Cum se trăieşte în ţara unde plasticul a fost declarat ilegal
Vanuatu este un mic stat insular din sudul Pacificului. Are una dintre cele mai stricte interdicţii împotriva plasticului. Pentru a-şi proteja apele, recifurile de corali şi pădurile, în 2018 Vanuatu a interziu folosirea pungilor de unică folosinţă, paiele de plastic şi cutiile de polistiren.
Înainte, în ţară plasticul se folosea în exces, însă după ce s-a dat această lege, pungile de plastic de unică folosinţă au devenit inexistente. O localnică povesteşte, pentru BBC, că în momentul în care s-a dat această lege, oamenii au fost furioşi, mai ales că foloseau pungi de plastic - pe care le primeau gratis de la magazin - cu orice ocazie. Pentru ca legea să fie adoptată, a fost necesar ca grupurile care susţineau această decizie să se întâlnească cu politicienii şi să semneze o petiţie.
Ulterior, producţia de genţi tradiţionale, o alternativă la vechile pungi de cumpărături, a explodat. Cererea fiind foarte mare, acesta a devenit un business şi pentru femeile de la sate, care nu aveau o ocupaţie. Unul dintre factorii care au facilitat interzicerea plasticului în Vanuatu este că toate obiectele sau recipientele din plastic provin din import. Cu toate că educarea cetăţenilor în vederea renunţării la plastic a fost dificilă, locuitorii spun acum că ar fi minunat dacă guvernul ar putea interzice într-un final orice obiect din acest material.
În decembrie, alte şapte produse vor fi scoase în afara legii, printre care: cutiile din polistiren pentru mâncare, plasele pentru alimente şi legume, paharele din plastic şi polistiren, tacâmurile de plastic şi beţele de plastic pentru amestecat.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro