Cum au furat cativa tineri germani de la Lady Gaga, Shakira si Mariah Carey

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 30 ianuarie 2011 49 afişări

Mai multi hackeri din Germania fura de cativa ani melodii din computerele unor vedete precum Lady Gaga si le publica pe internet gratuit sau le vand pe cele inca nelansate pe piata pentru sume de ordinul sutelor de euro. Doi au fost deja retinuti si risca pedeapsa cu inchisoarea si despagubiri de ordinul milioanelor de euro.

Mai multi tineri din Germania au la degetul mic cateva dintre cele mai mari case de inregistrari din lume, dar si artisti precum Lady Gaga, Shakira, Mariah Carey sau Leona Lewis, scrie publicatia Spiegel. Sunt responsabili de spargerea computerelor vedetelor si serverelor caselor de inregistrari, de furtul melodiilor si publicarea lor pe internet sau, in cazul celor inca nelansate pe piata, vanzarea pe bani grei. Doi au fost deja retinuti de autoritati, dar nu sunt singurii implicati in aceasta operatiune.

Christian M. a fost prins chiar saptamana aceasta in camera lui din subsolul casei in care locuieste cu parintii, undeva in orasul nemtesc Wesel. La numai 22 de ani, cu toate ca arata mai degraba de 17, a renuntat la scoala, este somer si nu face altceva cu timpul lui decat sa stea in fata calculatorului. Pe urmele lui se afla de mai multa vreme vedete americane, case de inregistrari printre care Universal sau Sony, dar si FBI-ul si BKA, omologul german al institutiei americane. Hackerul a recunoscut acuzatiile care i-au fost aduse, lucru confirmat de altfel inclusiv de hard disk-ul de pe biroul sau, pe care noaptea il ascunde undeva in locuinta sa, plin cu 80.000 de melodii furate, dintre care cateva mii clasificate ca "nelansate", practic cantece care nici macar n-au fost inca scoase pe piata.

n urma cu aproape doua luni, politia din Germania urmarea un alt hacker suspectat de aceleasi activitati din Duisburg. Deniz A. are doar 17 ani, se recomanda pe internet drept DJ Stolen, iar activitatea lui principala era vanzarea pe sume mari de bani a acestor melodii inca nelansate unor cumparatori din Mexic si Emiratele Arabe Unite. Printre capetele de acuzatie se numara insa si santajul, banuiala a autoritatilor inca neconfirmata.

Ca ei sunt multi. Numai in Germania ar fi cam 100, dupa estimarile lui Christian M., iar furtul melodiilor este de fapt o competitie pentru ei. {i cu cat este mai renumita vedeta careia ii aduc prejudicii, cu atat mai mare faima castigata pe internet si suma de bani pe care o pot obtine pentru cantecele furate. Cu toate acestea, probabil pe seama varstei, nu cauta sa epateze. Christian M., spre exemplu, nu are nici masina sau motocicleta, nici alte obiecte foarte scumpe care sa dea de banuit. Cu o parte din bani si-a cumparat insa o pereche noua de ochelari in valoare de 150 de euro, parchet laminat pentru camera lui si o consola Playstation.

Fenomenul nu este totusi unul recent, ci dupa cum spun autoritatile germane a inceput in urma cu cativa ani in urma. n 2009, spre exemplu, cantaretul american Usher a renuntat la lansarea un album intreg la care a lucrat in acel an pentru ca melodiile de pe el circulau deja pe internet. Prejudiciile i-au fost aduse chiar de americani, hackeri care publicau cantecele pe rmx4u.com, site care intre timp a fost inchis de autoritati, dar inlocuit rapid de hackeri cu un altul similar, inregistrat de asta data nu in SUA, ci in Tonga.

"Ce fac nu are legatura cu activitatea unui hacker", spune insa Christian M., afirmatie cu care autoritatile si procurorii nu sunt deloc de acord. Computerul l-a primit cand avea doar 15 sau 16 ani si l-a folosit in prima faza pentru a se juca diverse jocrui precum FIFA World Cup sau Counterstricke. A invatat destul de repede cum sa intre in calculatoarele altora si si-a inceput cariera de hacker cu lucruri marunte, precum trimiterea de virusi. Apoi s-a orientat spre case de inregistrari: mai intai verifica daca vedetele sau managerii caselor de discuri avea profil pe paginile retelelor de socializate si le trimitea un mesaj cu un atasament care parea la prima vedere o imagine sau o melodie, dar era de fapt un troian.

A intrat astfel in computerul lui Mark Pitts, executivul Sony. De acolo, prin intermediul adreselor de mail gasite in agenda lui Pitts, a mers mai departe, in computerele altora din industria muzicala. De pe serverele Universal a furat de exemplu o serie de documente care contineau propuneri de proiecte pentru 2010, informatii confidentiale de altfel. "{tiu ca am facut o greseala foarte mare si ca voi fi pedepsit pentru asta", mai spune tanarul neamt, recunoscand acum ca a spart intre 200 si 300 de calculatoare, desi procurorii sustin ca cifra depaseste mai degraba 500 si ajunge poate chiar la 1.000, dupa cum scrie Spiegel.

Tot de contactele lui Pitts s-a folosit si DJ Stolen. "Furtul ne-a cauzat probleme grave", a spus un executiv Sony, facand referire la 27 de melodii, printre care No Way cantata de Lady Gaga, Masquerade a trupei Backstreet Boys, Pulse de Leona Lewis sau Rockbank a artistului Usher, care au ajuns pe internet inainte sa fie lansate de casele de inregistrari. n luna aprilie a anului trecut, Deniz A. a ajuns si in computerul lui Jason Clarkson, fratele vedetei americane Kelly Clarkson, si de acolo chiar in cel al cantaretei, de unde a descarcat 19 melodii care compuneau un nou album. Apoi, a incercat sa le vanda unei membre a fan club-ului german al vedetei. Au negociat intr-un final suma de 250 de euro pentru toate cantecele, dar numai dupa ce cumparatoarea a notificat managerul cantaretei si a pastrat dovezile care il incriminau pe Deniz.

Metodele de vanzare au devenit insa cu timpul din ce in ce mai rafinate si mai greu de urmarit de autoritati. n loc sa aleaga si sa abordeze direct potentiali cumparatori, tanarul a deschis un magazin online de unde oricine putea cumpara melodii, initial cu 15 euro piesa, dar mai tarziu pentru sume care ajungeau de ordinul sutelor de euro, in functie de notorietatea cantaretului - o piesa de-a Shakirei costa 150 de dolari, una de Britney Spears 750 de dolari, iar Then You Love Me a Lady Gaga s-a vandut pentru 1.000 de dolari. n doar trei saptamani, Deniz A. a incasat nici mai mult, nici mai putin de 16.874 de dolari (12.290 de euro), bani virati in contul sau de PayPal.

Christian M. risca pana la trei ani de inchisoare pentru cele intre 500 si 1.000 de atacuri. Pe langa aceasta posibilitate, el ar putea fi acuzat in instanta pentru daune materiale care ar putea ajunge de ordinul milioanelor de euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Lady Gaga,
Shakira,
Mariah Carey
/actualitate/cum-au-furat-cativa-tineri-germani-de-la-lady-gaga-shakira-si-mariah-carey-7933433
7933433
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.