuală este „mai complicată” decât la începutul anilor 2000. Deşi rata şomajului era mai ridicată atunci, economia globală nu era afectată de fragmentare geopolitică, iar comerţul mondial era în plină expansiune.

Economia Germaniei a stagnat în mare parte din a doua jumătate a anului 2021, în contextul în care sectorul său manufacturier dominant se confruntă cu costuri ridicate ale energiei şi o scădere a competitivităţii.

O posibilă revenire a lui Donald Trump la Casa Albă ar putea agrava aceste dificultăţi. Preşedintele ales a ameninţat că va introduce un tarif general de până la 20% pentru toate importurile în SUA, ceea ce ar putea afecta serios economia germană.

Deşi Bundesbank urmează să îşi actualizeze prognoza de creştere economică la sfârşitul lunii, Nagel a indicat că 2025 va fi, cel mai probabil, „un alt an de creştere modestă”, cu o estimare de aproximativ 0,4%.

 

În cazul în care Trump va pune în aplicare tarifele comerciale promise, creşterea economică a Germaniei ar putea fi şi mai slabă, a avertizat şeful Bundesbank.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.