Criza economica din China se extinde din ce in ce mai mult in ciuda eforturilor autoritatilor de la Beijing de a ascunde aceasta situatie. Băncile chinezeşti încearcă să ascundă existenţa munţilor de credite neperformante care ameninţă economia
Cu doar o săptămână în urmă, Zhongzhi Enterprise Group Co era un nume care era aproape invizibil în China şi prea rar menţionat în general, iar în restul lumii era necunoscut cu totul, scrie Bloomberg.
Acum, gigantul secret al sistemului bancar paralel a devenit cel mai recent simbol al fragilităţii financiare într-o economie de 18 trilioane de dolari, în care încrederea investitorilor, a întreprinderilor şi a consumatorilor se diminuează rapid.
Zhongzhi Enterprise Group este administratorul privat a peste 1.000 de miliarde de yuani (137 de miliarde de dolari), iar filialele sale de tip trust se află sub o monitorizare intensă după ce acesta a eşuat să plătească clienţii care au băgat bani grei în produsele sale de investiţii.
Pentru a sublinia importanţa sa, autorităţile de reglementare au format un grup operativ în încercarea de a preveni contagiunea. În spatele scenei, firma a angajat KPMG pentru a realiza ceea ce va fi probabil un proces de restructurare îndelungat. Potenţialele vânzări de active ameninţă să afecteze pieţele mai largi.
Problemele Zhongzhi au declanşat chiar şi proteste, determinând poliţia să intervină pentru a le ordona clienţilor nemulţumiţi să nu iasă în public în disperarea lor de a-şi recupera pierderile. Pe măsură ce s-a răspândit vestea dificultăţilor Zhongzhi, activele chinezeşti s-au prăbuşit, contribuind la împingerea yuanului aproape de minimul ultimilor 16 ani.
O reducere a ratei de dobândă a băncii centrale în această săptămână nu a contribuit prea mult la consolidarea încrederii, în timp ce îngrijorările legate de noi eşecuri în sectorul financiar naţional de 2,9 trilioane de dolari se amplifică.
Aceste episoade reprezintă o altă provocare pentru Beijing, care se confruntă deja cu o economie slabă, o scădere a pieţei imobiliare şi tensiuni geopolitice tot mai mari cu SUA.
Pentru Zhongzhi situaţia s-a deteriorat rapid. Totul a ieşit la iveală prin trei înregistrări la bursa din Shanghai, la sfârşitul săptămânii trecute, care au tras un semnal de alarmă cu privire la neplata unor produse de investiţii cu randament ridicat oferite de firmă şi de Zhongrong International Trust, o firmă strâns legată de Zhongzhi.
Zhongrong este un fond din top 10 cele mai mari fonduri private din China, care adună depozite de la investitori individuali şi companii în mare parte bogaţi pentru a face investiţii în acţiuni, obligaţiuni şi alte active, acordând în acelaşi timp împrumuturi firmelor care nu au acces la băncile tradiţionale. Deşi operează în umbră, trusturile reprezintă aproape 10% din totalul împrumuturilor din China, potrivit Bloomberg Economics.
Zhongrong are 270 de produse în valoare totală de 39,5 miliarde de yuani scadente în acest an, potrivit furnizorului de date Use Trust.
Pentru a atrage numerar, trusturi precum Zhongrong oferă rate de până la 6% sau 8% pentru un termen de un an, aproximativ dublu faţă de ceea ce plătesc băncile comerciale pentru produse similare. În condiţiile în care acţiunile din China se prăbuşesc, iar sectorul imobiliar se află într-un declin de doi ani, aceste fonduri aparent imposibil de ratat, cu plăţi trimestriale, au atras mii de miliarde de yuani.
Zhongzhi a fost fondată ca o afacere cu cherestea în 1995 de Xie Zhikun, care înainte de a deceda în 2021 a făcut avere în domeniul tipografiei înainte de a se extinde în domeniul activelor în dificultate, inclusiv în cel imobiliar.
Înainte ca problemele lui Zhongzhi să iasă la iveală, acesta acţiona deja în culise. La sfârşitul lunii iulie, a angajat KPMG pentru a-şi revizui bilanţul pe fondul înrăutăţirii crizei de lichidităţi, au declarat anterior persoane familiarizate, care au cerut să nu fie identificate, deoarece subiectul este privat. Compania cu sediul la Beijing plănuieşte să restructureze datoriile şi să vândă active după această revizuire pentru a plăti investitorii.
În ultimii ani, chiar şi în condiţiile în care trusturile rivale au redus riscurile, Zhongzhi şi afiliaţii săi, în special Zhongrong, au acordat finanţări dezvoltatorilor cu probleme şi au preluat active de la companii precum China Evergrande Group.
Investiţiile imobiliare s-au deteriorat după ce o reprimare a împrumuturilor imobiliare şi o scădere a vânzărilor în timpul pandemiei au dus la o avalanşă de neplăţi. Chiar şi dezvoltatorii precum Country Garden Holdings Co. care au supravieţuit primului val de eşecuri se află sub presiune pe măsură ce încetinirea continuă. Luna trecută, vânzările de locuinţe din China au înregistrat cea mai mare scădere din ultimul an, iar Country Garden este pe punctul de a intra în incapacitate de plată, după ce nu a efectuat plăţile cupoanelor.
Problemele imobiliare au creat o criză de lichidităţi pentru trusturi precum Zhongrong, care se bazează pe investiţii şi împrumuturi pentru a plăti deponenţii. Se estimează că 10% din toate activele trusturilor - aproximativ 300 de miliarde de dolari - sunt legate de sectorul imobiliar, potrivit Bloomberg Economics.
Problemele din sectorul trusturilor nu sunt o noutate, dar mărimea Zhongzhi a sporit îngrijorările. Aproximativ 106 produse de investiţii în valoare de 44 de miliarde de yuani n-au putut fi rambursate până pe 31 iulie, potrivit Use Trust. Investiţiile imobiliare au reprezentat 74% din valoarea creditelor neperformante. Anul trecut, de asemenea, s-au înregistrat miliarde de dolari care n-au putut fi plătiţi către clienţi.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro