Crizele momentulului, a încălzirii globale şi a inflaţiei, fac mesele de Crăciun mai sărace
Preţurile cartofilor cresc puternic în Europa în condiţiile în care ploile abundente îngreunează recoltarea acestora, diminuând oferta chiar într-un moment în care cererea pentru acest produs de bază pentru mesele de Crăciun este în creştere, scrie Bloomberg.
Preţurile cartofilor cresc puternic în Europa în condiţiile în care ploile abundente îngreunează recoltarea acestora, diminuând oferta chiar într-un moment în care cererea pentru acest produs de bază pentru mesele de Crăciun este în creştere, scrie Bloomberg.
Culturile riscă să putrezească dacă sunt lăsate prea mult pe câmpuri. Contractele futures pe cartofi se tranzacţionează în prezent la cel mai ridicat nivel sezonier din ultimii cel puţin 14 ani în Europa.
Cartofii sunt doar unul dintr-un număr în creştere de culturi afectate de schimbările climatice. Vremea umedă riscă de asemenea să afecteze o parte din recolta de sfeclă de zahăr a continentului şi a amânat activităţile de plantare a cerealelor în Franţa.
Astfel, sezonul festiv din acest an riscă să fie tot mai scump.
Un alt produs care nu va fi prezent pe toate mesele de Crăciun este foie gras. Aceasta din cauza inflaţiei, a gripei aviare şi a penuriilor, notează France 3 regions.
Crescătorii de păsări din Franţa s-au confruntat cu efectele gripei aviare în ultimii doi ani. Drept urmare, producţia acestora a scăzut cu 30% în comparaţie cu 2021.
„Din cauza problemelor legate de gripa aviară, nu am putut produce volumele obişnuite. Producţia de foie gras se va ridica la doar 30% din volumele obişnuite în acest an,“ arată Magali Panaud-Soulard, directoarea Ernest Soulard, o companie din sector.
Oficialii din sector precizează de asemenea că preţul foie gras va trebui să urce cu 5% în supermarketuri cu ocazia sărbătorilor de sfârşit de an.
Şi ciocolata devine din ce în ce mai scumpă din cauza schimbărilor climatice, potrivit Bloomberg.
Coasta de Fildeş şi Ghana, doi producători majori de cacao, sunt lovite din plin de criza climatică, cu consecinţe pentru inflaţia alimentară la nivel mondial şi criza costurilor de trai. Precipitaţiile prea abundente scad producţia şi amână recoltarea, deficitul rezultat catapultând preţurile la cel mai ridicat nivel din ultimii 46 de ani.
Nivelul total al precipitaţiilor din Africa de Vest de la începutul sezonului ploios a fost peste dublul mediei pe 30 de ani.
Cu preţul zahărului situat de asemenea la un maxim pe un deceniu, consumatorii vor cheltui probabil mai mult pe dulciuri de acest Crăciun.
În Italia, asociaţia pentru protecţia consumatorilor a remarcat faptul că preţurile produselor tipice pentru Crăciun, printre care panettone, rămân la fel de ridicate ca anul trecut în pofida ieftinirii energiei şi domolirii inflaţiei, relatează Il Sole.
Pentru panettone şi pandoro, preţurile actuale sunt neschimbate faţă de anul trecut, deşi fenomenele care determinaseră creşterile anterioare de preţuri nu s-au mai manifestat în acest an.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro