Cum a profitat până acum China de războiul din Ucraina

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 20 iulie 2023 40 afişări

Comerţul bilateral dintre China şi Rusia a atins în luna iunie cel mai ridicat nivel de la începutul războ­iu­lui din Ucraina, relevă date vamale din China citate de Reuters, într-o perioadă în care relaţiile dintre cele do­uă ţări se situează la noi cote record

Cum a profitat până acum China de războiul din Ucraina Foto: AFP / MediafaxFoto

Comerţul bilateral dintre China şi Rusia a atins în luna iunie cel mai ridicat nivel de la începutul războ­iu­lui din Ucraina, relevă date vamale din China citate de Reuters, într-o perioadă în care relaţiile dintre cele do­uă ţări se situează la noi cote record.

Comerţul bilateral a atins o va­loare de 20,83 miliarde de dolari în iunie, cel mai ridicat nivel de la înce­putul războiului, în pofida încetinirii cererii mondiale şi riscurilor geopo­litice în creştere.

Importurile Chinei din Rusia au crescut cu 15,7% la 11,28 miliarde de dolari, peste avansul de 10% din mai. China cumpără din Rusia la preţuri reduse petrol, cărbune şi unele metale. China importă volume record de petrol în pofida economiei sale slă­bite, profitând de ţiţeiul ieftin rusesc pentru a-şi face stocuri şi a exporta produse rafinate, notează Financial Times.

Pe prima jumătate a acestui an, China a important 11,4 milioane de bari de ţiţei pe zi, în creştere cu 11,7% în termeni anuali şi cu 15,3% faţă de nivelurile de dinaintea pan­de­miei. Importurile din Rusia au atins 2,13 milioane de barili pe zi în primul semestru din acest an, peste cele

1,88 milioane de barili pe zi im­por­tate din Arabia Saudită, Rusia de­ve­nind cel mai mare furnizor de ţiţei pentru China până acum în acest an.

În anul de când Rusia a invadat Ucraina, apetitul Chinei pentru pe­trolul, gazele şi cărbunele rusesc a crescut accelerat, importurile avan­sând cu mai mult de jumătate, po­trivit Bloomberg.

Cheltuielile Beijingului pe ener­gie rusească au crescut la 88 miliarde de dolari în primul an de când Rusia a invadat Ucraina, China înlocuind alţi cumpărători care evită exportu­rile ruseşti din cauza războiului. În anul anterior, cheltuielile Beijingului pe energie din Rusia se ridicaseră la 57 miliarde de dolari.

China şi-a dublat aproape şi im­porturile de aluminiu rusesc, în con­diţiile în care acesta este ocolit de unii cumpărători occidentali.

China cumpără o mulţime de ma­terii prime din Rusia, dar nu şi grâu. Ţara a fost în schimb cel mai mare beneficiar al acordului privind cerealele ucrainene din cadrul căruia Rusia s-a retras recent, achiziţionând aproape un sfert din exporturile to­tale deblocate în urma iniţiativei.

În acelaşi timp, China profită de retragerea firmelor occidentale din Rusia pentru a umple golul lăsat de acestea pe piaţa auto a ţării.

Potrivit datelor Autostat citate de Reuters, şase din cele mai impor­tante 10 branduri din industria auto rusească după cota de piaţă sunt chi­neze, mărci ca Haval, Chery şi Geely umplând golul lăsat de firmele occi­dentale care s-au retras.

Relansarea Moskvich, modelul clasic din era sovietică, în Rusia reprezintă de asemenea un semn al influenţei în creştere a Chinei asupra unui sector important al economiei ruseşti.

Maşinile importate din China reprezintă acum 49% din piaţa rusească, atingând 40.000 de unităţi în iunie, comparativ cu o cotă de doar 7% în iunie 2021.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.