CSR 2023. Punct de prim ajutor. Fii Salvator! Un proiect naţional dezvoltat de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), cu sprijinul Lidl România şi al Fundaţiei pentru SMURD
Motivaţie:
În România, doar 2% dintre pacienţii care au suferit un stop cardio-respirator reuşesc să se întoarcă acasă. Motivul principal este acela că persoanele care ar putea interveni rapid să efectueze manevrele de resuscitare ajung să privească neputincioase, neştiind cum să reacţioneze. În situaţiile de urgenţă, în care o persoană suferă un stop cardio-respirator, acordarea primului ajutor, respectiv masajul cardiac şi administrarea unui şoc electric sunt intervenţii vitale care trebuie aplicate, până la sosirea echipajelor medicale. Şansele de supravieţuire cresc cu 50-70% atunci când manevrele de resuscitare şi defibrilare automată au loc în primele 3-5 minute de la declanşarea stopului cardio-respirator. În 2019, alături de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Fundaţia pentru SMURD, Lidl România a început proiectul Punct de Prim Ajutor. Fii Salvator, o iniţiativă ce presupune dotarea magazinelor din ţară, precum şi spaţiilor publice intens populate cu echipamente performante, care au rolul să salveze oamenii în situaţii de urgenţă. Deşi contextul din ultimii ani a pus pe agendă alte priorităţi şi nevoi, procesul de implementare a acestui proiect a fost demerat cu prioritate în ultima perioadă, astfel că în 2023 au fost instalate deja primele 50 de astfel de echipamente.
Descrierea proiectului:
„Proiectul Naţional «Punct de prim ajutor. Fii salvator!» este o investiţie pe termen lung care contribuie la siguranţa şi sănătatea cetăţenilor, oferindu-le persoanelor care au o minimă pregătire posibilitatea de a acorda primul ajutor în cazul unui stop cardio-respirator cu ajutorul unui echipament performant de asistenţă medicală de urgenţă”, spun reprezentanţii companiei. Echipamentul conţine pulsoximetru pentru măsurarea pulsului şi a saturaţiei de oxigen din sânge, un aparat de electrocardiogramă şi mască de oxigen, iar în plus oferă pas cu pas comenzi auditive şi vizuale, uşor de urmărit. În plus, ca intervenţia să fie cât mai rapidă, echipamentul sună direct în dispeceratul 112 atunci când este deschis şi astfel, conectează persoana care îl foloseşte cu un medic care poate să urmărească, în timp real, starea pacientului şi să ofere indicaţii până la sosirea echipajelor medicale. Mai mult, odată ce a fost scos din suportul în care este aşezat, transmite în mod automat un SMS către un reprezentant al locaţiei respective pentru a semnala folosirea lui şi necesitatea de a interveni. Programul urmăreşte să construiască prima reţea naţională completă şi complexă de defribilatoare automate din România, o soluţie practică prin care pot fi crescute şansele de supravieţuire ale victimelor în cazul unui stop-cardio respirator.
În prima etapă a proiectului, au fost instalate peste 50 de defibrilatoare automate în magazine Lidl şi spaţii publice din Bucureşti şi judeţul Ilfov, precum Teatrul Naţional, Opera Naţională, Sala Palatului, Academia de Studii Economice şi Ateneul Român. În perioada următoare, acest echipament medical va fi instalat şi în diferite staţii de metrou din Bucureşti. Următorul oraş care se va alătura reţelei naţionale de defibrilatoare automate va fi Târgu-Mureş, unde vor fi instalate echipamente medicale în toate magazinele Lidl la nivel local şi în spaţii publice, urmând ca la nivel naţional să se instaleze peste 370 de echipamente medicale.
Rezultate:
Atât angajaţii Lidl România, cât şi angajaţii din unităţile publice au fost instruiţi pentru folosirea acestor echipamente medicale, dar şi pentru acordarea de prim ajutor în cazul unui stop cardio-respirator.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro