Cum a pierdut noul proprietar al PRO TV peste noapte 2,5 miliarde de dolari din averea sa
Pariul lui Petr Kellner în China trebuia să îi crească substanţial averea. În schimb, miliardarul ceh s-a trezit cu o prăbuşire a creditării de consum, urmată de o luptă masivă pentru ţinerea sub control a impcatului coronavirusului, scrie Bloomberg.
Cele două evenimente l-au costat pe miliardarul ceh aproape 2,5 miliarde de dolari din Ianuarie, şi au adunat un munte de întrebări privind expansiunea sa pe piaţa asiatică.
În Noiembrie, compania Home Credit, controlată de Kellner, a venit cu un plan pentru o listare de 1,5 miliarde de dolari în Hong Kong, după ce investitorii au cerut o evaluare mai scăzută.
Acum, încetinirea economică a Chinei şi reducerea creditării, urmate de măsuri dure de izolare, adaugă presiune extrem de mare pe firma miliardarului chinez, care are expunere fix pe piaţa chineză a creditelor.
Averea lui Kellner, care acum a ajuns la 10 miliarde de dolari, a scăzut cel mai mult anul acesta dintre toţi miliardarii est-europeni din afara Rusiei, în mare parte din cauza pierderii de 1,5 miliarde de dolari a valorii participaţiei sale în Home Credit, care acum valorează aproximativ 2,8 mld. dolari.
Petr Kellner a semnat anul trecut tranzacţia de 2,1 mld. dolari prin care cumpără grupul media CME, inclusiv unde este Pro TV, iar acum aşteaptă aprobările organismelor de reglementare din fiecare ţară pentru această achiziţie
Petr Kellner, 55 de ani, este cel mai bogat om din Cehia. El a început să îşi construiască averea la începutul anilor ’90 vânzând produse de birotică şi papetărie.
Mai târziu a lansat un fond de investiţii prin care a cumpărat cel mai mare asigurător din Cehia în timpul privatizărilor. Fondul PPF este cel mai mare acţionar în compania Home Credit, o firmă financiară gigantică cu operaţiuni în 10 ţări.
Kellner a absolvit Universitatea din Praga cu profil economic în anul 1986. A fost angajat al companiei cehe Impromat, un importator şi vânzător de fotocopiatoare. În acest context l-a cunoscut pe Milan Vinkler, alături de care va fonda PPF.
PPF, fondat în 1991, a preluat acţiunile mai multor companii privatizate de statul ceh. Astfel, Kellner a devenit un jucător important pe mai multe pieţe locale, după care a început expansiunea în regiune, iar acum grupul controlează companii din Europa, America de Nord şi Asia.
Petr Kellner este al doilea ceh care intră în piaţa media din România, după prietenul său Daniel Kretinsky, proprietarul Europa FM şi Virgin Radio.
Kellner a fost cotat de revista americană Forbes în 2018 ca fiind al 88-lea cel mai bogat om al planetei, cu o avere estimată la 15,5 mld. dolari. Cu toate acestea, presa cehă îi estimează averea la mai puţin de 10 mld. dolari.
Grupul PPF a avut în 2018 un număr mediu de 153.000 de angajaţi în total. Grupul PPF gestionează active mai mari de 45 mld. euro şi a avut un profit net de 865 mil. euro în 2018, în creştere cu 25% faţă de anul trecut, potrivit datelor financiare publicate de companie. Petr Kellner este acţionarul principal al grupului şi deţine 99% din acţiuni.
Potrivit site-ului PPF, fondul de investiţii controlează peste 20 de companii, dintre care cel puţin şapte au operaţiuni şi în Rusia. Cele 20 de companii activează în mai multe industrii, printre care serviciile financiare, telecomunicaţiile, biotehnologia, real estate, asigurările, agricultură şi inginerie mecanică. În România miliardarul ceh are în acest moment afaceri în real estate. Printre companiile controlate de PPF la nivel global se numără Home Credit , PPF Banka (bancă), Air Bank (bancă), PPF Real Estate Holding, PPF Life Insurance (asigurări de viaţă - Rusia), ClearBank (bancă), Telenor CEE (operator telecom cu circa 9 milioane de clienţi).
Grupul CME, proprietarul PRO TV, ar urma să fie preluat efectiv în 2020 de către grupul ceh PPF, controlat de miliardarul Petr Kellner. Grupul PPF, controlat de miliardarul ceh Petr Kellner, nu plănuieşte momentan să vândă PRO TV sau celelalte active ale Central Media Enterprise (CME) din România, ci vrea să dezvolte businessul în continuare, după ce a cumpărat toate activele CME de la gigantul american AT&T într-o tranzacţie de 2,1 miliarde dolari.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro