CSR 2022. Salvamont superheroes - Vodafone România

Postat la 01 ianuarie 2023 85 afişări

CSR 2022. Salvamont superheroes - Vodafone România

Motivaţie:

Din 2019, Vodafone România a devenit în mod oficial „partenerul de tehnologie” al Salvamont, primul proiect derulat în calitate de partener tehnologic fiind cel de dotare a Salvamont cu echipamente de localizare a victimelor avalanşelor. Eforturile de digitalizare a activităţilor Salvamont au continuat în 2022, obiectivul fiind cel de eficientizare a misiunilor de salvare. Astfel, Vodafone a dezvoltat o soluţie care asigură acoperirea cu semnal mobil a zonelor montane greu accesibile, implementată împreună cu o a doua soluţie care utilizează fotogrametria şi inteligenţa artificială pentru capturarea şi analizarea imaginilor geolocalizate, colectate pentru detectarea în mod automat a persoanelor dispărute pe trasee montane.

Descrierea proiectului:

Obiectivul proiectului a fost acela de a identifica şi implementa tehnologia care să permită creşterea capacităţii de căutare pentru echipele Salvamont prin reducerea timpului de intervenţie, a riscului şi a efortului şi creşterea numărului de persoane salvate. Proiectul, dezvoltat, implementat şi testat pe parcursul a şase luni, a fost realizat de o echipă formată din specialişti Vodafone România (ingineri IT şi telecom) împreună cu o echipă Salvamont cu sprijinul căreia a fost posibilă testarea, adaptarea şi personalizarea soluţiilor digitale la condiţiile reale de derulare a misiunilor de salvare montană (temperaturi joase, zone greu accesibile, cu risc ridicat de accidentare). Prima dintre soluţii, dezvoltată în premieră de echipa de tehnologie din cadrul Vodafone România, este  formată dintr-un echipament instalat la sol, pe un mijloc de transport specific zonelor montane, care se conectează prin satelit la centrul reţelei Vodafone şi un echipament radio instalat pe o dronă profesională, ridicată deasupra zonelor de căutare. Echipamentul radio instalat pe dronă generează semnalul mobil (voce şi date), inclusiv semnal 5G, pe o rază de până la 10 kilometri. Telefonul mobil al persoanei căutate se conectează, astfel, în mod automat la reţeaua Vodafone, victima putând contacta serviciul unic de urgenţă 112, indiferent de operatorul ale cărui servicii le foloseşte. Mai mult, dacă persoana căutată utilizează aplicaţia Salvamont-Vodafone şi şi-a activat funcţia de localizare prin date mobile înainte de a porni pe traseu, echipa de salvatori montani va putea urmări traseul acesteia pe munte şi o va putea localiza mai repede. A doua soluţie are la bază tot o dronă echipată cu tehnologie de fotogrametrie şi termoviziune. În doar 30 de minute, aceasta poate parcurge 5 kilometri liniari şi poate acoperi o suprafaţă de 24 de hectare, realizând între 130 şi 300 de imagini, în funcţie de parametrii de zbor şi de rezoluţia camerei din dotare. Fotografiile sunt transmise după descărcare, prin intermediul reţelei create special pentru misiunea de salvare, către Centrul Naţional de Analiză Date Salvamont-Vodafone pentru a fi procesate. În centrul de comandă, conectat la reţeaua GigaNetwork Fibra, datele sunt analizate şi procesate în câteva minute (aprox. 100 fotografii în 2 minute) prin intermediul programului de detecţie automată cu inteligenţă artificială SARUAV.

Rezultate:

În 2021, echipele Salvamont au derulat 7.000 de misiuni în urma cărora au fost salvate 8.500 de persoane. Conform estimărilor asociaţiei, numărul acţiunilor de salvare creşte cu 30 – 40% anual. Conform estimărilor Salvamont, cele două soluţii ar putea creşte capacitatea de căutare şi intervenţie pentru echipele de salvatori montani de până la zece ori. În acest moment cele două soluţii digitale sunt utilizate de 15 servicii judeţene Salvamont.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.