Cum vor gemenii Winklevoss, primii miliardari din bitcoin, să reinventeze piaţa criptomonedelor

Autor: Alex Ciutacu Postat la 25 ianuarie 2020 404 afişări

Cum vor gemenii Winklevoss, primii miliardari din bitcoin, să reinventeze piaţa criptomonedelor

Cameron şi Tyler Winklevoss sunt cunoscuţi ca foşti sportivi olimpici şi ca antreprenori americani, însă publicul larg a auzit de ei în urmă cu peste 10 ani, când aceştia l-au dat în judecată pe Mark Zuckerberg, acuzându-l că le-a furat proiectul Facebook.

Gemenii au încheiat în 2008 o înţelegere de 65 milioane dolari cu Zuckerberg – acum al cincilea cel mai bogat om din lume. Jumătate din suma stabilită la înţelegere a fost obţinută de aceştia sub formă de acţiuni bursiere.

Îndepărtându-se însă de poveste Facebook, fraţii Winklevoss şi-au făcut intrarea în piaţa criptomonedelor – devenind în 2017 primii miliardari anunţaţi din bitcoin, înainte ca valoarea să scadă dramatic.

Acum, cei doi vor să lanseze primul fond de investiţii de tip ETF, însă trebuie să convingă autoritatea de supraveghere financiară americană (SEC) de viabilitatea acestuia.

După o vizită în birourile Gemini Trust, una dintre companiile fondate de cei doi fraţi, FT notează un aspect interesant: înainte de a intra în birourile de Manhattan, vizitatorii sunt obligaţi să semneze un acord de confidenţialitate. O astfel de securitate nu este văzută foarte des în afara Silicon Valley, însă paranoia faţă de spionajul corporate este de înţeles în cazul Winklevoss, ţinând cont de controversa pe care au avut-o cu Mark Zuckerberg.

Ajunşi acum la 39 de ani, gemenii Winklevoss îşi amintesc că au auzit prima dată de bitcoin în 2012, când nu era cunoscut în afara unui grup mic de oameni.

„Am fost facinaţi. Au fost primii bani gândiţi pentru internet de acelaşi fel de oameni ca cei care au constrit internetul. Era ceva foarte diferit de banii băncilor care încearcă să se adapteze internetului”, spune Tyler Winklevoss.

Ei au investit 1 milion de dolari în BitInstant, o platformă de exchange pentru bitcoin. Însă interesul lor a fost tot timpul faţă de criptomonedă în sine. În perioada următoare, au cumpărat bitcoin în valoare de milioane de dolari, deţinând la un anumit moment 1% din totalul monedelor bitcoin din piaţă.

În contextul în care valoarea bitcoin a crescut masiv pe parcursul anului 2017, gemenii Winklevoss au devenit primii miliardari din bitcoin.

Proiectul BitInstant nu a fost lipsit de controverse. Compania care procesa la un moment dat o treime din toate tranzacţiile cu bitcoin, a trebuit să se închidă în 2014, iar CEO-ul ei, Charlie Shrem, a intrat în închisoare după ce şi-a recunoscut vinovăţia pentru că ar fi ajutat oamenii să cumpere droguri de pe piaţa neagră cunoscută drept Silk Road.

În acelaşi timp, ei s-au confruntat cu atacul cibernetic masiv asupra companiei Mt Gox din Japonia, urmat de colapsul celui mai mare exchange de criptomonede din lume în 2014, ceea ce a afectat valoarea bitcoinului, dar mai ales, încrederea în piaţă.

Gemenii Winklevoss consideră că aceasta a fost perioada „Vestului Sălbatic” în piaţa de criptomonede.

Acum, Cameron şi Tyler cred că viitorul pieţei criptomonedelor stă în fonduri de investiţii listate de tip ETF – o piaţă care ar putea stimula încrederea în criptomonede.

„ETF-urile au fost un boom din punct de vedere istoric chiar şi pentru industrii pentru cea a aurului. Este un instrument pe care oamenii îl înţeleg. ETF-urile există de cel puţin 25 de ani, deci nu reinventăm roata”, spune Cameron Winklevoss.

Ei au depus aplicaţii la SEC pentru a lansa primul ETF bitcoin, însă solicitările au fost respinse pentru a doua oară în 2018, deoarece autoritatea de supraveghere are preocupări legate de posibilităţile de fraudă şi manipulare care ar putea interveni asupra pieţei. Cu toate acestea, ei speră să adapteze proiectul la cerinţele autorităţilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
piata,
zuckerberg,
facebook,
gemeni,
proiect

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.