Cu sau fără diplomă? Tot mai mulţi angajatori schimbă foaia şi dau peste cap piaţa muncii. Dacă terminarea unei facultăţi nu mai contează aşa mult la ce se uită acum angajatorii care vor oameni noi?

Postat la 09 decembrie 2024 110 afişări

Cu sau fără diplomă? Tot mai mulţi angajatori schimbă foaia şi dau peste cap piaţa muncii. Dacă terminarea unei facultăţi nu mai contează aşa mult la ce se uită acum angajatorii care vor oameni noi?

Atunci când un anunţ de angajare precizează că postul pentru care se caută oameni nu necesită o diplomă, Ranji McMillan, una dintre milioanele de angajaţi americani  începe deja să ridice din sprâncene. În cele mai multe cazuri, în spatele unui astfel de anunţ se află un job care nu are nicio legătură cu facultatea absolvită sau cu experienţa anterioară a angajatului, scrie Business Insider.

„Dacă cineva spune că nu caută o diplomă, trebuie să te uiţi la ceea ce vrea să faci, pentru că de cele mai multe ori vei fi pus într-o situaţie în care experienţa ta anterioară nu contează”, a spus McMillan.

Prin situaţia lui McMillan trec zilnic milioane de angajaţi americani, care se lovesc de feonomenul „paper ceiling„ – absolvenţii facultăţilor găsesc mai uşor un job decât cei fără diplomă, dar cu experienţă – chiar dacă tot mai mulţi angajatori renunţă la diplomă ca şi criteriu necesar angajării.

În cele mai multe cazuri, anunţurile de angajare sunt formulate în jurul ideei de experienţă. Tot mai mulţi angajatori caută angajaţi fără facultate, dar cu experienţă, cel puţin din anunţuri. În realitate, majoritatea se blochează la cel mai important pas: angajarea efectivă a candidaţilor fără facultate.

David Deming, profesor de politici economice la Harvard's Kennedy School, subliniază că desi piaţa muncii merge în direcţia renunţării la  diploma de facultate, încă este nevoie de timp pentru o schimbare completă.

Altfel spus, mulţi angajatori încă consideră un angajat cu facultate drept un pariu câştigător, pentru că el  poate fi modelat în funcţie de ceea ce doreşte firma.

Burning Glass Institute, o organizaţie non-profit care analizează viitorul muncii şi al învăţării, şi Harvard Business School au constatat, într-un studiu publicat la începutul anului 2024, că, de fapt, numărul americanilor fără facultate care au reuşit să obţină un job este încă mic.

Potrivit studiului, angajarea pentru competenţe sau experienţă, mai degrabă decât pentru educaţie formală, a reprezentat doar una din 700 de angajări în 2023.

Reticenţa unor angajatori de a prelua oameni fără facultate este un fenomen de luat în considerare mai ales că numai aproximativ 36% dintre persoanele cu vârsta de 25 de ani şi peste din SUA aveau o diplomă de licenţă sau master în 2023, conform Census Bureau.

În mare parte, acest lucru se datorează faptului că în SUA, costul şcolarizării se ridică la câteva sute de mii de dolari.

Angajarea oamenilor pe baza aptitudinilor şi experienţei lor, mai degrabă decât pe baza diplomei pe care o au , poate fi un câştig pentru companii.

Firma de consultanţă McKinsey notează că angajarea în funcţie de competenţe este „de cinci ori mai predictibilă” în ceea ce priveşte performanţele unei persoane la locul de muncă decât angajarea în funcţie de nivelul de educaţie şi de două ori mai predictibilă decât angajarea în funcţie de istoricul profesional al unei persoane.

De asemenea, o cercetare realizată de Boston Consulting Group a constatat că persoanele angajate pe baza competenţelor lor tind să fie promovate în acelaşi ritm ca şi persoanele angajate în mod tradiţional, dar rămân în companie mai mult timp.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
angajatori,
diploma,
oameni,
refuz,
facultati,
piata muncii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.