DE CE CRESTE PRETUL
Pretul petrolului este mai mult ca oricand o ecuatie care amesteca dezvoltare economica, tensiuni politice, jocuri de piata si date tehnice.
Pretul petrolului este mai mult ca oricand o ecuatie care amesteca dezvoltare economica, tensiuni politice, jocuri de piata si date tehnice.
CERERE SPORITA: Cresterea economica mondiala a dus la cea mai mare crestere de titei din ultimii 24 de ani, conform International Energy Agency. Principalii consumatori sunt tarile industrializate, precum si China (unde consumul a crescut cu 20% in ultimul an) si India.
REZERVE IN SCADERE: Descoperirile de noi zacaminte nu sunt in masura sa acopere consumul, astfel ca pietele devin mult mai sensibile la orice tensiuni politice sau economice. TENSIUNILE POLITICE SI ECONOMICE: Violentele din Orientul Mijlociu, tensiunile din Nigeria si Venezuela, scandalul Iukos sunt factori decisivi pentru instabilitatea preturilor.
ACTIUNILE SPECULATORILOR: Fondurile de hedging si alte categorii de speculatori pariaza pe cresterea preturilor, actiune care este in sine un factor de presiune pentru piete. Cresterea preturilor de anul trecut a fost pusa de OPEC pe seama actiunilor speculatorilor.
RAFINARIILE: Lipsa capacitatilor de rafinare in SUA; stocurile americane de benzina si de combustibil pentru incalzire sunt permanent urmarite de traderi.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro