Costul de împrumut al Spaniei a atins cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată
Randamentele obligaţiunilor europene au continuat să scadă joi, iar costul de împrumut al Spaniei a coborât sub 1%, pentru prima oară de când sunt înregistrate astfel de date, ca urmare a programului Băncii Centrale Europene (BCE) de achiziţii de obligaţiuni.
Astfel, randamentul obligaţiunilor Spaniei pe termen de 10 ani a scăzut la un minim de 0,984%, potrivit datelor Tradeweb, revenind ulterior la 1,041%, în declin cu 0,04 puncte procentuale faţă de miercuri, transmite MarketWatch.
"Cei mai mulţi investitori se concentrează pe programul de achiziţii de obligaţiuni. Întrebarea este dacă BCE va găsi să cumpere suficiente obligaţiuni", a declarat Lyn Graham-Taylor, analist la Rabobank în Londra.
BCE a stabilit obiectivul ambiţios de a cumpăra obligaţiuni în valoare de 60 de miliarde de euro pe lună, provocând speculaţii că instituţia nu va putea găsi suficiente titluri la vânzare.
Pentru unele luni, ţintele de achiziţie sunt mai mari decât obligaţiunile emise, ceea ce înseamnă că BCE va trebui să abordeze actualii deţinători de obligaţiuni, care s-ar putea să nu fie dispuşi să vândă. Astfel de tranzacţii ar putea duce la scăderea în cotninuare a randamentelor.
În primele trei zile de la lansarea programului, luni, BCE a cumpărat obligaţiuni europene în valoare de 9,8 miliarde de euro. BCE nu dezvăluie din ţări cumpără obligaţiuni, dar presa a relatat că banca a accesat pieţele din Germania, Belgia, Franţa, Italia şi Spania.
Randamentele obligaţiunilor cu scandenţa de 10 ani din Italia şi Germania au scăzut joi la minime record de 1,034%, respectiv 0,188%.
Este posibil însă ca randamentele să nu rămână pentru mult tip la astfel de minime. Graham-Taylor consideră că randamentele scad pentru că investitorii nu au pe ce altceva să se concentreze în prezent, dar dispoziţia lor s-ar putea schimba foarte rapid.
El a făcut referire la şedinţa de politică monetară a Rezervei Federale (Fed) americane de săptămâna viitoare, precum şi la date privind inflaţia şi creşterea economică din zona euro, din lunile viitoare.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro