Se apropie de sfârşit munca remote pentru majoritatea angajaţilor? Tot mai multe firme iau măsuri în această direcţie

Autor: Ioana Matei Postat la 11 ianuarie 2025 68 afişări

Se apropie de sfârşit munca remote pentru majoritatea angajaţilor? Tot mai multe firme iau măsuri în această direcţie

Tot mai multe companii din Londra renunţă la politica de lucru flexibil, care permitea angajaţilor să lucreze de acasă. Potrivit unui articol publicat de BBC News, această măsură, implementată pe scară largă în timpul pandemiei, este acum restricţionată de unele firme, care solicită angajaţilor să revină la birou în regim full-time.

Un exemplu notabil este Amazon, care le cere angajaţilor să fie prezenţi la birou cinci zile pe săptămână. În septembrie, CEO-ul Andy Jassy le-a transmis angajaţilor că munca la birou sprijină colaborarea, inovaţia şi livrarea unor rezultate mai bune pentru clienţi. Totuşi, implementarea acestei politici a întâmpinat dificultăţi logistice, cum ar fi lipsa spaţiului suficient pentru birouri. Amazon susţine că toţi angajaţii sunt acum înapoi în regim full-time, deşi unii au exprimat nemulţumiri în mod anonim.

Metropolitan Police a introdus un nou sistem hibrid, care impune personalului civil să fie prezent la birou cel puţin trei zile pe săptămână. Această politică a generat proteste, inclusiv din partea Annei Bruce-Hou, analist de informaţii şi membră a sindicatului PCS. Anna consideră că prezenţa suplimentară la birou îi afectează negativ activitatea, mai ales în condiţiile lipsei de spaţiu adecvat.

Metropolitan Police a declarat că noua politică nu elimină complet munca de acasă şi că ia în considerare cazurile speciale, însă cei care nu respectă regula riscă pierderea unor beneficii financiare.

Alte companii mari, precum agenţia de comunicaţii WPP, îşi revizuiesc politicile de telemuncă. Începând din aprilie, angajaţii vor trebui să fie prezenţi la birou patru zile pe săptămână. CEO-ul Mark Read a declarat că datele interne arată o corelaţie între prezenţa fizică la birou, angajamentul angajaţilor şi performanţele financiare.

Pe lângă Amazon şi WPP, alte companii londoneze impun treptat revenirea la birou pentru anumite echipe.

Pentru a asigura prezenţa angajaţilor, unele firme iau în calcul metode de monitorizare, cum ar fi senzori sub birou sau camere de supraveghere. În schimb, alte companii, precum Just Eat for Business, oferă stimulente, cum ar fi vouchere pentru mese gratuite, pentru a atrage angajaţii înapoi la birou.

Un obstacol major în calea revenirii totale la birou rămâne timpul petrecut pe drum. Conform unui studiu realizat de Bidwells, peste o treime dintre londonezi petrec mai mult de o oră pe drum, ceea ce descurajează prezenţa zilnică la birou. Acest lucru se reflectă în tendinţele actuale: majoritatea angajaţilor preferă să vină la birou în zilele de marţi, miercuri şi joi, în timp ce prezenţa este mult mai redusă lunea şi vinerea.

Deşi munca de acasă a fost o soluţie necesară în timpul pandemiei, viitorul său rămâne incert, pe măsură ce tot mai multe companii redescoperă avantajele muncii la birou.

(Sursa: BBC News)

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
angajati,
apropiere,
majoritate,
munca

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.